URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Oradea

Rămâne parc! Primăria Oradea a căzut la pace cu dezvoltatorul imobiliar Imopark, care dorea să construiască un bloc pe spaţiul verde din spatele Bisericii Emanuel (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană a căzut la pace cu dezvoltatorul imobiliar Imopark, care dorea să construiască un bloc pe spaţiul verde din spatele Bisericii Emanuel, în strada Ștefan Octavian Iosif. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, un schimb de teren între oraş şi dezvoltatorul imobiliar, după ce aceasta a câştigat procesul pentru blocarea proiectului şi despăgubiri de sute de mii de euro.
Aprobat și apoi dărâmat! Un showroom abia construit în Oradea va fi demolat pentru amenajarea viitorului drum de legătură dintre Paleu și Calea Borșului (FOTO)
Știri Bihor
Viitorul drum de legătură între Paleu şi Calea Borşului prin cartierul Oncea, lung de 3,17 kilometri, care va avea şi un pasaj suprateran, va fi construit cu exproprierea şi demolarea unui showroom autorizat de municipalitate în 2021 şi abia construit pe strada Matei Corvin. Coridorul de expropriere pentru realizarea investiţiei de 79,6 milioane lei, aprobat joi de Consiliul Local Oradea cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, mai vizează două case nelocuite, zeci de metri de garduri şi peste 66.000 de metri pătraţi de teren privat.
Ecologiștii orădeni arată că documentația pentru lărgirea mai multor străzi din zona Universității este lacunară și cer să fie completată cu studii
Știri Bihor
Trei ONG-uri locale care activează în domeniul ecologiei au transmis o scrisoare publică, prin care critică proiectul Primăriei Oradea privind lărgirea străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor, acuzând că îi lipsește informații concrete privind valorile de trafic din zonă, problemele de mediu pe care le va rezolva investiția ori cum va fi afectată biodiversitatea locală. Ecologiștii arată că nu se opun dezvoltării orașului, dar vor ca proiectul să fie îmbunătățit.
28 Martie 2024, 18:20
Primăria vinde firmei Lotus Center terenul de sub restaurantul Dock, din centrul Oradiei. Cât cere pe el
Știri Bihor
Fără comentarii, Consiliul Local Oradea a aprobat, joi, o afacere imobiliară între Primărie și firma Lotus Center SA. Municipalitatea îi vinde companiei terenul de 375 mp de lângă Podul Sf. Ladislau și pe care se află restaurantul Dock, teren pe care firma îl are în concesiune din 2014 și pe care a edificat localul cu pricina. Prețul tranzacției este de peste 318.000 de euro.
28 Martie 2024, 15:58
Istoricul orădean Gabriel Moisa a lansat un volum despre „Film și propagandă în România comunistă” (FOTO)
Timp liber
Peste 150 de persoane au asistat, miercuri seară, la prezentarea unui nou volum privind istoria comunismului în România, fiind, totodată, și cea mai recentă carte scrisă de istoricul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor și decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
28 Martie 2024, 12:15
Să fie lumină! Peste 800 de corpuri de iluminat din Oradea au fost înlocuite cu LED printr-un proiect de circa 7 milioane lei
Știri Oradea
Peste 800 de corpuri de iluminat cu sodiu din Oradea au fost înlocuite cu corpuri LED, mai luminoase și economicoase, printr-un proiect de circa 7 milioane lei finanțat de Agenția Fondului pentru Mediu. Modernizarea iluminatului public a început în urmă cu două săptămâni cu căile de acces în oraș, precum și cu bulevardele Dacia și Decebal. În cadrul proiectului vor fi montate 2.038 de corpuri LED.
Asfaltarea străzii Eroului Necunoscut din Oradea provoacă ambuteiaje. Va mai dura aproape două săptămâni (FOTO)
Știri Oradea
Asfaltarea străzii Eroului Necunoscut, una dintre cele mai aglomerate artere de legătură din Oradea, care coboară dealul de lângă Parcul Olosig dinspre strada Corneliu Coposu spre Bulevardul Dacia, provoacă ambuteiaje în trafic. Drumarii, care mai au la dispoziţie aproape două săptămâni, au frezat stratul de uzură și lucrează la înlocuirea bordurilor, ridicarea la cotă a căminelor şi montarea de capace autonivelante, care sunt mai rezistente.
„Verde” pentru decolare! Zborurile Oradea - Varșovia, cu Polish Airlines, au fost aprobate în unanimitate de Consiliul Județean Bihor
Știri Bihor
Indiferent de partidul pe care-l reprezintă, consilierii județeni din Bihor au aprobat miercuri, în ședință ordinară, un proiect prin care compania aeriană națională a Poloniei, LOT Polish Airlines, urmează să opereze vreme de 4 ani zboruri pe ruta Oradea - Varșovia, asigurând conexiuni cu destinații din mai toată lumea.
27 Martie 2024, 18:01
Drum nou și pasaj suprateran în Oradea! Comuna Paleu va fi legată direct de Şoseaua Borşului printr-un drum de 3,17 kilometri prin cartierul Oncea
Știri Bihor
Comuna Paleu și zonele de deal din nordul Oradiei ar putea fi legate direct de Şoseaua Borşului printr-un nou drum, lung de 3,1 kilometri, cu două benzi de circulaţie, care va fi amenajat prin cartierul Oncea. Investiţia în valoare de 79,6 milioane lei a fost anunţată miercuri de primarul Florin Birta şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Cu această ocazie se va construi și un nou pasaj suprateran.
Se ține primul târg al producătorilor locali în piațeta Cazaban din Oradea
Știri Bihor
Piațeta Cazaban va găzdui joi, pentru prima oară, Târgul Produselor Bihorene, organizat la inițiativa Consiliului Județean Bihor, iar 30 de producători locali își vor aștepta clienții, cu legume, produse din carne, fructe sau miere.
27 Martie 2024, 13:00
În Oradea, facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari, spre disperarea proprietarilor
Știri Bihor
Facturile afişate de Termoficare Oradea pentru luna februarie sunt cu circa 25% mai mari decât în luna precedentă, depăşind orice record de până acum. Sumele datorate doar pentru încălzire depăşesc 200 lei pentru o garsonieră, 400 lei pentru un apartament cu două camere şi 600 lei pentru unul cu trei camere. Astfel, întreţinerea pentru un apartament cu trei camere, care cuprinde de la apă rece la gunoi, a depăşit pragul de 1.000 lei pe lună. Numărul reclamaţiilor primite de Termoficare cu privire la facturi s-a triplat faţă de luna ianuarie.
27 Martie 2024, 09:58
„Acel Paris pe care îl iubim”: Istoricul Adrian Cioroianu va susține o conferință la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor din Oradea găzduiește vineri, 29 martie, de la ora 12, conferința „Acel Paris pe care îl iubim - în note diplomatice, între terorism și pandemie”, susținută de Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a României. 
26 Martie 2024, 15:35
Lărgirea mai multor străzi din Oradea, printre care Armatei Române și Universității, în consultare publică. Ce prevede proiectul legat de demolări și tăieri de arbori
Știri Bihor
Primăria Oradea și-a propus să investească peste 62,2 milioane de lei în lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor, toate urmând să aibă la final parcări longitudinale doar pe o parte, dar și piste pentru bicicliști. Proiectul, pus în consultare publică de Agenția de Mediu, prevede că lucrările nu vor include și demolări de construcții, însă aproape 100 de arbori vor fi puși la pământ.
26 Martie 2024, 14:11
Doi copilași care au rămas blocaţi într-o maşină pe o stradă din Oradea, salvaţi de pompieri
Știri Oradea
Doi copilaşi cu vârste de 1 şi 2 ani care au rămas blocaţi într-o maşină pe strada Nicolae Jiga din Oradea au fost salvaţi de pompierii orădeni.
26 Martie 2024, 10:32
Organizatorii concertului „La Familia” au fost amendați de Poliția Locală Oradea pentru afișaj ilegal
Știri Bihor
Organizatorii concertului „La Familia”, care a avut loc sâmbătă la Casa de Cultură a Tineretului din Oradea, au fost amendați de Poliția Locală Oradea cu 15.000 lei pentru afișaj ilegal.
IMAGINI spectaculoase: Bolojan anunță licitarea pasajului din Calea Aradului pe sub centură și a celui din zona ERA Park (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că proiectele tehnice ale celor două pasaje care vor fi construite pe Calea Aradului, pe sub centură la ieșirea din oraș și peste DN 79 între ERA Park Oradea și Oradea Shopping City se apropie de finalizare. Mai mult, luna viitoare va porni licitația pentru stabilirea constructorilor pentru ambele pasaje.
Ouă împistrite: Atelier de încondeiat ouă de Paști, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea
Timp liber
Mici sau mari, bihorenii sunt așteptați în perioada 23-26 aprilie la un atelier de încondeiat ouă de Paști care va avea loc la sediul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Activitatea, dedicată școlarilor și adulților, va consta în încondeierea cu ceară a ouălor, prin realizarea unor motive tradiționale.
24 Martie 2024, 17:22
Andra va cânta în Piața Unirii, de Ziua eliberării Oradiei: „Concert extraordinar de folclor şi trăire românească'
Timp liber
Andra, una dintre cele mai apreciate cântărețe din România, a anunțat că va concerta în Piața Unirii din Oradea, în cadrul turneului său "Tradițional 2", pe 20 aprilie, când orașul sărbătorește 105 ani de la eliberarea de sub ocupația regimului bolşevic al lui Béla Kun. 
24 Martie 2024, 12:35
Elevii mai multor școli din Oradea au cântat împreună de Ora Pământului (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Elevii mai multor școli din Oradea, sub coordonarea profesoarei Nicoleta Țâmpu, au susținut sâmbătă seara un concert în Parcul 1 Decembrie, unde luminile au fost stinse vreme de o oră, în cadrul manifestării internaționale numite Ora Pământului. 
24 Martie 2024, 08:21
„Ne rugăm pentru încetarea avorturilor”: Copii, baloane, cântece și mărturii, la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
O mulțime de orădeni, printre care părinți și copii, preoți ori alți reprezentanți ai cultelor religioase bihorene, au participat sâmbătă în centrul Oradiei la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, o manifestare menită să descurajeze avorturile, susținându-se că „viața începe la concepție”. 
23 Martie 2024, 14:16
'Bravo, Rocky!': Sute de copii au aplaudat câinii poliţişti şi au testat maşinile de Ziua Poliţiei în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Curtea Cetăţii Oradea a devenit loc de joacă pentru sute de copii care au participat vineri la activităţile organizate de Ziua Poliţiei Române. Oamenii legii i-au aşteptat cu jocuri, expoziţii de tehnică şi arme, dar şi cu demonstraţii în care protagonişti au fost câinii poliţişti.
22 Martie 2024, 16:15
Siemens cumpără o fabrică din Oradea
Știri Bihor
Compania germană ebm-papst a semnat o înțelegere cu Siemens AG pentru vânzarea diviziei Industrial Drive Technology, ce include și o fabrică de motoare și ventilatoare electrice din Oradea, potrivit unei informări oficiale făcute de cele două companii. 
22 Martie 2024, 15:04
Strada Jean Calvin din Oradea se închide vineri, vreme de câteva ore
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunțat vineri că strada Jean Calvin va fi închisă circulației rutiere în aceeași zi, vreme de câteva ore, pe tronsonul dintre străzile Primăriei și Episcop Mihai Pavel.
22 Martie 2024, 12:15
Cum vor fi celebrate în Oradea Duminica Floriilor și Paștele de credincioșii romano-catolici 
Știri Oradea
Credincioșii romano-catolici vor celebra Floriile duminică, 24 martie, iar o săptămână mai târziu, pe data de 31 martie, vor sărbători și Paștele. Episcopia Romano-Catolică de Oradea a trimis un comunicat de presă în care sunt prezentate evenimentele liturgice din următoarea perioadă.
22 Martie 2024, 10:31
Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, din fostă inculpată, invitată specială a şefului DNA, la inaugurarea noului sediu: „Nu mai putem corecta ce s-a greşit!”
Știri Bihor
Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, una dintre cele mai vehemente opozante ale "statului paralel", care a descris DNA ca fiind "un monstru", dar a fost invitată acum de procurorul şef al DNA, Marius Voineag, la inaugurarea noului sediu, a îngropat „securea războiului”. „Nu mai putem corecta ce s-a greşit”, a punctat judecătoarea, care s-a declarat onorată de gest.
21 Martie 2024, 20:40
DNA Oradea s-a mutat la palat: Sediu de 6,8 milioane lei pentru ca procurorii „să vină cu plăcere la lucru” (FOTO)
Știri Oradea
DNA Oradea s-a mutat în Palatul Apollo din centrul municipiului, iar la inaugurarea noului sediu a fost prezent şi procurorul şef al DNA, Marius Voineag, care consideră că cele 6,8 milioane lei cheltuite pentru reabilitare şi dotare au fost necesare pentru ca angajaţii „să vină cu plăcere la muncă”.
Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu
Timp liber
Cea de-a doua ediție a evenimentului „Zilele Filmului Istoric” va avea loc în perioada 27-28 martie la sediul Muzeului Țării Crișurilor. Printre invitați se numără managerul Bibliotecii Naționale Adrian Cioroianu, dar și actorul Georghe Visu, cunoscut pentru rolurile din serialele de televiziune. 
21 Martie 2024, 17:00
Coaliția Rogerius contestă regulamentul de salubritate: „A trăi în Oradea este o amendă”
Știri Oradea
Coaliția Rogerius, care reunește asociații de proprietari din municipiu, cere Prefecturii să anuleze noul regulament de salubritate al Oradiei, pe motiv că a fost votat de Consiliul Local fără ca în prealabil să fie organizată o dezbatere publică și fără să justifice urgența aprobării lui într-o ședință extraordinară. Membrii coaliției s-au arătat revoltați de faptul că Primăria va amenda orădenii care nu colectează separat, cerând ca această măsură pecuniară să fie abrogată în municipiu.
Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Facultatea de Litere: Întâlnire cu poetul Ioan Moldovan
Timp liber
Studenții filologi ai Universității din Oradea se vor întâlni luni cu poetul orădean Ioan Moldovan. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei și va fi deschis pentru orice curios.
21 Martie 2024, 11:11
„Înger” și „Înger căzut”: expoziție de sculptură în fața Catedralei Sf. Nicolae din Oradea
Timp liber
Expoziția de sculptură formată din lucrările „Înger” și „Înger decăzut”, realizate de artistul Adrian Ilfoveanu, va fi vernisată luni, 25 martie, de la ora 11.30, în fața Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea.
21 Martie 2024, 09:49
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON