URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2015, 11:30

„Lacăt” solar: RER Ecologic Service a dotat trei ţarcuri pentru deşeuri cu închidere centralizată pe bază de energie solară (FOTO)

„Lacăt” solar: RER Ecologic Service a dotat trei ţarcuri pentru deşeuri cu închidere centralizată pe bază de energie solară (FOTO) INOVAŢIE. Sistemul de închidere a ţarcurilor propus de RER Ecologic Service se bazează exclusiv pe energia solară, bateriile panoului acumulând energie chiar şi în zilele înnorate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţarcurile care închid containerele asociaţiilor de proprietari ar putea părea banale, dar sunt importante pentru ca oraşul să rămână curat.

Deoarece ele găzduiesc containerele negre, destinate colectării deşeurilor menajere, şi pe cele galbene, pentru deşeuri reciclabile, şi este important ca acestea să nu fie amestecate, iar curăţenia incintelor să poată fi păstrată, RER Ecologic Service a investit în dotarea a trei ţarcuri cu un sistem de închidere automată, cu cartelă magnetică. Mai mult, sistemul se alimentează cu energie verde, captată din lumina soarelui.

Accesul interzis

Înainte de Paşti, locuitorii asociaţiei Aluminei M6, de pe strada cu acelaşi nume, au primit cadou de la RER Ecologic Service avantajul de a-şi arunca gunoaiele în cel mai eco ţarc din oraş. „Am demarat un proiect pilot de dotare a trei astfel de incinte cu un sistem de închidere automat, pe bază de cartelă. Locatarii folosesc acum aceeaşi cartelă pentru a deschide ţarcul şi pentru a intra în blocuri”, explică directorul general tehnic-investiţii al RER, Zoltán Pálhegyi. Astfel, în ţarcuri nu au acces decât locatarii asociaţiilor care le au în administrare şi, bineînţeles, muncitorii firmei de salubrizare.

RER Ecologic Service a găsit şi soluţia perfectă pentru alimentarea cu energie electrică a sistemului: a montat pe fiecare ţarc câte un panou solar de mici dimensiuni, dar suficient pentru a furniza curentul necesar închiderii şi deschiderii automate.

Bucuroşi de nou

Locatarii sunt bucuroşi de investiţia făcută de operatorul licenţiat de salubritate. „E ceva modern, am făcut un pas înainte. Sper că va ţine ţiganii departe, căci noi chiar colectăm selectiv deşeurile”, spune Elisabeta Binder (foto), fosta preşedintă a asociaţiei, referindu-se la cerşetorii care scotocesc în gunoaie şi aruncă deşeurile, de-a valma, peste tot.

Până la finalul acestei săptămâni, vor mai avea un sistem identic ţarcurile asociaţiei Monaco de pe strada Grădinarilor. Dacă sistemul se va dovedi funcţional şi va ţine departe „căutătorii” de deşeuri, Primăria şi operatorul de salubritate ar putea lua în calcul extinderea lui în întregul oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hamhamham!
Cainele cind n-are ce face isi linge...coada adica altceva...!Vashamar...!
Postat 15 Aprilie 2015, 06:46 de grigore
Să de Domnul cât mai des soare !!!
Iar din motive de siguranţă, noaptea nu vă încumetaţi să intraţi cu gunoiul, că poate "cade" ciclul de reîncărcare în plin sezon ploios sau iar fură ţiganul instalaţia "de nocturnă" !!!
Postat 14 Aprilie 2015, 20:47 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON