URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2017, 01:03

Şi ce dacă e vânt, şi ce dacă sunt ploi? Iris a făcut show la Oradea pe cod portocaliu de furtuni (FOTO / VIDEO)

Codul portocaliu de furtuni care s-a abătut duminică seară peste judeţul Bihor şi peste Oradea nu i-a împiedicat pe rockerii de la Iris să susţină un concert de zile mari în parcarea Arenei Antonio Alexe. Deşi publicul a fost unul deloc numeros, orădenii care au înfruntat vântul puternic şi ploaia au dovedit că sunt fani adevărați, cântând fiecare vers alături de artişti.

Concertul a început puţin înainte de ora 21.30, pe o ploaie deasă, rece, şi un vânt puternic. Majoritatea orădenilor se ascundeau sub umbrele şi chiar ţineau de ele să nu fie luate pe sus, în vreme ce, în faţa scenei, vreo 50 de persoane dădeau din cap şi fluturau mâinile în faţa artiştilor de la Iris, în ultimul concert susţinut în formulă completă în faţa orădenilor.

În ciuda condiţiilor vitrege, publicul a cântat din toţi plămânii piesa "Iris Maxima" alături de artişti, versurile "Şi ce dacă e vânt /  Şi ce dacă sunt ploi / Nu ne vom opri din noapte în zori" căpătând o nouă însemnătate în parcarea scăldată în ploaie.

După ce vremea s-a mai domolit, tot mai mulţi s-au apropiat de scenă, aplaudând şi ovaţionând frenetic. Până la final, numărul spectatorilor a fost în jur de 200. Cu toate că de data aceasta nu a avut nici pe departe publicul numeros cu care s-a obişnuit la Oradea, Iris a făcut show adevărat.

Pe lângă solouri de chitară sau percuţie, publicul a fost lăsat să cânte singur în numeroase segmete ale pieselor cunoscute. "Baby", "Somn Bizar", "Demagogi" au ţinut fanii "în priză", cele mai aplaudate fiind însă "Strada ta" şi mult aşteptata "Floare de Iris". De altfel, foarte pătruns de versuri şi de melodia celei din urmă, un spectator a vrut să sară gardul ce delimita publicul de artişti, fiind oprit de jandarmi. La final, solistul Cristi Minculescu le-a mulţumit celor prezenţi că, în ciuda vremii, au venit la concert, după care membrii trupei au participat la sesiuni de autografe şi fotografii.

Vremea de afară i-a "faultat" şi pe comercianţii care au venit anul acesta la Festivalul Berii. Dacă pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică muşteriii nu s-au înghesuit din cauza temperaturilor extrem de ridicate, duminică seară, oamenii nu au venit din cauza furtunii. Ca niciodată, aparatele de joacă aduse în parcare nici măcar nu au mai fost pornite, iar la mititei, frigărui şi Kurtos kalacs nu au fost cozi. "Asta e, uneori câştigi, alteori pierzi. Vremea nu mai depinde de noi", a spus un comerciant resemnat. Măcar muzica a fost bună…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON