URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 OCTOMBRIE 2014
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Dacă tot am intrat în zodia marilor pomeni electorale, guvernanţii s-au gândit că ar fi cazul să mărească alocaţiile pentru copiii proveniţi din familii cu venituri reduse. Efectele vor fi catastrofale.
Zic şi eu
Ducând josnicia la cel mai coborât nivel, această Miţa Biciclista a zilelor noastre l-a atacat sub centură pe singurul contracandidat cu şanse al lui Ponta, la viaţa de familie, sperând că Iohannis o să intre în mocirlă.
Cum a fost?
Muzicianul şi omul de cultură Florian Chelu a continuat munca la proiectul "Sonet Bihorean", început în 2006, lansând săptămâna trecută partea a doua.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge să votaţi la alegerile prezidenţiale?




De stiut
Bihoreanul la medic
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardi-ovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afec-tează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
Avocatul Bihoreanului
Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, conform Ordinului nr. 141/2014 al Ministrului Afacerilor Interne, menţiunile privind permisele de conducere reţinute şi sancţiunile aplicate, implementate în aplicaţia informatică, se şterg automat în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost săvârşită fapta cu anumite excepţii.
09 August 2010, 13:30

Porcărie cu acte: Vezi care sunt porcii ce au umplut Oradea de putoare! (FOTO)

SUB CONTROL. Şeful fermei Nutrientul din Ioşia, Tanasz Alexandru, susţine că activitatea este sub controlul strict al autorităţilor de mediu. Dejecţiile porcilor sunt tratate încă din grajduri cu enzime speciale, pentru a diminua mirosul specific, iar apoi sunt împinse cu jet de apă spre un rezervor special de unde, în final, sunt deversate într-o groapă de lângă fermă şi acoperite cu fân umed, care împiedică propagarea mirosului. Se pare că doar în teorie...
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!
Porcărie cu acte: Vezi unde sunt porcii care au umplut Oradea de putoare!

În fiecare vară, dar nu numai, locuitorii din vestul Oradiei sunt obligaţi să suporte mirosul greu de dejecţii ce pluteşte în aer ori de câte ori vântul adie dinspre crescătoria de porci din capătul Ioşiei.

Problema este veche de câţiva ani, iar reclamaţiile curg fără număr pe adresa Primăriei şi a Gărzii de Mediu. Autorităţile pretind, însă, că nu se poate face nimic, deoarece ferma are toate autorizaţiile în regulă şi respectă toate normele de mediu.

În oraş, ca-n grajd

Teodora Oprea locuieşte la etajul VII al unui bloc din Bulevardul Dacia şi, în ciuda caniculei, e condamnată să se baricadeze în locuinţă din cauza mirosului greu ce persistă în cartier. "Miroase de vreo trei săptămâni încoace. Nu mai pot deschide geamurile. E îngrozitor, mai ales seara. Un miros ca de grajd". 

Mirosul se simte îndeosebi noaptea şi la sfârşit de săptămână, începând din primăvară. "Locuiesc în apropierea Pieţei Rogerius, în spatele discotecii No Problem. Duhoarea se simte până aici. Probabil că se deversează noaptea şi în weekend, când organele de control nu fac verificări", se revoltă Florentina, o cititoare a ziarului online.
Problema e aceeaşi în toată zona de vest a oraşului, mirosul fiind mai persistent printre casele din Ioşia. Aici, locuitorii au ajuns chiar să se obişnuiască cu el. "Atât de demult miroase încât m-am obişnuit. Nici nu-l mai bag de seamă. Dar sunt unele zile în care pute aşa tare încât nu-mi vine să ies în curte", povesteşte Carmen Junc.

Cine are are...

Culmea e că, deşi au identificat sursa poluării, autorităţile locale susţin că nu pot face nimic. Mirosul provine de la crescătoria de porci a firmei Nutrientul Palota, situată la circa un kilometru de ultimele case din Ioşia. Ferma are peste 6.000 de animale, de la care se strâng anual mii de tone de dejecţii, deversate într-o groapă pe un câmp din imediata vecinătate a fermei.

"Ferma are autorizaţie de mediu şi, din acest punct de vedere, funcţionează legal. Noi nu putem face nimic cu sesizările privind poluarea aerului", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Petri Csilla, arătând că problema este a autorităţilor de mediu.

Acoperiţi cu hârtii

Din punct de vedere al actelor, firma e în regulă. Deţine autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului în 2007, valabilă până în 2017, ceea ce demonstrează că - teoretic - respectă normele ecologice europene. Pe de altă parte, însă, autorizaţia obligă societatea să garanteze şi protecţia aerului, iar numeroasele sesizări făcute de locuitorii din zonă demonstrează că lucrurile nu stau deloc aşa.

01 calin mocan.jpgDeşi au fost şi ei loviţi de mirosul de fecale, comisarii Gărzii de Mediu pretind că nu au nicio dovadă certă că acesta provine de la Nutrientul. "Ultimul control, chiar săptămâna trecută, nu a găsit nimic în neregulă. Dejecţiile erau tratate înainte de ieşirea din grajduri, iar batalul (n.r. - groapa în care sunt deversate) era acoperit cu fân umed, procedură obligatorie pentru prevenirea propagării mirosului. Totuşi, am cerut intensificarea măsurilor legate de protecţia mediului în cazul depozitării dejecţiilor. Dacă nemulţumirea populaţiei persistă şi vom mai avea sesizări, vom face o reverificare", declară şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan (foto).

Mă mut, dar banii jos!

Neputinţa autorităţilor de mediu de a soluţiona problema poluării olfactive care se propagă în jumătate din oraş face ca singura rezolvare să fie relocarea fermei, mai ales că aceasta se află pe terenul oraşului, concesionat pentru 49 de ani societăţii Nutrientul Palota la începutul anilor 90.

Afaceriştii sunt de acord să plece, însă pun condiţii. "Să mă mute, dar să-mi plătească investiţiile. La ultima evaluare, se ridică la 1,7 milioane de euro", spune Iosif Pazuric, directorul general al Nutrientul. Soluţia a fost luată în calcul de Primărie acum doi ani, când sud-coreenii de la firma Hanil au solicitat închirierea unui teren în apropierea fermei, pentru construirea unei hale de producţie, dar s-au arătat nemulţumiţi de mirosul oribil din zonă.

Afacerea a căzut, au rămas doar mirosul şi porcii. Cu patru şi cu două picioare...


EXPLICAŢII
Vânare de vânt

Directorul general al Nutrientul Palota, Iosif Pazuric, susţine că mirosul neplăcut este, de fapt, un amestec olfactiv, care provine atât de la groapa de dejecţii a fermei sale cât şi de la staţia de epurare a Companiei de Apă, iar "buchetul" ajunge deasupra oraşului atunci când vântul bate dinspre vest.

"Miroase nu numai de la noi, ci şi de la Staţia de epurare a CAO, care e mult prea aproape de oraş, pe Şoseaua Borşului. Când vântul bate dinspre Ungaria, iar plafonul de nori este jos, atunci mirosul poate ajunge în oraş", explică doct Pazuric, uitând un singur amănunt: că staţia de epurare a oraşului este proaspăt modernizată!


VOCEA STRĂZII

Sunteţi deranjaţi de mirosul din cartierul Ioşia? De unde credeţi că provine?

Sunt foarte deranjată de mirosul insuportabil de porci care intră în casă. Problema e de ani de zile şi am tot făcut reclamaţii. Ni s-a promis că se va rezolva, dar nu s-a făcut nimic. În tot cartierul miroase urât de la crescătoria de porci.

Elisabeta Biro, 59 ani, pensionară

02 forgarsi erika.jpg"Stau pe Cazaban şi după-amiaza când vin acasă de la lucru se simte mai tare. Şi când intru în casă e un miros urât şi nu pot ţine geamurile deschise. Chiar nu ştiu de unde vine, o perioadă am crezut că vine de la canal."

Fogarsi Erika (foto), 25 ani, contabilă

"Mirosul e aici de când e complexul de creştere a porcilor din Ioşia. Dacă puţin bate vântul sau plouă, mirosul de la porci şi furaje vine spre noi. Cum deschidem geamul, cum toată casa se umple de duhoare."

Iuliana Sonea, 77 ani, pensionară

02 leontin mateias.jpg"Şi dimineaţa şi seara miroase a coteţ aici. Sunt preşedinte de asociaţie şi am făcut reclamaţii în urmă cu 2-3 ani. Au venit de la Agenţia de Mediu din Cluj şi au promis că se rezolvă. Noi n-am înţeles de ce au făcut ferma de porci aşa aproape de oraş."

Leontin Mateiaş (foto), 53 ani, pensionar

"Mai mult spre seară vine mirosul urât de dincolo de calea ferată, pentru că e o fermă de porci acolo. Eu nu deschid geamurile fiindcă intră în casă, iar dacă ies pe balcon mirosul e insuportabil."

Karsai Ecaterina, 57 ani, pensionară

"Aici la piaţă miroase urât înainte sau după ploaie şi mai ales când se încălzeşte. Atunci aerul e irespirabil. Nu ştiu sigur de unde vine, dar cred că e de la crescătoria de porci de peste calea ferată."

Mihai Pop, 54 ani, comerciant

Comentarii
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe eBihoreanul.ro.
21 Comentarii
MUIE MATA
SAMI SUGA TOTI ASTIA DE LA ZIARU ASTA DE KKT PULA ! FMM DE SPARTI
Postat 25 Septembrie 2010, 16:36 de PULA VERDE
nici o solutie
Chiar nu se face nimic? Pute din ce in ce mai des. Langa piata Decebal e un miros extrem de porcos. Nu putem face ceva petitie legala sau sesizare mai multi ca sa fie obligati sa faca ceva? Sau va trebui sa stam in putoare pana da firma faliment? Ar trebui sa nu mai cumparam produse din carnea de porc facuta la ei? Habar nu am ce am putea face dar e inadmisibil ca Oradea sa puta ca o cocina. AJUNGE!!!!
Postat 19 August 2010, 18:57 de alin
filip?
Acum sa tina Filip o conferinta de presa, nu cand trage Bolojan o besina. Sa vedem ce spune lucrop despre ce a lasat in urma. C-o fo cinshpe ani primar!
Postat 16 August 2010, 13:56 de zoom
@un e bihorean. "Ingerasi portocalii"!
I. "...nu sa tot cautam vinovați !" Cine a semnat, "ca primaru", tot felul de autorizații, pentru ca aceasta ferma de porci sa funcționeze, chiar nu are nici o responsabilitate? Ca sa nu mai vorbim de competenta, profesionalism s.a.! II. "autorizația de mediu a fost eliberata de Agenția Regionala de Mediu din Cluj." Daca o fi asa, la recomandarea cui, don Mocan? La recomandarea portarului de Facultatea de protecția mediului Oradea? PS. Recomandare: Mai puține "fumigene"!
Postat 13 August 2010, 02:11 de stefan
porcii
sa plece acest pozuric si sa-si ia si putoarea cu el. sa plece datorita amenzilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 12 August 2010, 21:11 de Oradea
sa lasam frustrarile
Este o problema a Directiei de sanatate publica mirosul si disconfortul produs oamenilor si nu a Agentiei de Mediu !!!! Eu cred ca trebuie sa lasam frustrarile astea politice la o parte si sa nu denigram pe toata lumea care ne vine in minte si sa vedem cine trebuie de fapt sa rezolve problema. Si nu inteleg de ce i se da atata importanta lui Calin Mocan asta atata vreme cat autorizatia de mediu a fost eliberata de Agentia Regionala de Mediu din Cluj. Plus ca terenul pe care este construita ferma e a primariei . Ce asteapta Bolojan? Sa vina agentia de mediu sa-i rezolve problema? El este cel ales si si ar trebui sa dea o hotarare de consiliu local prin care sa interzica cresterea de porci pe teritoriul Oradiei!!! Asta e solutia nu sa tot cautam vinovati !
Postat 12 August 2010, 11:36 de un e bihorean
Petitie
Spune Nu mirosului ingrozitor din oradea vest:
Postat 11 August 2010, 14:22 de Dora
miting primarie
Firma de porci si-a facut sediu in strada Campului aproape de Metro, departe de putoarea Iosiei. Trebuia sa isi faca sediul chiar intr-un grajd de-al lor.
Postat 11 August 2010, 12:07 de stefi
miting primarie
Daca s-ar uni Oradenii odata in fata primarii sa protesteze poate ca ar fi luate ceva masuri. Am impresia ca acel Pazuric Iosif ii unge pe toti cu porcine pe la bot ca nu mai pot sa zica nimic, chiar si garda de Mediu. Li se baga in straista de abea o duc ... ce sa mai comenteze dupa ce si-au facut plinul. Călin Mocan sefu de la Mediu e PDL-ist si e mana in mana cu senatorul Filip care i-a dat autorizatia porcului. Mai poti spune ceva?
Postat 11 August 2010, 12:02 de stefi
replica la articol
Porcul dreacului Pazuric Iosif si-a facut acuma asociatie de producator de carne de porc de unul singur pentru ca sa poata creste porcii in apropierea orasului Oradea,fara crescatoriiparticulari de porci si tarani,ca sa faca monopol pe carnea de porc produsa de el in judetul Bihor ,acuma incearca ca sa repopuleze Suin prod Palotacu autorizatii de mediu obtinute la Cluj Napoca .Terenul de sub Suinprod Palota nu este al comunei Sintandrei unde platesti impozitele ci este al comunei Girisul de Cris limita teritoriala a comunei Sintandreise termina linga indicatorul ,,Zona metropolitana`` . Porcu dreacului Pazuric Iosif si-a facut averea pe spatele muncitorilor din Nutientul Palota fost ex FNC Palota le-a rascumparat certficatele de privatizare la un pret de mizerie prin contabila Nutientul de la fosti muncitori ai FNC Palota.S-a imbogatit prin metida MEBo de privatizare ,totii muncitorii au pierdut banii,dar directorul general executiv porcu drecului Pazuric Iosif le-a cistigat banii lor .Pazuric Iosif ,,totul se plateste ,nimic nu ramine neplatit,``cu ce moneda mi-ai platit cu aceea moneda iti platesc inapoi@Romanul Simplu.Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 10 August 2010, 06:26 de Romanul Simplu
SUPENDATI AUTORIZATIA 2
....si apa cu care au fost spalate dejectiile unde merge?...in fanul umed?.. si apa din fanul umed unde merge? in nori? NU in nori merge, CI CAPUL VOSTRU ESTE IN NORI!!! scuzati cacofoniile si greselile ortografice, dar sunt porcesti, pe masura celor care ii doare in pix.
Postat 09 August 2010, 23:05 de broscoi
SUPENDATI AUTORIZATIA
Rusine pentru Oradea ca cei care parcurg soseaua de centura Densusianu sa fie nevoiti sa inchida geamurile la masini pentru a traversa duhoarea si sa nu uitam ca suntem oras de tranzit pentru cei din vest. Rusine si mai mare ca locuitorii din Iosia, Iosia Nord si Rogerius sau pana unde mai adie vantul, sa fie tratati in acest hal. Pentru ce???....pentru 6000 de suine si inca vreo duzina de PORCI??? Calculati cati cetateni ai orasului, plus cei aflati in tranzit prin zona sunt afectati!!! MERITA TRATATI CU INDIFERENTA??? Prea putin conteaza cine a eliberat autorizatia si cine inchide ochii(pardon, nasul) acum! Ca este PDL, PSD, PNL, UDMR! Sunt in acest moment institutii si autoritati care pot interveni. La fel cum se masoara decibelii din Pasaj, detectori pentru noxe, afisate pe ditamai ecranele din fata Agentiei si Garzii de Mediu(desi afisarea nu tine loc de eradicare), la fel cum altiii s-au legat cu lanturi de copacii de pe malul crisului si au facut campanie pe spatele amenajarilor peisagistice din Pta Unirii, ACUM NU SE GASESTE NIMENI SA INTERVINA??? Apropo, batalul ala ce suprafata sau volum trebuie sa aiba pt a acumula C.A.C.A. de la 6000 de suine?
Postat 09 August 2010, 22:54 de broscoi
"Epoca portocalie" si "numitii ei politic"!
1. Cine era director executiv la Agenția pentru Protecția Mediului în 2007, când a fost eliberata autorizația de mediu, pentru aceasta ferma de porci? Oare nu tot don Mocan Calin? 2. Activitatea de prevenție eficienta, pe linie de mediu, nu intra în atribuțiile de serviciu obligatorii, ale "numiților politic" de la APM, respectiv Garda de Mediu Bihor? Daca nu, solicitam o confirmare oficiala! 3. Cate stimulente și premii, ați încasat, efectiv, de la 1 ianuarie 2010, dle Mocan? 4. Pe linie sanitar-veterinara, toate hârtiile sunt "beton", don Budau? Nu ma refer la raportări/"dosare", model "Epoca de aur"!
Postat 09 August 2010, 21:27 de un competent
buna
SA VA IA DRACU CU TPOT CU PUTOAREA VOASTRA!!!!!!!!!!!!! CUM E POSIBIL SA POLUEZE UN ORAS INTREG CU AUTORIZATIE????? RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Postat 09 August 2010, 17:24 de cris
intrebare
daca e adevarat ce spune TERO ce se intampla cu dejectiile lichide de la ferma.Din regula de 3 simpla la 6000 de porci rezulta11.360 mc de dejectii pe an,adica 11360000 de litri,adica 500 l pe cap de oradean.Astia unde sunt pulverizati?pe campul din apropierea orasului.Ar trebui sa sesizam comisia europeana si sa blocam centura orasului pana se rezolva ceva cu mirosul.Sper ca domnul Mang care este senator in colgiul unde pute sa se sesizeze si sa faca o interpelare la organele abilitate.
Postat 09 August 2010, 16:26 de pro tero
nu simte
Mocan nu simte mirosul pt ca activitatea lui pute de 1000 de ori mai tare , oare patronii de la palota au si alte firme care cumva au facut un contract frumos cu o firma de publicitate din oradea??? DNA ar putea verifica.
Postat 09 August 2010, 15:25 de ....
moartea prin aer
Zootehnia din ziua de astăzi seamănă izbitor cu procedeele de producţie în masă realizate la scară industrială. Porcul din fermele de odinioară avea aşternut de paie, vedea lumina zilei, avea spaţiu, era hrănit cu produse din fermă şi avea o rată de creştere naturală. Sistemul zootehnic industrial implică un volum mare de animale, care beneficiază de 0,75 m2 spaţiu fiecare, nu văd niciodată soarele, au o pardosea metalică fără aşternut care permite scurgerea dejecţiilor în canalele colectoare, sunt hrăniţi conform ciclurilor de producţie şi sunt îndopaţi cu antibiotice şi substanţe chimice de creştere şi de imunizare. Astfel că rata naturală de creştere a unui porc a fost redusă la 154 de zile fiind planificată astfel: purcei de 7 kg ajung într-o primă fază la 28 de kg în 5 săptămâni, pentru ca mai apoi, în 17 săptămâni să atingă greutatea optimă pentru sacrificare de 110 kg. La fermele cu aşternut, deşeurile au un conţinut mare, circa 20-30%, de masă uscată, în principal organică, astfel că sunt considerate a avea un impact mai mic asupra mediului. În cazul fermelor mari de porcine, costul şi volumul ridicat de menţinere a igienei a dus la apariţia tipului de creştere a animalelor fără aşternut, cu canale colectoare, însă deşeurile lichide generate prezintă un risc semnificativ asupra mediului datorită concentraţiilor chimice, minerale şi microbiologice ridicate. Dejecţiile porcine din acest ultim caz seamănă mai degrabă cu deşeurile toxice decât cu îngrăşămintele biologice organice. Nu multe au fost cazurile, în SUA, locul de baştină al producătorului Smithfield, dar şi aici, la Boldur, când oamenii au murit intoxicaţi din cauza emanaţiilor toxice (cu amoniac, metan şi hidrogen sulfurat) în apropierea canalelor colectoare sau a bazinelor de stocare a dejecţiilor de la porci. În Timiş, subsidiara Smithfield deţine 32 de ferme de creştere şi îngrăşare a porcilor în următoarele locaţii: Birda, Voiteni, Periam, Bacova, Noua Gătaie, Ciacova, Stamora Germană, Gătaia, Parţa, Peciu Nou, Jimbolia 4, Jimbolia 2, Periam 1, Sânnicolau Mare 2, Sânpetru Mare, Maşloc, Pădureni, Sânnicolau Mare 1, Igriş 1, Igriş 2, Nitchidorf 1, Niţchidorf 2, Niţchidorf 3, Boldur 1, Boldur 2, Boldur 3, Cenei, Bulgăruş, Iecea Mare, Biled, Dudeştii Vechi şi Tormac. Conform informaţiilor furnizate de Pompilius Smultea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, în ultimele două luni, DSVSA nu a aplicat nici o amendă societăţii Smithfield, toate fermele deţinute de aceasta au implementat un program european de biosecuritate. La ora actuală, nu toate fermele sunt populate cu animale, iar numărul capetelor de porci, la sfârşitul trimestrului III al acestui an era de 395.598 porci. Un porc produce de 3-4 ori mai multe dejecţii decât un om. Astfel, totalul deşeurilor rezultate din „exploatările” porcine sunt de patru ori mai mari decât ceea ce produce toată Timişoara la acest capitol. Având în vedere că, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş, numărul de capete per fermă este limitat la 8.160, ceea ce înseamnă un total de 261.120 de animale, observăm o „uşoară” suprapopulare, de vreo... 134.478 de capete, puţin peste 50% din capacitatea convenită de aleşii judeţului! Ceea ce înseamnă şi o depăşire a capacităţii de stocare a dejecţiilor rezultate... Conform calculelor furnizate de Smithfield, o fermă de 8.160 de capete „produce” 15.400 m3 de dejecţii lichide într-un an, rezultând la capacitatea convenită de aleşii judeţului, un total de 492.800 m3 însumate de cele 32 de ferme amplasate în Timiş. Dacă insistăm matematic şi înmulţim cu 50% această sumă... ei bine obţinem un volum de aproape 750 mii de metri cubi, stocaţi în bazine de 5 şi 10 mii de m3 până când urmează a fi pulverizate sau injectate în terenurile agricole, potrivit criteriilor stabilite de Oficiul de studii pedologice şi agrochimice Timişoara (OSPA). Demn de menţionat este şi faptul că la capitolul dejecţii intră şi apa cu care sunt curăţate halele de producţie, cu tot cu substanţele toxice utilizate pentru curăţire, dezinsecţie şi dezinfecţie.
Postat 09 August 2010, 15:17 de tero
soarta
Soarta de a fii oradean este crunta.Un oras murdar si poluat cu drumuri proaste si taxe mari.Trebuie dezvoltat turismul dar la adierea vanticelului de seara din vest orasul pute ca o crescatorie de porci.Sigur ca turisti ar putea sta pe niste bancute in Iosia sa simta adevaratul miros de porc care nu se gaseste in nici o destinatie turistica.Am putea inlocui frunza din brandul lui Nuti cu un cap de porc in interiorul emblemei cetatii Oradea.Daca se scimba directia vantului atunci ne bucuram de mirosul si praful de la CET-ul lui Dragos,iar daca ploua putem face o mica Venetie pe strazile Oradiei Mari.Propun ca locuitorii din cartierul Iosia sa faca un referendum sa infiintam comuna Iosia si traim ca la tara,sa crestem porcii si vacile noastre nu sa la le mirosim pe ale P-dl-ului
Postat 09 August 2010, 14:52 de tero
verificare
Este interesant de verificat cine a dat autorizatia de mediu in 2007,probabil P-DL prin Calin Mocanu.Sunt curios cine a verificat distanta dintre ferme,batalul de depozitare si cele mai apropiate case din Oradea sau Santandrei.Primaria ar putea face aceste verificari si solicita anularea pe cale judecatoreasca a autorizatiei.In ceea ce priveste daunel de 1,7 mil de euro sa la plateasca cine a dat autorizatia.Daca nu se rezolva nimic atunci ar trebui sa sanctinam la vot P-DL si actuala conducere a primariei daca nu face nimic pentru cetatenii ei din partea de vest a orasului
Postat 09 August 2010, 14:42 de ORL
filip
ma-ntreb cum poate lucra cineva acolo? filip ar trebui condamnat la munca silnica la porci!
Postat 09 August 2010, 14:23 de alba
porcu
bravului filip trebuie sa-i multumiti! autorizatia porcariei el a dat-o, asa ca acum e prea tarziu.
Postat 09 August 2010, 14:20 de marian
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.4607 RON
  • 1 EUR = 4.4176 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON