URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2018, 16:00

Fără tise: Cum arată Piaţa Ferdinand fără arbori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate cele 14 tise din Piaţa Ferdinand, mai precis din faţa Teatrului orădean şi din jurul statuii Reginei Maria, au fost mutate în Parcul 1 Decembrie. Muncitorii RER Vest au fost cei care, marţi şi miercuri, au luat pe sus arborii, pentru ca apoi să-i replanteze.

Aşadar, piaţeta a rămas acum fără pic de verde. Aşa se ştie, urmează să intre în şantier, Primăria pregătind un proiect de reamenajare a zonei, care va deveni preponderent pietonală.

Potrivit proiectului semnat de arhitectul Emodi Tamas, strada Madacs Imre va fi închisă traficului rutier, arterele Moscovei şi Patrioţilor vor fi eliberate de locuri de parcare şi transformate în străzi cu dublu sens, iar actuala intersecţie din faţa clădirii fostului Bazar va fi mutată spre Podul Ladislau.

Piaţa va fi pietruită în proporţie de peste 80% cu porfir, diferenţa urmând să o constituie plăcile din andezit şi bordurile din granit auriu.

Investiţia se ridică la 20,8 milioane lei, din care 17,6 milioane lei vor fi atraşi printr-un proiect european. Lucrările vor fi scoase la licitaţie în această vară şi vor începe, cel mai probabil, anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
doar 4%
@poiu: D-ra Codruța a plagiat și dânsa frumos ! Oleacă....
Postat 29 Aprilie 2018, 07:38 de dani-e-let
oribilitati marca Bolojan
@poiu: Regina MARIA a fost UNICĂ! Mă înclin! " Opera de arta " este ORIBILĂ! Dar din juriu au făcut parte acolitii lui Bolojan, între care Adriana Aurora Lipoveanu-Lipai!
Postat 28 Aprilie 2018, 09:44 de dani-e-let
@dani-e-let
O fi copie (sunt incult oleaca aici) da e una frumoasa. Si e frumoasa pt ca nu e facuta de romani. Da acuma se vede ceva mai mult din ea, sincer. Hai sa nu dam cu paru, lumea se schimba, si altii plang dupa dacia 1100 inca da le-ar opri lacrimile un mertan, recunosc asta. Asa si cu copacii, hai sa vedem ce a fi ai apoi daca nu ne place sa dam in stanga si in dreapta. Nu zic, erau frumoși, da cine o vedea pe Regina pana acuma? Doar daca stiai ca e acolo. Eu cred ca devenind o zona pietonala va arata altfel. Macar mai schimba fata locului ca de ani si ani arata la fel. Vorba aia, si noi ne schimbam look-ul, nu tot timpul in bine. Sau atitudini sau alte cele. Mai dam gres, mai reusim, invatam. Pt toti e ceva nou.
Postat 28 Aprilie 2018, 08:54 de poiu
nasol moment, mișto colivă
@elev: Da, se evidențiază un " plagiat "! Copia teatrului din Wiesbaden este pusă în valoare!
Postat 28 Aprilie 2018, 07:46 de dani-e-let
Awesome
Da, awesome!! Se pune in valoare piata, se evidentiaza o cladire emblematica a acestei urbe !
Postat 28 Aprilie 2018, 07:37 de elev
Cât vezi cu ochii din biroul primăriei...
De "La capătul drumului", la capătul podului stă deschisă perspectiva asupra parcării Art-Deco. Mai "încurcă" puţin statuia lui Eminescu.
Postat 27 Aprilie 2018, 17:03 de eutanasiu
Intr-un final
Dupa ani de zile in care nu puteai vedea fatada teatrului si nici statuia reginei Maria, acum avem vizibilitate. Uitati-va in orice oras mare, cladirile nu sunt ascunse de copaci. S-a deschis capatul de perspectiva din capatul podului.
Postat 27 Aprilie 2018, 12:44 de eu00
Tot e ceva ca i-au replantat.
Imi amintesc de arborii respectiv de cand eram mic copil...e totusi de apreciat ca in loc sa-i taie i-au luat pe sus si replantat (sper sa se prinda). E totusi un progres. Cat despre piata...ca si zona preponderent pietonala ii va sta mai bine. Se va intensifica insa traficul pe strada Moscovei (probabil ca pe vremea cand circula vestitul tramvai 3).
Postat 27 Aprilie 2018, 08:53 de Cleopard
Meseriasi
Da' de ce au asteptat vara sa le mute(replanteze)???
Postat 27 Aprilie 2018, 08:14 de GORON
Au navalit barbarii in Oradea ?
Nu,Primaria "toaleteaza" vegetatia in oras ! Pai decat asa don'primar, hai treaca mearga,eram de acord si cu toaletarea coroanei in forma cubica,ca asa am inteles ca iti place matale."Dorel a lovit din nou".No,nu'i bai, ca ramanen in TOP.
Postat 27 Aprilie 2018, 00:56 de platona
jos tisele
@Musti: Da! Așa se numea cinematograful unde mergeam să o văd pe Diva Sara Montiel! Da, așa era și cu tisele! Concluzia unora va fi: mosnegi securistoizi!
Postat 26 Aprilie 2018, 23:13 de dani-e-let
Privind cu inima franta...
Mi-aduc aminte ca, proaspat elev in clasa intai, deplasandu-ne in grup spre cinematograful care functiona pe locul actualei galerii Mercur de pe Republicii (cinematograful Tineretului parca-i spunea), invatatoarea ne oprea langa tisele acelea si ne povestea ca sunt arbori ocrotiti. Fiecare din ele avea in dreptul ei o placuta metalica inscriptionata cu numele speciei si cu mentiunea ca ne aflam in fata unor arbori rari, protejati de lege... Sa tot fie vreo 45 de ani de-atunci. Am copilarit la doi pasi, bunicii mei locuind pe o straduta ce da chiar in piateta Teatrului (Nicolae Grigorescu). Tisele acelea au facut parte din Oradea mea, a parintilor si bunicilor mei... Am trecut azi din nou prin piateta. Mi-am oprit cu greu lacrimile, in timp ce incercam sa-mi inghit nodul din gat... Simteam ca mi-a murit un prieten drag...
Postat 26 Aprilie 2018, 23:02 de Musti
Paradox
Se întâmplă că cei nascuti/veniți de la tara sa aprecieze și să viseze doar la betoanele și luminițele orașului.. Așa și bolovan și acoliții lui.
Postat 26 Aprilie 2018, 19:29 de User anonimizat
Dar cu TISELE ce-ați avut ? Să se vadă ce ? D-l Vulcu și respectabilă Doamnă Veta tot nu se vor vedea
@iahim: Același sentiment îl am și eu ! Tisele fac parte din stilul orașului ! Nu aduc în discuție nume de persoane ! Si nu cred că bietele relocate vor rezista ! Evident mi se va spune că sunt o lepră care " stă " pe pensia tatălui ( fals GROSOLAN, SUNT ACTIV....Dar dacă îi face plăcere, să scrie ! Eu îi doresc persoanei ca la un moment dat pensia să nu-i ajungă pentru niște chestii....ca la Tokyo-închid paranteza ).
Postat 26 Aprilie 2018, 17:29 de dani-e-let
merje...
la fel cum "merje" si parcarea pe zona hasurata :(
Postat 26 Aprilie 2018, 16:58 de danzigk
Chel....
Pentru mine, oradean din nastere, pot spune ca arata neobisnuit, chiar jalnic. Dupa finalizarea lucrarilor va arata chel, va fi un acumulator si reflector de caldura,
Postat 26 Aprilie 2018, 16:42 de iahim
Propunere.
Propunerea mea,ar fii,ca si micile pete de verdeata care au mai ramas sa se acopere cu beton, si sa se construiasca pe ele birturi,farmacii sau cel putin sali de jocuri de noroc.
Postat 26 Aprilie 2018, 16:32 de Citizen
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON