URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2018, 09:52

Bijuterie şlefuită: Cu o investiţie de 6 milioane euro, Palatul Baroc din Oradea îşi va recăpăta strălucirea (FOTO)

Bijuterie şlefuită: Cu o investiţie de 6 milioane euro, Palatul Baroc din Oradea îşi va recăpăta strălucirea (FOTO) LA ÎNĂLŢIME. Printre primele lucrări demarate la Palatul Baroc sunt cele de reabilitare a şarpantei, care, potrivit arhitectului Emődi Tamás, şi-a păstrat în proporţie de 80% structura originală barocă, concepută de meşteri austrieci şi germani în secolul XVIII
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Palatul Baroc se munceşte zi-lumină! Cunoscutul monument istoric din Oradea, ridicat între anii 1762 şi 1776 la iniţiativa episcopului Ádám Patachich, cu ajutorul arhitectului de la curtea imperială a Mariei Tereza, este reabilitat din temelii, investiţia fiind una majoră, în valoare de peste 6 milioane euro.

În mai puţin de trei ani, Palatul Baroc, care a fost timp de mai multe decenii sediul Muzeului Ţării Crişurilor, va fi ca nou. Pe deasupra, acesta nu va rămâne închis, ci va intra în circuitul public ca muzeu al Episcopiei Romano-Catolice, unul care va găzdui şi expoziţii temporare şi alte evenimente culturale.

În plină restaurare

episcopul romano catolic, Laszlo BocskeiEpiscopul romano-catolic al Oradiei, Böcskei László (foto), a invitat, joia trecută, reprezentanţii presei la un tur al lucrărilor care se efectuează, începând din 15 decembrie 2017, la cea mai importantă şi amplă construcţie civilă barocă din România.

După cum se ştie, pentru că nu a reuşit să obţină finanţare europeană, Episcopia Romano-Catolică a primit ajutor din partea Guvernului Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei. De la finalul anului trecut, când firma Abed Nego a început lucrările, au fost curăţate spaţiile de la subsolul clădirii, unde au fost reparate crăpăturile şi înlocuite cărămizile deteriorate.

Tot acolo s-au găsit mai multe butoaie ale firmei Vinalcool, care a folosit subsolul din anii ’70 şi până la jumătatea anilor ’90. Majoritatea acestora au fost dezmembrate, iar lemnul va fi folosit, cel mai probabil, la pardoseli, însă câteva butoaie - inclusiv unul de aproape 20.000 litri - au fost păstrate ca elemente decorative. Deşi iniţial nu era inclus în proiect, subsolul va primi şi el, până la urmă, anumite funcţiuni, încă nestabilite.

"O casă deschisă"…

În această perioadă, se lucrează la reabilitarea şarpantei, înlocuirea ţiglelor de pe acoperiş, respectiv descoperirea şi restaurarea picturilor murale originale din clădire. Pe parcursul celor trei ani cât vor dura lucrările, adică până pe 15 decembrie 2020, vor fi înlocuite toate instalaţiile, vor fi reabilitate faţadele, precum şi încăperile clădirii.

Proiectanţii spun că se va pune accent pe redarea aspectului şi farmecului original al palatului, inaugurat în urmă cu mai bine de 240 de ani, în stilul baroc palatin francez, cunoscut sub denumirea "Cour d’Honneur".

Deşi nu mai găzduieşte Muzeul Ţării Crişurilor, Palatul Baroc nu se va închide publicului. Episcopul Böcskei a declarat că doreşte ca, după reabilitare, edificiul să fie "o casă deschisă", un loc pentru comunitate, păstrând ca sediu episcopal doar o parte din clădire. În cele mai multe spaţii va fi deschis un centru cultural multifuncţional, la care vor avea acces, prin amenajări speciale, şi persoanele cu dizabilităţi.

Muzeul catolicilor

În Palatul Baroc se va deschide un muzeu care să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor din Oradea, formate în 900 de ani. La parter, în săli cu condiţii speciale de păstrare, vor fi prezentate colecţii de gravură şi grafică, precum şi o bogată colecţie de carte veche ce cuprinde şi incunabule (cărţi publicate imediat după apariţia tiparului). Tot la parter, vizitatorii vor putea descoperi o expoziţie dedicată istoriei muzicale a Episcopiei, care va puncta activitatea orchestrei eparhiale, condusă de personalităţi precum Michael Haydn.

La etajul I, vor fi expuse colecţiile monumentale ale Episcopiei, cu pictură şi sculptură barocă, o galerie de portrete, precum şi obiecte de artă ecleziastică, o parte dintre ele expuse acum în muzeul Bazilicii din curtea palatului. În circuit va fi inclusă şi Sala de Onoare, pe al cărei tavan sunt pictate scene din viaţa Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradiei. La etajul 1, se va putea vizita şi fostul apartament imperial, amenajat în secolul XVIII în eventualitatea unei vizite a capetelor încoronate de la Viena.

După finalizarea lucrărilor, în Palatul Baroc vor fi deschise ateliere de restaurare a obiectelor de artă şi ateliere de pedagogie muzeală. De asemenea, monumentul ar urma să găzduiască şi diverse evenimente, inclusiv concerte cu muzică aleasă. Care vor umple din nou inima bătrânei bijuterii, proaspăt şlefuite...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
WinDos-ul garii
Ai grija sa nu te surprindă pământul de la ciuperca, ca te prinde bine culoarea pământului
Postat 03 Martie 2018, 11:55 de Sandu1201
Grijă mare, Laszlo !?!
Dealul Ciuperca aluneca in continuare, iar Abed Nego tine spatele tare, ca sa nu vina mormanul pana-n fundul ultimului butoi !?!
Postat 03 Martie 2018, 11:25 de WinDos
Nihil sine Abed Nego
Uite ca pot si firmele locale ,romanesti sa faca treaba buna...
Postat 03 Martie 2018, 11:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON