URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2012, 17:06

Turiştii din Hajduszoboszlo, îndrumaţi spre Vadu Crişului printr-un centru de informare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei care trec prin Hajduszoboszlo au, de acum, un centru de informare turistică menit să le spună ce e de vizitat în staţiune, dar, şi în Vadu Crişului, comună parteneră într-un proiect menit să crească numărul turiştilor în cele două zone.

Un centru necesar

"Această construcţie şi cei care lucrează aici vor face ca această colaborare dintre noi şi turiştii români să fie şi mai puternică şi mai rodnică. Trăiesc cu speranţa că, pe lângă această construcţie, ambele localităţi se vor dezvolta şi din punct de vedere economic vor prospera", a declarat miercuri, într-o conferinţă ce a precedat inaugurarea centrului, primarul oraşului Hajduszoboszlo, Sovago Laszlo.

De cealaltă parte, Dorel Cosma, primarul din comuna Vadu Crişului, titulară a proiectului, a ţinut să-i felicite pe maghiari pentru modul exemplar în care au reuşit să se mobilizeze. "Vă felicit pentru cât de repede aţi reuşit să construiţi acest centru de informare", a spus edilul, care a şi înmânat o diplomă şi o plachetă de excelenţă atât omologului său maghiar, cât şi preşedintelui Asociaţiei Hotelierilor din Hajduszoboslo, organizaţie parteneră în proiect.

Centrul de informaţii turistice este amplasat chiar la intrarea principală în ştrand, iar aici turiştii pot găsi informaţii diverse, de la date istorice ori ce pot face în staţiune ori în Ungaria în general, până la obiective turistice din România. Pliantele, realizate în limbile maghiară, română, engleză sau germană, cuprind informaţii legate de staţiunea Hajduszoboszlo, unde principala atracţie este Aqua Palace, dar şi despre comuna Vadu Crişului, inclusiv materiale publicitare ale unor pensiuni.

Ne facem cunoscuţi

Potrivit lui Mate Lajos, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Hajduszoboslzlo, construcţia acestui centru de informare era necesară pentru oraş, deoarece le oferă turiştilor informaţii optime şi la îndemână, având în vedere locul în care este amplasat, dar şi pentru că aici şi turiştii români se pot informa. "Considerăm că acest proiect şi parteneriatul cu Vadu Crişului ne dă posibilitatea să facem un proiect turistic atractiv", a spus Mate Lajos.

Mai multe grupuri de turişti din Hajduszoboslo au ales deja să viziteze Vadu Crişului, mai ales pentru cursele de rafting organizate aici periodic de către o firmă specializată. Lunar, între 50 şi 100 de şcolari vin în Bihor pentru a-şi petrece vacanţele aici, susţin iniţiatorii proiectului.

Pe final

Desfăşurat în perioada 1 martie 2011 - 31 decembrie 2012, proiectul "Incubator de afaceri pentru dezvoltarea turistică tranfrontalieră" a fost depus în cadrul axei de Prioritatea 2 - "Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de graniţă".

dorel cosma - primar vadu crisului.jpgÎn timp ce pe partea maghiară proiectul presupune construcţia centrului de informare turistică proaspăt inaugurat, la Vadu Crişului se construieşte încă un centru incubator de afaceri în locul fostului sediu al primăriei, unde îşi vor găsi sediul mai multe agenţii de turism. "Sperăm ca anul acesta, în decembrie, să inaugurăm şi partea noastră din proiect", a spus primarul Dorel Cosma (foto), adăugând că în prezent se lucrează la partea de izolaţie electrică a cădirii.

Valoarea totală a proiectului este de 552.633,86 euro, din care Vadu Crişului va beneficia de 366.236,57 euro ca lider de proiect, Primaria Hajduszoboszlo va primi 146.479,34 euro, iar Asociaţia Hotelierilor din Hajduszoboszlo - 19.205,84 euro.

La finalizarea programului, în ambele localităţi se vor deschide câte o agenţie de turism, ce vor promova atât programe de turism balnear cât şi de turism montan.

Prin acest proiect, agenţii economici din Hajduszoboszlo vor să se pregătească mai bine pentru primirea oaspeţilor lor şi să îşi diversifice oferta de programe şi cu excursii montane, iar cei din Vadu Crişului vor să ajungă la posibilitaţile de cazare oferite de Hajduszoboszlo, dar şi să-şi diversifice oferta de programe cu cele balneare oferite.


Ce e de văzut şi unde

Hajduszoboszlo_Aqua Palace_Bihoreanul (49).JPGAnul trecut, prin staţiunea Hajduszoboszlo au trecut 300.000 de turişti, iar numărul acestora se aşteaptă să crească. Micul orăşel Hajduszoboszlo, cu 25.000 de locuitori, situat la 73 de kilometri de Oradea, a devenit a doua cea mai căutată destinaţie din Ungaria, după Budapesta, datorită complexului balnear Hungarospa, cel mai mare din Europa.

Întins pe 30 de hectare, acesta reuneşte un o clădire destinată tratamentelor şi băilor balneare, un ştrand exterior, un aqua-park şi, din 2010, complexul acvatic acoperit Aqua-Palace. Maghiarii mizează mai ales pe apa termală, care s-a dovedit benefică în vindecarea unor afecţiuni locomotorii, ori probleme ginecologice şi dermatologice, dar şi paleta largă de oportunităţi în privinţa distracţiei şi relaxării. Dintre aceştia, 120.000 sunt români, estimează reprezentanţii complexului.

Potrivit directorului Czegledi Gyula, anual turiştii cumpără 2 milioane de servicii ale complexului Hungarospa, majoritatea constând în bilete de intrare în ştranduri, dar şi tratamente medicale, masaje, servicii de saună, spa, etc.

La ştrandul exterior, un bilet pentru adulţi la ştrand costă 1600 de forinţi şi 1300 forinţi pentru elevi. La Aqua Palace, biletul de intrare pentru adulţi la băile de agrement variază, între 3.200 forinţi, în timpul săptămânii în extrasezon (1 ianuarie - 5 mai), respectiv 3.400 forinţi, atât în timpul săptămânii cât şi în weekend, în sezon (1 iunie - 31 august). Pentru copiii până în 7 ani, variază între 1200 şi 1300 de forinţi.


Tradiţia, la ea acasă

Rapolthy Istvan.JPGPe lângă imperiul acvatic care li se pune la dispoziţie, cei care ajung la Hajduszoboszlo trebuie să ştie că tradiţia ungurească poate fi degustată din plin, într-un cătun situat la câţiva kilometri de staţiune, Tuba Tanya, vechi de circa 100 de ani. Practic, este vorba de fosta fermă a familiei Tuba, unde turiştii sunt întâmpinaţi de proprietarul Rapolthy Istvan (Pisti bacsi) (foto), îmbrăcat în haiduc cu lovituri de bice şi chiote.

Ferma este formată din mai multe căsuţe care formează un muzeu etnografic, camere de dormit şi o imensă sală de ospăţ, unde gazdele servesc ele însele muşteriii, şi, mai mult, chiar îi invită să vadă cum sunt gătite bucatele.

Scoatea pulpelor de raţă din cuptorul încins sau servirea langosului cu usturoi sunt momente speciale la care sunt invitaţi vizitatorii. În plus, oaspeţii cunosc portul popular tradiţional, prin cântece, dansuri sau scenete. Inedite sunt mai ales momentele în care gazdele oferă un adevărat spectacol puşcând din bice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ce sa caute turistii la Vadu Crisului?
Scuati pentru micile Greseli dar pe Graba e dificil sa scrii...stiu ca o sa se gaseasca unii destepti si o sa zica exsta tramvai..nu nu exista e linia CFR calea Ferata ude circula trenu dar am scris eu tramvai in lok de tren
Postat 17 Mai 2012, 09:12 de Stefan
ce sa caute turistii la Vadu Crisului?
In caz ca nu ai fost niciodata in Vadu Crisului te invit ca prima oara sa mergi sa vezi ce au de vizitat.Probabil nici nu stiai pana in momentu din fatza ca in Vadu Crisului exista o pestera Pestera Vadu Crisului cum cunosc cei mai multi din zona sau Pestera Zichy...este deschisa din anul 1903. mai multe detalii nu iti scriu le poti gasii usor pe Google. nu exista drum c masina pana acolo...dar e mai bine asa...dak ai merge cu masina ai pierde farmecu traseului..Lacu fara Fund, Casa Zmaului... sar putea aranja o poteca p marginea liniei de tranvai ca nu prea exis .intradevar ca si oriunde in Romania s in Vadu Crisului Sunt multe Peturi si autoritatile parca nu prea sunt interesati mai ales chiar langa Pestera...exista pe Vremuri o Cabana superba ..acuma e Focar de infectie..chiar daca nu au bani sa o renoveze sau nu stiu care e situatia de ce nu o repara, in fine, ar putea macar sa trimita acolo oameni care sa faca Curat. Exista 100 de Romi care iau ajutor social dar nu ii vezi numa sa faca vreodata curat prin sat sau ceva numa cand primesc banii atuncea ii vezi cu lopata matura in mana dar atata tot. si la ei ar putea sa faca o zona turistica...la ce Vile au ei acolo..pfuuu...
Postat 17 Mai 2012, 09:06 de Stefan
Peturi
Pet-uri poti aduna si la Oradea ...mai ales azi ....daca mergi la LOTUS ...iti da si manusi si saci ...
Postat 12 Mai 2012, 11:53 de Marin
completare:))
Intradevar, am uitat de rafting, deci totusi se poate face ceva la Vadu Crisului:)) si daca ma plictisesc ma pun sa adun peturi.....sa lasam...
Postat 12 Mai 2012, 11:38 de Pista
Mai Pista
Pista asta ar trebui bagat intr-o pestera si lasat acolo ....sau dus la rafting si lasat pe Cris intr-o barca fara vasle .....
Postat 12 Mai 2012, 08:09 de Marin
@Pista
Pista tu esti tare prost ...inainte de a vorbi du-te si vezi ....nu scrie pe aici dupa ce ai venit de la bufetul din colt ....
Postat 11 Mai 2012, 21:23 de Sandu
Ce draq ar cauta turistii la vadu crisului???
Ce draq ar cauta turistii de dincolo la vadu crisului? este acolo ceva ? in afara de mizerie??? in afara de Dn1 care cat de cat e ok, mai cunoastem si alte drumuri practicabile? Cum putem compara cele doua "localitati"?
Postat 11 Mai 2012, 19:47 de Pista
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON