URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2017, 19:30

RER în priză! Operatorul de salubritate din Oradea şi-a îmbogăţit parcul auto cu o maşină electrică (FOTO)

RER în priză! Operatorul de salubritate din Oradea şi-a îmbogăţit parcul auto cu o maşină electrică (FOTO) ZERO EMISII. Cea mai nouă achiziţie din curtea RER Ecologic Service este un Renault Twizy, autoturism cu motor electric, total nepoluant. O maşină mică, perfectă pentru salubrizarea stradală!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, are ambiţia de a le asigura orădenilor un trai într-un oraş curat şi dichisit. Calităţi care, în vremurile pe care le trăim, nu presupun doar străzi fără mizerii şi zone verzi bine îngrijite, ci şi un grad cât mai mic de poluare.

RER nu poate curăţa oraşul de noxele emanate de autoturismele care circulă prin Oradea, dar poate face altceva: să îşi reducă propria contribuţie la această poluare şi să ofere un exemplu de bună practică. Drept urmare, săptămâna trecută societatea şi-a îmbogăţit parcul auto cu prima maşină 100% electrică, folosită de muncitorii de la salubritatea stradală. Totodată, în această lună, RER Ecologic Service va aduce în teste şi o autogunoieră nepoluantă.

Jucărie de oraş

De o săptămână, orădenii întorc capul miraţi după muncitorii de salubritate! Nu de alta, dar una dintre puţinele maşini electrice din oraş se află în parcul auto al operatorului RER Ecologic Service. Din grijă faţă de mediul înconjurător şi faţă de aerul pe care îl respiră orădenii, tot mai încărcat cu noxe, societatea de salubritate s-a dotat cu un Renault Twizy, o maşină 100% electrică, catalogată de mulţi specialişti drept o jucărie perfectă pentru oraşe!

Combinaţie între un scuter şi un smart, cu patru roţi şi două locuri, autoturismul are dimensiunile perfecte pentru a se strecura pe străzi înguste şi pentru a ocupa un loc de parcare chiar şi pe cele mai aglomerate artere. Lungă de 2,3 metri, înaltă de 1,4 m şi lată de doar 1,13 m, maşina este soluţia ingenioasă găsită de RER Ecologic Service pentru salubrizarea stradală din oraş. Mai precis, în loc să bată oraşul la pas, împingând pubele, muncitorii se pot deplasa de acum cu această maşină. Autoturismul a fost dotat cu o mică platformă care susţine o pubelă, aşa că este perfect, de pildă, pentru golirea coşurilor de pe străzile oraşului.

Un „plin”: 5 ore

Bineînţeles, cel mai mare avantaj al noului autoturism din parcul RER este motorul electric, alimentat de o baterie cu o autonomie de până la 100 kilometri. Complet descărcată, bateria se încarcă în 5 ore, prin alimentare de la orice priză de 230V. Viteza maximă pe care maşina o poate atinge este de 80 km/h, cutia de viteze este automată, iar bordul e electronic, cu funcţii asemănătoare Daciilor Logan sau Sandero, produse tot în grupul Renault. Asemenea oricărui autoturism, şi acesta obligă şoferul la deţinerea unui permis categoria B.

Lucian Dobârcean, RER Ecologic„Este perfectă pentru munca noastră”, spune Lucian Dobârcean (foto), angajatul care săptămâna trecută a folosit noua achiziţie a RER Ecologic Service. Pe lângă că a ajuns rapid în Parcul 1 Decembrie, unde a trebuit să se asigure că toate coşurile de gunoi sunt golite, bărbatul s-a strecurat lesne cu vehiculul pe aleile parcului, fără să deranjeze defel trecătorii.

Din contră, aceştia au fost bucuroşi să vadă că RER a intrat în clubul companiilor preocupate de mediul înconjurător! Pentru că este 100% electrică, maşina este şi complet silenţioasă, aşa că nici nu o auzi când trece pe lângă tine. Pentru protecţia trecătorilor, însă, la viteză mică, maşina are un soi de alarmă, care avertizează că este în apropiere.

Va urma...

Conducerea RER Ecologic Service Oradea ia în calcul să îşi completeze parcul auto şi cu alte autoturisme similare, dar are totodată ambiţia să treacă în „liga grea”. În această lună, la sediul societăţii va ajunge, din Ungaria, o autogunoieră 100% electrică, menită să adune deşeurile din pubelele şi containerele orădenilor, fără să polueze în vreun fel mediul înconjurător.

Autospeciala va fi folosită, deocamdată, într-o perioadă de teste, însă dacă se va dovedi viabilă, va completa şi ea parcul companiei. Un motiv în plus ca salubritatea orădeană să devină un model de urmat pentru alte oraşe, dar mai ales o dovadă că RER Ecologic Service pune preţ pe curăţenie la toate nivelurile!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Min. 7000 euro + 30 euro/luna chiria pe baterie
Pe banii fraierilor de oradeni e utila o masina inutila!
Postat 04 Iulie 2017, 21:55 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON