URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2018, 13:26

Prietenul câinilor: Orădeanul Alexandru Bondar şi căţeluşa sa au ajuns campioni mondiali la dresaj (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru orădeanul Alexandru Bondar, câinii reprezintă, fără pic de îndoială, cei mai fideli prieteni. "Sunt cei mai dezinteresaţi şi cei mai sinceri prieteni ai mei", întăreşte bărbatul. Şi îşi cunoaşte foarte bine câinii, căci alături de ei câştigă concursuri importante.

Cea mai mare performanţă a lui Alex s-a petrecut în 2015, când, alături de Dilara, o căţeluşă din rasa ciobănesc belgian, a câştigat campionatul mondial de mondioring, cel mai dificil şi, totodată, important concurs de dresaj canin. Împreună, Alex şi Dilara au mai urcat de multe ori pe podium şi, cel mai probabil, o vor mai face...

Formare, nu dresaj

Alex a avut primul câine pe când număra 8 ani. "De fapt, era câinele vecinului meu, un fel de ciobănesc german. Atât de bine mă pricepeam la câini că l-am botezat Nero, dar apoi Nero a făcut pui. Era de fapt femelă", povesteşte bărbatul, acum în vârstă de 42 de ani.

În clasa a VIII-a, Alex şi-a cumpărat propriul câine, un ciobănesc german botezat Arina, din banii munciţi în vacanţa de vară. "Cu ea am început să lucrez, 99% autodidact". Căţeluşa suferea însă de o insuficienţă tiroidiană, aşa că dresaj adevărat Alex a făcut cu următorul său câine, un dog german.

Ceea ce face el nu numeşte însă dresaj, ci formare de comportament. "Este ceva similar cu dezvoltarea unui copil. Un câine, dacă nu are interacţiuni, va rămâne blocat, ca un copil închis într-o cameră. Toate sunetele, mirosurile din jur au influenţă asupra câinelui", explică Alex.

Ca să înţeleagă cu adevărat un câine, nu doar îşi petrece mult timp cu patrupedul, ci este şi foarte atent la reacţiile lui. Greu de explicat cum, dar, în timp, ajunge să se înţeleagă cu câinele din priviri. "Nu poţi să obligi un câine să facă ceva, dar dacă îl motivezi, câinele îşi va da sufletul să facă lucrul respectiv. Fără să spui nimic, fără să faci un gest, câinele te simte, te înţelege", este convins Alex.

Detectorii de boli

Alex era student în Bucureşti, oraş în care a absolvit facultăţile de educaţie fizică şi de finanţe-bănci, când a decis să-şi ducă pasiunea la un alt nivel şi a devenit arbitru la competiţiile de dresaj. "Ai mei aveau resurse limitate, trebuia să găsesc o soluţie să mă întreţin", mărturiseşte orădeanul.

Pentru că era foarte bun în ce făcea, a arbitrat inclusiv concursuri din afara României şi aşa a făcut cunoştinţă cu mondioringul, un sport canin elaborat în anii ’80 în vestul Europei, care combină exerciţii, atât pentru divertismentul spectatorilor, cât şi pentru demonstrarea măreţiei conductorului.

Tot pe-atunci, orădeanul a văzut pentru întâia oară un câine din rasa ciobănesc belgian sau malinois, cum i se mai spune, rasă frecvent folosită pentru câini de poliţie, utilitari sau de salvare. "Ciobăneştii belgieni sunt extrem de sensibili, puternici, inteligenţi. M-am îndrăgostit de rasa asta", recunoaşte Alex.

Recent, specialiştii din Franţa s-au convins că ciobăneştii belgieni au şi o altă abilitate, extrem de importantă: pot amuşina cancerul de prostată sau ovarian într-o fază în care nici măcar biopsiile nu detectează boala!

Pereche de top

Calităţile deosebite ale câinilor malinois l-au determinat pe Alex să fondeze canisa Braveheart Oradinum. A selecţionat atent câinii folosiţi la monte, pentru a se asigura că în crescătoria lui nu se nasc decât câini cu potenţial de campioni. Rezultatele obţinute la concursurile la care Alex şi căţeii săi au participat demonstrează asta!

Dilara, câine campionÎn 2015, alături de Dilara (foto), o căţeluşă care atunci avea doar 2 ani şi jumătate, Alex a devenit campion mondial la mondioring, fiind prima echipă din România care a atins această performanţă. Mai mult, Alex era doar la a doua participare la un campionat mondial, iar Dilara a fost cel mai tânăr campion din istoria mondioringului. Ulterior, orădeanul şi câinii săi au mai câştigat campionate mondiale ale ciobăneştilor belgieni, dar şi alte concursuri de profil.

De altfel, pentru a se pregăti, în ultimul deceniu, Alex a făcut cel puţin de 5 ori pe an antrenamente private cu alţi specialişti din domeniul dresajului utilitar. În plus, a organizat în România workshop-uri cu alţi instructori cunoscuţi la nivel mondial. 

Pasiune pe vecie

Astăzi, Alex are şase câini, toţi ciobăneşti belgieni, cu care se antrenează, decis fiind să mai participe la concursuri. "Ca hobby, asta voi face toată viaţa. Nu mi-am pus însă problema să trăiesc din asta, pentru că, în competiţii, nu vreau să am presiunea financiară". Totodată, împreună cu fratele său, Emil, a înfiinţat Clubul Nord de Dresaj Canin, unde învaţă câinii şi pe stăpânii lor să se înţeleagă. "Un câine este o responsabilitate şi poate să-ţi schimbe viaţa", spune Alex.

În urmă cu două săptămâni, în colaborare cu Primăria, cei doi fraţi, alături de mama lor şi de prietena lui Alex au organizat în Cetatea Oradea cel mai mare concurs de mondioring din Europa de Est, la care au participat peste 40 de echipe, majoritatea din străinătate. Toţi participanţii au lăudat competiţia, motiv pentru care Alex vrea ca, în noiembrie, oraşul să găzduiască un nou concurs de mondioring. Ca orădenii să poată vedea cu ochii lor ce ştie face un câine campion, dacă are prietenul potrivit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Advertorial cu repetitie
De ce nu puneti poze de la ultimul concurs organizat acum doua saptamani, daca tot a fost asa de laudat de participanti?
Postat 02 Martie 2018, 14:22 de ABP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON