URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
19 Mai 2017, 17:36

Punţi de legătură: Triplă lansare de carte la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istorici locali şi de peste graniţă, studenţi şi curioşi s-au adunat vineri la biblioteca Universităţii din Oradea pentru a asista la lansarea unor volume de istorie a Oradiei şi Bihorului. Lucrările, apărute în ultimii trei ani în limba maghiară, au fost acum traduse în română, pentru a fi accesibile şi cititorilor români.

Moderator al evenimentului, Gabriel Moisa, prodecan al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a precizat că "întâlnirile între istoricii români şi cei maghiari sunt şi trebuie să fie mereu mereu fireşti", iar "lucrurile sunt în regulă când avem punţi de dialog şi lucrăm onest, ştiinţific". "Ieşită de sub controlul ideologic, istoriografia poate dezbate profesionist trecutul. Atâta vreme cât ideologicul şi politicul nu se intruzionează în scrisul istoric, iar dezbaterea referitoare la trecut rămâne în preocupările exclusiv ale profesioniştilor, lucrurile sunt de bun augur", a precizat acesta.

Participant la manifestare a fost şi deputatul Szabó Ödön, doctorand în Istorie la rândul său, care a făcut prezentarea invitaţilor: acad. Attila Zsoldos, specialist în istorie medievală, şi cercetătorul Boglárka Weiss, specialistă în istoria economică a evului mediu, coordonatoarea mai multor studii relevante din Europa central-răsăriteană.

Volumele lansate vineri - "Oradea şi Bihorul în Evul Mediu", "Oradea, poarta Ardealului - Rolul istoric al Oradiei în epoca Principatului" şi "Oradea şi Bihorul la sfârşitul epocii Arpadiene" -  fac parte din seria "Studii despre istoria Ţării Bihorului" şi sunt menite să aducă în faţa publicului o problematică istorică aflată adesea în dialog istoriografic.

Cele trei volume au fost prezentate de Sorin Şipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir", ce funcţionează în cadrul universităţii orădene. "Colegii istorici maghiari ne oferă o abordare ştiinţifică a perioadei medievale a acestor părţi. (…) În ceea ce priveşte maniera de studiu a trecutului, trăim acum o schimbare de paradigmă, prin abordarea a numeroase aspecte de istorie socială, ecleziastică, economică", a precizat Şipoş. Acesta a mai remarcat, referitor la studiile din cele trei cărţi, că acum "se aduc noi surse documentare şi se reinterpretează cele cunoscute, se apelează la interdisciplinaritate", exemplificând cu importanţa documentelor păstrate în diverse arhive, locale, budapestane şi vieneze, rămase de la vechile locuri de adeverire medievale.

Importanţa studierii istoriei Oradiei a fost punctul central al intervenţiilor invitaţilor sus-numiţi. Dacă Attila Zsoldos a arătat că aceste texte, micile istorii locale, reprezintă baza oricărei istorii naţionale, Boglárka Weiss a subliniat importanţa cultului sfinţilor şi a istoriei economice într-o Oradie devenită una dintre cele mai dezvoltate centre economice ale acestei lumi.

Manifestarea a prilejuit stabilirea unor direcţii clare de colaborare în viitor între istoricii orădeni şi cei din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în care sens se stabilesc deja o serie de activităţi concrete. Una dintre acestea este legată, la propunerea prodecanului Gabriel Moisa, de traducerea în limba maghiară a unor lucrări referitoare la istoria Bihorului şi Transilvaniei, deopotrivă scrise de istorici români pentru ca ele să fie la rândul loc accesibile publicului interesat din Ungaria. În sprijinul acestei idei s-a manifestat şi istoricul Szabó Ödön, care a şi accentuat necesitatea îndeplinirii acestui demers. Schimbul de doctoranzi şi cercetători va fi de asemenea unul dintre domeniile în care se vizează o colaborare pe viitor.

Cele trei cărţi se vor putea procura, gratuit, de la Facultatea de Istorie şi la Centrul de Studii Interdisciplinare, dar vor fi disponibile şi la Biblioteca Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON