URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2017, 14:55

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii au pedalat pe drumul bisericilor de lemn (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 80 de biciclişti au participat în week-end la ultima ediţie din acest an a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă", organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. Acest eveniment a pornit de la necesitatea popularizării unor zone cu potenţial de dezvoltare turistică din judeţ.

Sub soarele cu dinţi

De data aceasta, bihorenii au pedalat pe drumul bisericilor de lemn din zona Lazuri, Beiuş. La o temperatură de 8 grade celsius, însoţiţi de soarele cu dinţi, bicicliştii au pedalat pe un traseu lung de 22 km, care a început din curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuş.

Aici, primarul comunei Gabriel Popa, împreună cu colegi din instituţie şi reprezentanţi ai comunităţii locale, i-a întâmpinat pe turişti cu produse locale de sezon şi ceai cald. "Pe o masă frumos ornată au fost aşezate vase din ceramică pline cu zacuscă, untură de porc, ceapă, dulceaţă de pere şi prune. Startul s-a dat imediat după ce agentul şef adjunct de poliţie Popovici Ionuţ a recomandat bicicliştilor să circule în coloană, unul în spatele celuilalt, să poarte vestă reflectorizantă şi cască", se arată într-un comunicat de presă transmis luni de AMD Bihor.

Pe un drum asfaltat, bicicliştii au pedalat până la primul obiectiv propus: biserica de lemn din Totoreni. Situat pe un deal în afara satului, monumentul istoric datează din secolul al XVII-lea, mai precis din anul 1697, fiind una dintre puţinele biserici din Bihor care are şi altă funcţie pe lângă cea religioasă. Ea a servit pe vremuri şi ca loc de judecată, dovada fiind spaţiul construit în exteriorul bisericii denumit "perindele". Acest spaţiu deservea pentru detenţia persoanelor care încălcau legea. După ce au ascultat istoria lăcaşului de cult, turiştii şi-au astâmpărat foamea cu nuci, mere şi struguri.

Ştergarele tradiţionale, la loc de cinste

A doua oprire a fost la biserica de lemn din Mierag, construită în mijlocul satului şi înconjurată de cimitir. Interiorul bisericii i-a surpins pe turişti. Mulţi se aşteptau să vadă în interior picturi pe lemn, şi nu o splendidă expoziţie de ştergare tradiţionale. Datorită faptului că pictura originală a dispărut în timp sau abia se mai poate vedea, localnicii din Mierag au decis să împodobească lăcaşul,construit în anul 1756, cu prosoape ţărăneşti ţesute manual şi decorate cu motive tradiţionale sau scene biblice.

Până la biserica de lemn din Hinchiriş, construită pe unul din dealurile ce desparte natural comuna Tărcaia de comuna Lazuri de Beiuş s-a pedalat în viteză. Vremea rece îşi spunea cuvântul. O parte dintre biciclişti, cei mai pătimaşi, ghidaţi de Sorin Brişcan, au ajuns în sat pe traseul propus prin pădure, chiar dacă a fost mai greu de parcurs pe alocuri. Accesul până la biserică s-a făcut pe jos, pe o potecă din spatele gospodăriilor din sat.

Biserica de lemn din Hinchiriş a fost grav afectată de furtuna din această vară, o parte a acoperişului împreună cu crucea de pe turlă fiind smulse de vântul puternic. Cu toate acestea, interiorul frumos decorat a fost imortalizat de turiştii care i-au trecut pragul. Tot aici, după ce au gustat cozonac, tarte cu gem sau plăcinte întoarse cu brânză, specifice zonei Beiușului (cunoscute și sub denumirile de suceală sau întorsură în foi - n.r.), cicloturiştii au avut ocazia să afle că sunetul clopotului unei biserici are şi rolul de a anunţa comunitatea despre evenimentele din zonă.

Poveşti de viaţă în curte la Veselina Şandra din Cusuiuş

Noutatea acestei ture de bicicletă a constituit-o vizitarea gospodăriei celei mai vârstnice persoane din satul Cusuiuş. Bicicliştii au umplut pe rând micuţa casă a  Veselinei Şandra (96 ani). Aceasta, după ce i-a întreţinut cu poveşti de viaţă impresionante, le-a arătat mica ei "colecţie" de ţesături. Cu ochii plini de lacrimi, gazda turiştilor a scos dintr-o veche ladă de lemn primită de la tatăl ei, rochia de mireasă şi cămăşile cusute manual.

Finalul turei s-a încheiat în curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuş. Cu câte o cană de ceai cald în mână, oaspeţii au fost invitaţi de preotul paroh să viziteze frumoasa biserică. În interior au putut admira iconostasul, uşile împărăteşti pictate de zugravi autohtoni în urmă cu câteva sute de ani, precum şi altarul sculptat în totalitate în piatră. Adunaţi în jurul unei mese pline cu produse tradiţionale, 20 dintre participanţii la această tură au primit în urma unei tombole câte un tricou inscripţionat cu sloganul "Discover Bihor".

Traseele cicloturistice – avantaj pentru comunităţile locale

Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi-a propus să identifice alături de asociaţiile locale cât mai multe trasee cu potenţial turistic. Din anul 2016 de când a fost lansat acest proeict au fost identificate nu mai puţin de 7 trasee cicloturistice cu o lungime de peste 200 de kilometri, pe parcursul cărora pot fi vizitate 15 biserici de lemn, trei arii protejate, crame locale, case tradiţionale, cascade şi peisaje naturale şi pot fi degustate produse locale gătite după reţete tradiţionale.

Cele şapte trasee au fost concepute astfel, încât să genereze, emoţii şi amintiri, pentru ca participanţii să fie tentaţi să se întoarcă acolo, iar comunitatea să beneficieze de fluxul turistic generat. Este o proiecţie pe termen lung, iar succesul depinde într-o măsură covârşitoare de implicarea comunităţilor locale, a administraţiilor publice şi a mediului privat, astfel încât să ofere vizitatorilor, pe lângă experienţele de poveste şi facilităţi sau produse locale, care să genereze venituri la nivelul microdestinaţiei.

Organizatorii acestui eveniment au fost Agenţia de Management al Destianţiei Bihor, Asociaţia Filantropia Oradea, Asociaţia Unanimis Oradea, primăria comunei Lazuri de Beiuş cu sprijinul comunităţii locale şi al IPJ Bihor, Serviciul Poliţiei Rutiere, Poliţia Municipiului Beiuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON