URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2018, 13:38

„Expediția - Chemare în necunoscut”: Horia Colibășanu a atras peste 150 de orădeni în Aula Magna (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste două sute de persoane de toate vârstele au fost prezente în primele două seri ale galei „Expediția - Chemare în necunoscut”, eveniment organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea în Aula Magna de la Universitatea din Oradea, unde intrarea este liberă. Cei prezenți au putut afla direct de la temerari despre performanțele atinse în expedițiile realizate fie singuri fie în grupuri internaționale.

Asia din subteran

Deschiderea galei a fost onorată de titratul speolog Tudor Marin, care a povestit despre aventurile trăite alături de alți speologi profesioniști din Franța și România în timpul expedițiilor din Laos și Vietnam.

Cu ajutorul fimului  de 30 de minute "GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est”, publicul a intrat în atmosfera expedițiilor speologice. Filmul cu valoare documentară a prezentat pe lângă fascinantele cadrele din subteran și secvențe din cultura și viața de zi cu zi a localnicilor celor două țări asiatice.

Tudor a relatat despre abilitățile pe care orice speolog trebuie să le stăpânească la un înalt nivel, și a evidențiat observațiile personale referitoare la cultura și dezvoltarea celor două țări, memorate în mai mulți ani de explorări în Asia. 

Speologul nu a ezitat să povestească despre dezamăgirile unei expediții demarată în 2016, an în care au reușit să exploreze primii 800 de metri dintr-o peșteră ce promitea multe în opinia specialiștilor. Obligați să renunțe la continuarea expediției din pricina timpului scurt și a autorizației ce urma să expire, au hotârât să se oprească și să revină.

Un an mai târziu după pregătiri și planuri serioase explorarea  s-a încheiat rapid cu descoperirea punctului final al peșterii, care devenise acum provocatoare datorită portalurilor și sălilor ce depășeau 50 de metri în unele locuri. Cu toate că nu a mai făcut scufundări, echipa internațională din care a făcut parte Tudor Marin a realizat fotografii impresionante cu formațiuni din carstul asiatic, imagini apreciate cu aplauze de către publicul orădean.

Din munții Bihorului în munții Himalaia

Tot în prima seară, Varga Csaba, primul alpinist bihorean ce reușit să ajungă pe un vârf de peste 8.000 de metri, a întreținut atmosfera galei cu un film realizat în memoria unui alpinist din Sighetul Marmației care și-a pierdut viața în ascensiunea spre vârful Manaslu din Munții Himalaia.

Expediția lui Csaba a început cu peripeții. Drumurile montane, pe care trebuia să ajungă cu mașina până la altitudinea de aproape 5.000 de metri, deveniseră impracticabile datorită unor alunecări de teren. După câteva zile de aclimatizare la înălțimi de 6.000 și 7.000 de metri și alte două trei zile de odihnă a hotârât să atace vârful Manaslu. „A fost o luptă continuă cu frigul și oboseala apărută datorită aerului rarefiat și a temperaturii scăzute”.

Ambiția și îndârjirea cu care s-a înarmat, îmbrăcămintea de altitudine dar și vremea bună l-au ajutat să cucerească vârful de peste 8.000 de metri, chiar și în aceste condiții. Dar chiar și după ce a ajuns în vârf, Csaba le-a spus celor prezenți în sală că ”nu m-am putut bucura deplin de reușită acolo pe vârf, deoarece întoarcerea pe un traseu înghețat, cu temepraturi de -30 de grade rămâne la fel de periculoasă ca și urcarea”. La finalul filmului Csaba a spus cu un accent tipic din Bihor, spre deliciul publicului: ”Salut, pretinii mei de la Cristal... așa munți și tăt ce vrei, găsești și la noi! Io nu mai merg pe munți înalți... Io de’amu numa la Padiș merg, la Glăvoi cu voi....”.

Seara de luni a continuat cu Radu Pușcaș, care a vorbit despre explorarea unui izvor dintr-un loc accesibil profesioniștilor și despre curiozitatea avenului din Poiana Gropii. Adina Micula a încehiat cu relatări din experiențele feminine de la un eveniment speologic internațional desfășurat anul trecut.

Oradea și Valea Cernei prin ochii lui Andrei Posmoșanu

Proiecțiile zilei de marți au început tot la ora 18 cu un material realizat de Alexandra Godja tocmai într-o insulă exotică considerată de autoare drept ”paradisul canyoningului”.

Celebrul  fotograf Andrei Posmoșanu a creat, apoi, o ambianță de contemplare și stare de bine cu ajutorul unor colaje de fotografii realizate în Oradea și Valea Cernei. Pentru mulți spectatori, chiar și orădeni, a fost o noutate atunci când au văzut fauna și peisajele imortalizate de fotograf.

La finalul primei proiecții, Posmoșanu a spus că ”locurile pe unde m-am plimbat pentru a fotografia ceea ce ați văzut ar putea deveni un traseu turistic excepțional pentru a admira fauna și flora din Oradea”. În timpul celei de-a doua proiecții susținute de Posmoșanu liniștea a căzut din nou  peste Aula Magna. Peisajele montane, portretele, fauna și flora precum și creațiile de compoziție a fotografului, adunate de pe Valea Cernei au transmis un sentiment de noblețe sufletească.

Nu au lipsit prezentările despre experiențele întâlnite pe unul dintre cele mai frumoase trasee de via ferrata din Dolomiți. Renata Măduța a povestit prin fotografiile și imaginile realizate, despre frumusețea aventurii trăite pe traseele montane din Italia.

Călătoria a trei prieteni în misterioasele și fascinantele țări precum India, Cambogia, Nepal și Vitenam a fost bine prezentată chiar de către unul dintre protagoniști, Vlad Silaghi. Timp de mai multe săptămâni, aceştia au trăit peripeții inedite. Au avut de înfruntat smogul, au sărit garduri militare pentru a putea vizita temple budiste, au călătorit înghesuiți, cu 5 dolari timp de 10 ore în picioare alături de localnici pentru a ajunge în jungla asiatică, au făcut ”autostopul” în țări care tratează de cele mai multe ori turiștii ca oaspeți de seamă. Au cunoscut culturi vechi, au admirat peisaje, au gustat din bucătăria asiatică și ajunși în Nepal au urcat până la peste 5300 de metri în tabăra de bază a Munților Himalaya.

„Am stat pe Everest aproape o jumătate de oră”

A doua seară a galei s-a încheiat după un regal cu temerarul alpinist român Horia Colibășanu, care a atras peste 150 de orădeni în  Aula Magna. Acesta a prezentat cu ajutorul unui film realizat de el, etapele prin care a trecut anul trecut, atunci când a reușit să cucerească vârful Everest (8.848 metri) din Munţii Himalaya. Nevoit să călătorească singur, deoarece partenerul său s-a răzgândit, Horia a trebuit să facă un efort dublu, epuizant.

Hotărât să-și ducă până la final planul, a urcat de mai multe ori cu echipamentul în spinare, între taberele din masiv, fără oxigen suplimentar sau șerpași. A avut ghinionul să-i fie furat cortul, să prindă câteva zile de vreme rea chiar înainte cu câteva sute de metri de vârful Everest. Montaniardul a fost nevoit să amâne urcare cu o zi și să îndure condițiile ostile ale muntelui: -35 de grade, vânt cu o viteză între 60-70 km pe oră, ceață și oboseală.

Situat în ultima tabără la altitidinea de 8.300 de metri și mânat de dorința de a ajunge acolo unde nici vulturii nu se avântă, experimentatul alpinist Horia Colibășanu a atacat vârful în jurul orei 02:00 dimineața. A pornit la fel în stilul sportiv, fără oxigen suplimentar sau șerpași, s-a ghidat pe timp de noapte cu ajutorul corzilor fixe, iar după 12 ore de înfruntat oboseala și frigul pe data de 16 mai 2017 a dus tricolorul românesc, în premieră în stilul sportiv (fără oxigen suplimentar), pe cel mai înalt pisc al lumii, Everest 8848 de metri.

„Am stat pe Everest aproape o jumătate de oră, am sunat acasă să le spun că am reușit, am făcut poze și am urmărit expedițiile care urcau pe ruta sudică”, a mărturisit alpinistul. La finalul prezentării, Horia a dialogat prietenește cu orădenii, și-a făcut poze și a dat autografe.

Despre curaj și determinare

Miercuri, în ultima zi a galei, de la ora 18, publicul va putea afla despre curajoasa călătorie a lui Bogdan și Cristina Oros în misteriosul Nepal. Piscurile europene vor fi prezente de Dinu Mititeanu, iar frații Chiș vor povesti despre aventura trăită pe unul dintre cele mai lungi râuri din Balcani. Și în acest an celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, ce va realizată de Ovidiu Marc.

O retrospectivă a celor mai provocatoare reușite din călătoriile de anul trecut va putea fi urmărită în proiecția video a celebrului montaniard bihorean, profesorul univeristar orădean Radu Mărieș. După o prezentare cu povestiri în tandem în jurul lumii, realizată de Valentin Nemeș, gala va fi încheiată de Răzvan Dumbravă, cu ilustrarea unui eveniment inedit - ”Osoi Climbing Fest”, festival ce a deschis o nouă zonă pentru escaladă în Bihor.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvlotare Durabilă Bihor. Evenimentul este susținut de Agenția de Management al Destinației Bihor, Ecosafe, Alpinex SRL, TravelGuideRomânia și AventuraTrekking.

Pareteneri media: Digi24Oradea, Bihoreanul , Radio Maria, Crișana, Bihari Naplo, Erdeli Online, www.adilabos.ro, Clubul Presei de Turism din România.

Gabriel Bonaciu
Consultant în management turism

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON