URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2010, 17:20

"Vânătorul" naturii (FOTO)

"Vânătorul" naturii (FOTO) Gheţarul Focu Viu (foto Andrei Posmoşanu)
"Vânătorul" naturii (FOTO) ZI ŞI NOAPTE. Printre cele mai spectaculoase poze ale lui Andrei Posmoşanu se numără cele făcute între dolinele Cetăţilor Ponorului, ziua (foto) şi noaptea (foto Andrei Posmoşanu)
"Vânătorul" naturii (FOTO) ZI ŞI NOAPTE. Printre cele mai spectaculoase poze ale lui Andrei Posmoşanu se numără cele făcute între dolinele Cetăţilor Ponorului, ziua şi noaptea (foto). "Mi-a trebuit o oră să fac poza asta", spune el referindu-se la "cercul" de stele (foto Andrei Posmoşanu)
"Vânătorul" naturii (FOTO) Nuferii din Peştera Piatra Altarului (foto Andrei Posmoşanu)
"Vânătorul" naturii (FOTO) Stelele din Glăvoi (foto Andrei Posmoşanu)
"Vânătorul" naturii (FOTO) (foto Andrei Posmoşanu)
"Vânătorul" naturii (FOTO) (foto Andrei Posmoşanu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specializat în fotografierea naturii, mai ales a peşterilor, artistul orădean Andrei Posmoşanu reuşeşte să o surprindă în toată splendoarea ei.

Obiectivul lui ajunge acolo unde oamenii de rând nu văd, iar pozele sale, care au apărut în publicaţii ca National Geographic, îl recomandă printre cei mai buni fotografi de natură.

Speologul fotograf

04 andrei posmosanu 2.jpgAndrei Posmoşanu (foto) s-a apucat de speologie în ‘82, iar în ‘94 punea "piatra de temelie" a Federaţiei Române de Speologie, alături de cunoscutul Viorel Lascu. Acum, la 49 de ani, administrează o firmă specializată în echipamente speo şi e la fel de pasionat, coordonând în paralel şi revista de specialitate Speomond. "Mi-a plăcut mereu să fac poze, dar nu întotdeauna a fost aşa de uşor. Era aparatelor digitale a produs "declickul"", povesteşte el.

Andrei nu iese din casă fără aparat. "Echipat" cu un Canon 50D, primit de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, a reuşit adevărate capodopere atât în aer liber, dar mai ales în peşteri din întreaga ţară. A strâns premii cu care se mândreşte, are la activ câteva expoziţii, dar şi apariţii în reviste consacrate, ca National Geographic. "Îmi place să fur timpului o fracţiune de secundă. Uneori, pentru o poză, mă duc de 10 ori în acelaşi loc. Există şi reversul medaliei, că "o experienţă reuşită nu trebuie repetată"", afirmă artistul, subliniind că, mai ales în peşteri, contează munca în echipă: "De multe ori o poză reuşită se datorează celui care-mi cară bagajele"...

Sacrificii şi satisfacţii

Acum câteva luni, a stat şi 4 ore pentru a poza, la intrarea în peştera Fânaţe, câteva picături de apă şi formaţiuni de gheaţă. "Erau atât de spectaculoase, că nu mi-am dat seama cum a trecut timpul", explică el.

Dar nu toate "turele foto" se lasă cu "minuni", dimpotrivă, uneori îi pun în pericol viaţa. Odată a stat blocat peste 10 ore în subteran, după ce zăpada de pe un versant s-a topit iar el şi echipa au fost prinşi de viitură. Altădată, când a observat un pui de urs, l-a urmărit mult ca să îl pozeze cât mai de aproape. Ursoaica l-ar fi sfâşiat dacă l-ar fi simţit.

Orădeanul recunoaşte că pasiunea lui cere şi sacrificii, mai ales financiare, dar ele sunt prea puţine comparativ cu satisfacţia pe care i-o oferă. "Preţul e că nu am renovat baia şi poate că mi-am privat copilul de anumite lucruri", spune el. Şi mai are o tristeţe: că tot mai mulţi vandali distrug peşterile, spărgându-le chiar şi cu barosul sau umplându-le de PET-uri. Sunt cicatrici adânci, care vindecă greu rănile naturii pe care el o caută vie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON