URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Timp liber

S-a redeschis Allegria SPA din Băile 1 Mai, după o renovare completă. Poftiți la piscină, masaj balinez, saună și băi cu aburi! (FOTO)
Timp liber
O oază de liniște, relaxare și răsfăț! SPA-ul hotelului Allegria din Băile 1 Mai s-a redeschis după ce a fost complet renovat, pentru a le oferi oaspeților o experiență desfătătoare, la piscină, saună, masaj ori băi de aburi. 
12 Aprilie 2024, 08:41
'Elefănţelul curios', un nou spectacol al Teatrului Arcadia din Oradea
Timp liber
Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria din Oradea pregătește premiera spectacolului pentru copii „Elefănțelul curios”, ce va avea loc duminică, 14 aprilie, de la ora 11, la Sala Arcadia. Producția pusă în scenă de regizorul Iulian Bulancea, după un text de Nina Casian și inspirat de povestirea „Puiul de elefant” a lui Rudyard Kipling, aduce în prim-plan importanța și hazul curiozității de copil.
11 Aprilie 2024, 18:01
VIDEO - Mesajul lui Michael Flatley pentru orădeni înaintea show-ului Lord of the Dance de la Oradea 
Știri Bihor
Oradea Arena va găzdui pe 23 mai un mega-show Lord of The Dance, în regia legendarului Michael Flatley, iar orădenii au ocazia să vadă celebrele dansuri irlandeze, dar și alte coregrafii spectaculoase, însoțite de proiecții și efecte speciale. Omul din spatele spectacolului are un mesaj special pentru fanii din Oradea.
11 Aprilie 2024, 09:37
Inginerul orădean Alexandru Pop își va lansa cartea Libellus Nomisticus, la Muzeul „Iosif Vulcan”
Timp liber
Inginerul şi profesorul orădean Alexandru Pop îşi va lansa vineri, 12 aprilie, la Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", cartea Libellus Nomisticus (mic tratat de nomism), un volum ce oferă „o mostră de alchimie speculativă".
10 Aprilie 2024, 18:35
Târg de haine și jucării pentru bebeluși și copii, la Oradea, în scop caritabil
Timp liber
Părinţii care caută haine de primăvară, jucării, pantofi ori alte produse pentru copiii lor, dar nu ţin să fie noi, sau cei care vor să vândă diferite articole de îmbrăcăminte ori încălțăminte, care nu le mai sunt bune micuţilor lor, sunt aşteptaţi sâmbătă la un târg în localul Gekko din Oradea.
10 Aprilie 2024, 10:03
„Călători prin istorie”: studenții orădeni au recreat straiele dacilor și romanilor (FOTO)
Timp liber
Studenții de la Istorie și Arte au recreat straiele strămoșilor daci și romani, în cadrul proiectului extracurricular „Călători prin istorie – Pe urmele trecutului, istoria prin ochii studenților”. Elementele vestimentare realizate de aceștia au fost expuse săptămâna trecută la baza Gaudeamus a Universității Oradea.
09 Aprilie 2024, 12:07
Cadouri de primăvară: Concertele cu oaspeți de seamă se țin lanț la Noo’vo Resto Lounge din Oradea
Timp liber
Iris, Nicu Alifantis și Sarmalele Reci sunt câțiva dintre oaspeții de seamă care vor concerta într-un local din Oradea, tot mai căutat. Evenimentele se țin lanț la Noo’vo Resto Lounge, care continuă să-și însoțească oferta culinară aleasă cu concerte, lansări de albume și spectacole de teatru.
09 Aprilie 2024, 11:22
Festivalul de Teatru de la Oradea va avea loc la început de iunie. Lista celor 26 de spectacole din secțiunea concurs
Timp liber
În perioada 1-9 iunie va avea loc cea de-a noua ediție a Festivalul Internațional de Teatru Oradea, care va include și concursul de teatru scurt, iar organizatorii au făcut publică lista spectacolelor alese să fie prezentate în fața orădenilor și în fața unui juriu. Printre acestea se numără, de pildă, „Toxic”, în regia lui Florin Piersic jr., sau „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu”, un spectacol adus de o trupă din Polonia.
08 Aprilie 2024, 21:01
Concert la două piane, joi, la Filarmonica Oradea
Timp liber
Adrian Morar va fi dirijorul concertului de joi „Duo pianistic”, de la ora 19, eveniment ce îi aduce pe scena Filarmonicii pe soliștii Oxana Corjos și Cristian Niculescu, care vor cânta la două piane diferite, și pe clarinetistul Patru Pane. Soliștii, alături de orchestra orădeană, vor interpreta piese scrise de compozitorii francezi Debussy, Poulenc și Bizet.
08 Aprilie 2024, 16:05
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Concerte Pacifica & Toni Șeicărescu și Fără zahăr
Timp liber
Oradea va fi cuprinsă de nevralgii de primăvară! Trupa Fără zahăr va concerta, sâmbătă, în Noo'vo Resto Lounge, acolo unde, cu o seară înainte, este programat și un concert Pacifica & Toni Șeicărescu. Agenda „muzicală” a săptămânii mai include un party „Exclusive Retro” și un altul „afrobeats vs. amapiano”. Nu în ultimul rând, la Filarmonică, „Visul american” va fi redat cu două piane.
08 Aprilie 2024, 10:44
„Festum on Bike”: Tură pe două roţi prin Oradea şi un concert tribut Queen în Cetate
Știri Bihor
Iubitorii de mişcare sunt invitaţi să ia parte, pe 9 mai, la o tură pe două roţi prin Oradea, la acțiunea "Festum on Bike", organizată în cadrul evenimentului Festum Varadinum.
07 Aprilie 2024, 19:00
Atelier de pictat ouă din ceramică, la Muzeul Aurel Lazăr din Oradea
Timp liber
Copiii sunt invitaţi în perioada 23-26 aprilie la atelierul de educaţie muzeală "Pictură pe ouă din ceramică", dedicat preşcolarilor şi şcolarilor, ce va avea loc Muzeul Memorial "Aurel Lazăr".
07 Aprilie 2024, 18:10
„Visul american la două piane”. Recital cu lucrări de Leonard Bernstein, Edvard Grieg și Sabin Păutza, la Filarmonica Oradea
Știri Oradea
Filarmonica de Stat Oradea va găzdui marți, 9 aprilie, un recital inedit, susținut de doi pianiști, Grace Jee Eun Oh, originară din Coreea de Sud, și Dragoș Cantea. În cadrul evenimentului intitulat „Visul american la două piane”, publicul va audia, de pildă, Dansuri simfonice din West Side Story, de Leonard Bernstein.
07 Aprilie 2024, 15:55
Divă la Oradea! Angela Gheorghiu, protagonista unui concert extraordinar la Sounds of Oradea (VIDEO)
Timp liber
Marea soprană Angela Gheorghiu va fi protagonista unui concert extraordinar la Sounds of Oradea. Pe lângă seara de gală cu arii și duete de operă programată în Piața Unirii, festivalul va mai cuprinde un concert dat de The Prague Cello Quartet și un spectacol de balet al Operei Naționale din Sofia.
06 Aprilie 2024, 10:47
O istorie a feminismului în timpul regimului comunist: Lavinia Betea și-a lansat la Oradea cartea despre „prinţesele roşii” (FOTO)
Timp liber
Jurnalista Lavinia Betea și-a lansat joi după-amiază la Oradea cea mai recentă carte, "Prințesele Roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist". Evenimentul, găzduit de Muzeul Țării Crișurilor, a adunat în Sala de Conferințe zeci de orădeni interesați să descopere volumul lansat anul acesta la Editura Corint.
05 Aprilie 2024, 12:11
Noua premieră a Teatrului Regina Maria, Rabbit Hole, va avea loc duminică, în Sala Mare
Timp liber
Duminică, la ora 19, va avea loc noua premieră a Trupei Iosif Vulcan, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Este vorba despre drama psihologică „Rabbit Hole” semnată de autorul american David Lindsay-Abaire, care i-a adus acestuia Premiul Pulitzer pentru Dramă. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.
03 Aprilie 2024, 19:37
„Lumină din Lumină”: Concert de pricesne la Mănăstirea Izbuc 
Timp liber
Mănăstirea Izbuc din comuna Cărpinet va găzdui duminică, 7 aprilie, de la ora 12:00, un concert de pricesne, marcând astfel a treia duminică din Postul Paștelui mare, cunoscută drept "Duminica Sfintei Cruci".
03 Aprilie 2024, 09:51
Tinerii, invitați să afle mai multe despre conexiunea dintre sport, sănătate mintală şi rezilienţă la un eveniment gratuit, la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Fundaţia Comunitară Oradea invită tinerii din judeţ la un eveniment gratuit, "Dincolo de Înfrângeri", ce promite să aducă în prim-plan legătura esenţială dintre sport, sănătatea mintală şi capacitatea de a înfrunta adversităţile.
02 Aprilie 2024, 10:23
Trupa Celelalte Cuvinte concertează duminică, acasă, în Oradea
Timp liber
Cunoscuta trupă rock Celelalte Cuvinte va concerta duminică seara în pubul Lokal din centrul Oradiei. Acesta va fi primul concert pe care trupa îl susţine în acest an „acasă” şi face parte din cadrul unui turneu care a început în luna martie.
01 Aprilie 2024, 20:18
Orădenii sunt invitați la Filarmonică: Un recital cu sonate și un concert condus de un tânăr dirijor de la London Symphony Orchestra (VIDEO)
Timp liber
Filarmonica Oradea îi invită pe melomani la recitalul „Reverberații muzicale”, marți de la ora 19, și joi, de la aceeași oră, la concertul „Sonorități de Geniu”, care își propune să scoată la lumină lucrări mai puțin cunocute ale unor compozitori renumiți.
01 Aprilie 2024, 19:15
Unde ieşim săptămâna asta, în Oradea: Proiecţie specială a filmului 'Horia'
Timp liber
Săptămâna aceasta aduce în Oradea o mulțime de evenimente. La Cinema Palace va avea loc, vineri, proiecția specială a filmului "Horia", iar joi, la Noo’vo Resto Lounge va avea loc o degustare de vin. Tot joi, la Muzeul Țării Crișurilor va avea loc lansarea unei cărți a autoarei Laviniei Betea, iar în Lokal Oradea este programat, vineri, un concert al trupei Iarba Fiarelor.
01 Aprilie 2024, 10:01
Lavinia Betea își lansează la Oradea cartea „Prințesele Roșii”, despre relațiile dintre liderii comuniști și fiicele lor
Timp liber
Jurnalista Lavinia Betea își va lansa la Oradea volumul „PRINȚESELE ROȘII. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist”. În prefaţa cărţii, autoarea scrie că "exemplele din această carte demonstrează că nici măcar aceia care şi-au propus să schimbe lumea, creând «oameni noi», n-au reuşit să şi modeleze urmaşii în sensul dorit".
31 Martie 2024, 14:36
Hip-hop în Oradea: Concertul Paraziţii, Bazooka și Macanache a adunat peste 2.000 de fani (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Una dintre cele mai cunoscute trupe de hip-hop din România, Paraziţii, o prezenţă rară în Oradea, a concertat sâmbătă seară în Arena Antonio Alexe, alături de tinerii orădeni Bazooka şi de Macanache. Evenimentul a adunat peste 2.000 de fani care au cântat alături de artişti cele mai cunoscute piese ale lor.
31 Martie 2024, 10:15
Simpozion dedicat lui Iosif Vulcan, la 183 de ani de la nașterea fondatorului Revistei Familia
Timp liber
Pentru a celebra 183 de ani de la naşterea lui Iosif Vulcan, Muzeul Ţării Crişurilor organizează marţi, 2 aprilie, un simpozion dedicat cărturarului bihorean. Potrivit unui comunicat transmis de MŢC, evenimentul va avea loc la Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea, de la ora 17.
31 Martie 2024, 08:05
Caravana Shakespeare la Oradea: spectacol de teatru în Piața Unirii
Timp liber
Pasionații de teatru sunt așteptați duminică, de la ora 18, în Piața Unirii din Oradea, unde va avea loc spectacolul „Operele complete ale lui Shakespeare”, adus de trei actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Evenimentul este gratuit și face parte din turneul de promovare a celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare din Craiova.
30 Martie 2024, 17:08
Prieteni de alergare: Un tânăr a creat o comunitate de peste 100 de orădeni care se strâng să alerge (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr a mobilizat peste 100 de orădeni să alerge în zilele de joi prin centrul orașului. Alexandru Popa a creat comunitatea Oradea Running Culture după ce turele zilnice de alergare i-au schimbat viața în bine: a slăbit 30 de kilograme, s-a lăsat de alcool și și-a recăpătat încrederea în sine.
30 Martie 2024, 09:16
Expoziție dedicată avocaților martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, la Muzeul Orașului Oradea
Timp liber
La 105 ani de la moartea avocaţilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea organizează miercuri, 3 aprilie, vernisajul unei expoziţii comemorative dedicate celor doi martiri unioniști.
29 Martie 2024, 16:15
Concert de Paște, în Oradea: Grupul Tronos în deschiderea celei de-a doua ediții a proiectului 'Lumină din Lumină' (VIDEO)
Știri Bihor
În perioada prepascală vor fi organizate în Bihor zeci de concerte de pricesne și cântece specifice acestei perioade, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Lumină din Lumină, demarat de Consiliul Judeţean Bihor anul trecut. Seria acestora va începe joi, 4 aprilie, cu un spectacol organizat la Arena Antonio Alexe din Oradea, la care este invitat grupul Tronos al Patriarhiei Române, dar şi alţi artişti.
29 Martie 2024, 15:16
Invitații primăverii: Horațiu Mălăele, Nicu Alifantis, Iris, Sarmalele Reci și Celelalte Cuvinte se vor întâlni cu fanii orădeni
Timp liber
Vremea festivalurilor de amploare se apropie, iar în Oradea a fost anunțată deja sosirea unor invitați de seamă, precum soprana Angela Gheorghiu și The Prague Cello Quartet, în cadrul unei noi ediții a Sounds of Oradea, programată în perioada 14-16 iunie. Până atunci, orădenii sunt îmbiați cu alte oferte atractive pentru petrecerea timpului liber, cum ar fi întâlnirea cu actori, muzicieni și comedianți apreciați. 
28 Martie 2024, 19:21
Istoricul orădean Gabriel Moisa a lansat un volum despre „Film și propagandă în România comunistă” (FOTO)
Timp liber
Peste 150 de persoane au asistat, miercuri seară, la prezentarea unui nou volum privind istoria comunismului în România, fiind, totodată, și cea mai recentă carte scrisă de istoricul Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor și decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.
28 Martie 2024, 12:15
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON