URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2017, 17:36

Punţi de legătură: Triplă lansare de carte la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istorici locali şi de peste graniţă, studenţi şi curioşi s-au adunat vineri la biblioteca Universităţii din Oradea pentru a asista la lansarea unor volume de istorie a Oradiei şi Bihorului. Lucrările, apărute în ultimii trei ani în limba maghiară, au fost acum traduse în română, pentru a fi accesibile şi cititorilor români.

Moderator al evenimentului, Gabriel Moisa, prodecan al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a precizat că "întâlnirile între istoricii români şi cei maghiari sunt şi trebuie să fie mereu mereu fireşti", iar "lucrurile sunt în regulă când avem punţi de dialog şi lucrăm onest, ştiinţific". "Ieşită de sub controlul ideologic, istoriografia poate dezbate profesionist trecutul. Atâta vreme cât ideologicul şi politicul nu se intruzionează în scrisul istoric, iar dezbaterea referitoare la trecut rămâne în preocupările exclusiv ale profesioniştilor, lucrurile sunt de bun augur", a precizat acesta.

Participant la manifestare a fost şi deputatul Szabó Ödön, doctorand în Istorie la rândul său, care a făcut prezentarea invitaţilor: acad. Attila Zsoldos, specialist în istorie medievală, şi cercetătorul Boglárka Weiss, specialistă în istoria economică a evului mediu, coordonatoarea mai multor studii relevante din Europa central-răsăriteană.

Volumele lansate vineri - "Oradea şi Bihorul în Evul Mediu", "Oradea, poarta Ardealului - Rolul istoric al Oradiei în epoca Principatului" şi "Oradea şi Bihorul la sfârşitul epocii Arpadiene" -  fac parte din seria "Studii despre istoria Ţării Bihorului" şi sunt menite să aducă în faţa publicului o problematică istorică aflată adesea în dialog istoriografic.

Cele trei volume au fost prezentate de Sorin Şipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir", ce funcţionează în cadrul universităţii orădene. "Colegii istorici maghiari ne oferă o abordare ştiinţifică a perioadei medievale a acestor părţi. (…) În ceea ce priveşte maniera de studiu a trecutului, trăim acum o schimbare de paradigmă, prin abordarea a numeroase aspecte de istorie socială, ecleziastică, economică", a precizat Şipoş. Acesta a mai remarcat, referitor la studiile din cele trei cărţi, că acum "se aduc noi surse documentare şi se reinterpretează cele cunoscute, se apelează la interdisciplinaritate", exemplificând cu importanţa documentelor păstrate în diverse arhive, locale, budapestane şi vieneze, rămase de la vechile locuri de adeverire medievale.

Importanţa studierii istoriei Oradiei a fost punctul central al intervenţiilor invitaţilor sus-numiţi. Dacă Attila Zsoldos a arătat că aceste texte, micile istorii locale, reprezintă baza oricărei istorii naţionale, Boglárka Weiss a subliniat importanţa cultului sfinţilor şi a istoriei economice într-o Oradie devenită una dintre cele mai dezvoltate centre economice ale acestei lumi.

Manifestarea a prilejuit stabilirea unor direcţii clare de colaborare în viitor între istoricii orădeni şi cei din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în care sens se stabilesc deja o serie de activităţi concrete. Una dintre acestea este legată, la propunerea prodecanului Gabriel Moisa, de traducerea în limba maghiară a unor lucrări referitoare la istoria Bihorului şi Transilvaniei, deopotrivă scrise de istorici români pentru ca ele să fie la rândul loc accesibile publicului interesat din Ungaria. În sprijinul acestei idei s-a manifestat şi istoricul Szabó Ödön, care a şi accentuat necesitatea îndeplinirii acestui demers. Schimbul de doctoranzi şi cercetători va fi de asemenea unul dintre domeniile în care se vizează o colaborare pe viitor.

Cele trei cărţi se vor putea procura, gratuit, de la Facultatea de Istorie şi la Centrul de Studii Interdisciplinare, dar vor fi disponibile şi la Biblioteca Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON