URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2016, 18:11

Imagini posibile ale Oradiei de epocă, "pictate" de Ramona Novicov şi Mihai Vieru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criticul de artă Ramona Novicov şi poetul Mihai Vieru sunt în centrul unui proiect inedit. Cei doi au lansat, miercuri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", volumul bilingv "Oradea. Imagini posibile" care cuprinde proze scurte inspirate de trei monumente ale oraşului, mai precis Hotelul Rimanoczy, Hotelul Parc şi Casa Henric Roth (str. Vasile Alecsandri), şi de personalităţile emblematice care le-au trecut pragul.

La lansarea volumului au participat circa 100 de prieteni, apropiaţi şi curioşi, între care episcopul greco-catolic Virgil Bercea, directorul interimar al Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, şi directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, evenimentul fiind deschis de directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, care a subliniat importanţa volumelor de carte care celebrează istoria şi oamenii oraşului.

În "Oradea. Imagini posibile", cei doi autori, Ramona Novicov şi Mihai Vieru, imaginează poveşti pornind de la vizite şi întâmplări reale, precum cea a lui Ion Minulescu la Hotelul Rimanoczy - acesta scriind ulterior că, pe terasa restauratului Royal, parte a complexului Rimanoczy, a avut o întâlnire stranie cu un om despre care credea că a fost "Necuratul" – şi cea poetului indian Rabindranath Tagore la Hotel Parc al fraţilor Wieslovich.

"Oradea, pentru cei doi autori devine o fiinţă în sine, cu bucuriile şi necazurile ei, cu izbânzile şi neîmplinirile sale. Nu cred că se poate face mai mult pentru o clădire, pentru un spaţiu, pentru un oraş decât a vorbi despre ele ca despre un prieten", a scris despre "Oradea. Imagini posibile" directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Ilustraţia cărţii este semnată de Rodica Indig de la Asociaţia Culturală Ars Nobilis, cea de la care a pornit ideea realizării unui volum despre oamenii şi întâmplările din Oradea şi care l-a inclus într-un proiect mai vechi al asociaţiei numit "Oraşul cu 1.000 de chipuri". Cartea a fost tipărită prin subvenţie de la bugetul Direcţiei Social Comunitare al Consiliului Judeţean Bihor şi se distribuie gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON