URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2017, 21:33

Festivalul de Teatru Scurt Oradea, la final: "Cafeneaua Pirandello", spectacol al Teatrului Regina Maria, a câştigat marele premiu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După opt zile de maraton teatral, cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt Oradea s-a încheiat duminică, cu spectacolul "Ursul", al Teatrului de Stat Constanţa, şi cu decernarea premiilor.

Selecţionerul acestei ediţii, criticul de teatru Mircea Morariu, a propus pentru secţiunea concurs 14 spectacole de la teatre din întreaga ţară, iar sarcina de a desemna câştigătorii a revenit juriului format din criticii de teatru Ion Parhon, Doru Mareş şi Octavian Saiu.

Premiile au fost decernate de directorul teatrului gazdă, Daniel Vulcu. Aşa cum se întâmplă însă la orice festival-maraton, mulţi dintre artişti n-au mai rămas şi la gala de premiere, astfel că prea puţini au putut să-şi ridice trofeele.

Trei spectacole au fost nominalizate pentru premiul cel mare: "Oraşul nostru" (Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad), "Cafeneaua Pirandello" (Teatrul Regina Maria Oradea) şi "Oleanna" (Teatrul Jean Bart Tulcea). Juriul a decis că trofeul trebuie să meargă către teatrul orădean.

Premiul pentru cea mai bună actriţă s-a acordat ex aequo, adică la egalitate, actriţelor Irina Naum (pentru rolul Carol din spectacolul "Oleanna", de David Mamet, Teatrul Jean Bart Tulcea) şi Anda Saltelechi (pentru rolul Francesc, din spectacolul "Pe jumătate cântec", de Crista Bilciu). La această categorie, a mai fost nominalizată Dana Dumitrescu (pentru rolul Eena Ivanovna Popova, din spectacolul "Ursul", de A. P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul de Stat Constanţa).

Şi premiul pentru cel mai bun actor s-a acordat tot către doi artişti: Ion Grosu (pentru rolul Slava, din spectacolul "Somnambulism", de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara, Bucureşti) şi Cristian Naum (pentru rolul John, din spectacolul "Oleanna", de David Mamet, Teatrul "Jean Bart" Tulcea). A mai concurat pentru acest titlu actorul Marius Bodochi (pentru rolul Grigori Stepanovici Smirnov, din spectacolul "Ursul", de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul de Stat Constanţa).

Juriul a mai decis că premiul pentru cea mai bună scenografie îl merită Carmencita Brojboiu, pentru spectacolul "Ursul" (Teatrul de Stat Constanţa). Au mai fost nominalizaţi la această categorie Adrian Damian, pentru spectacolul "Cafeneaua Pirandello" (Teatrul Regina Maria, Oradea) şi Crista Milea. pentru spectacolul "Oraşul nostru" (Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad).

Cel mai bun regizor s-a dovedit Cristian Ban, pentru spectacolul "Oraşul nostru". Au mai fost nominalizaţi Mihai Măniuţiu (pentru regia spectacolului "Cafeneaua Pirandello") şi Felix Alexa (pentru regia spectacolului "Ursul").

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON