URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Timp liber

Oradea va avea oaspeți de seamă în această săptămână, cum ar fi Nicu Alifantis, Horațiu Mălăele și Andra, aceasta din urmă fiind invitata specială în cadrul manifestărilor organizate pe 20 aprilie de Ziua eliberării orașului. 
15 Aprilie 2024, 08:51
Iepurașul vine cu distracție la ERA Park Oradea: flori, petreceri, dar și super premii!
Timp liber
Iepurașul vine cu distracție la ERA Park Oradea. Centrul comercial din Calea Aradului nr. 62 a dat startul sărbătorilor de Paști, cu o serie de evenimente și campanii atractive, ce se vor desfășura în perioada 19 aprilie - 7 mai.
19 Aprilie 2024, 12:00
Festum Varadinum: Edda Művek va concerta la Oradea! (VIDEO)
Timp liber
Organizatorii au făcut publice, joi, concertele care vor avea loc la ediția de anul acesta a Festum Varadinum. Între altele, pe scena din Cetatea Oradea va urca binecunoscuta trupă rock Edda Művek, artiștii Bagossy Brothers Company, Zoltán Erika sau Péterfy Bori & Love Band, dar și cel mai apreciat bluesman român, orădeanul AG Weinberger.
18 Aprilie 2024, 20:33
Concurs internațional de dans la Oradea. 1.000 de sportivi din 20 de țări sunt așteptați la ORRO International Dance Championship
Timp liber
Oradea va fi capitala europeană a dansului în ultimul weekend din luna aprilie, când orașul va găzdui campionatul internațional ORRO International Dance Championship, care va reuni o mie de sportivi din 20 de țări. Jurații vor fi campioni din toată lumea, iar pe ringul de dans vor evolua și 50 de perechi din Oradea.
18 Aprilie 2024, 18:02
'Dragoste la foc mic': Proiecţie de film gratuită în Oradea, la Asociația Posticum
Timp liber
În acest sfârșit de săptămână, cinefilii pot participa la proiecţia filmului "Dragoste la foc mic" în regia lui Anh Hung Tran, la sediul Asociaţiei Posticum din Oradea. Intrarea la eveniment va fi liberă.
18 Aprilie 2024, 17:13
Oradea să trăiască! Orădenii sunt aşteptaţi la o mare sărbătoare românească, la 105 ani de la eliberarea oraşului
Timp liber
Orădenii sunt aşteptaţi, sâmbăta aceasta, la o mare sărbătoare românească, la 105 ani de la eliberarea oraşului. Momentul intrării generalului Traian Moşoiu în Oradea va fi reconstituit, va avea loc o paradă cu vehicule şi elicoptere militare, iar seara sunt programate un concert extraordinar cu Andra şi invitaţii ei, o retragere cu torţe şi un foc de artificii.
Oradea va găzdui în premieră un concurs internațional de dirijori. Concertul finaliștilor va avea loc pe 2 mai la Teatrul Regina Maria 
Timp liber
Pentru prima oară, Oradea va găzdui în perioada 26 aprilie - 2 mai un concurs internațional dedicat dirijorilor, cu concurenți de pe mai multe continente. Orădenii vor fi chemați să se bucure de un concert în care vor apărea, alături de orchestra locală, dirijorii finaliști. 
17 Aprilie 2024, 20:01
„Sunt singură de șapte zile”: One woman show cu Mirela Niță Lupu, la Noo'vo Resto Lounge
Timp liber
După succesul premierei one woman show-ului „Sunt singură de șapte zile”, actrița Mirela Niță Lupu va urca, duminică, din nou pe scena localului Noo'vo Resto Lounge, pentru o a doua reprezentație a spectacolului adaptat după două piese scurte și patru povestiri scrise de Matei Vișniec.
17 Aprilie 2024, 14:36
Waves Festival revine în Băile 1 Mai. Pe scenă, DJ-ul de renume mondial Tujamo!
Știri Bihor
Waves Festival revine în Băile 1 Mai pentru a treia oară, în perioada 12-14 iulie 2024, aducând ritmurile verii și energia muzicii electronice cu prezența mult așteptată a DJ-ului de renume mondial Tujamo, direct pe scena festivalului. Ștrandul cu valuri se va transforma într-un adevărat paradis al distracției, unde oamenii se vor putea bucura de muzică excelentă, voie bună și momente memorabile alături de prieteni și familie.
17 Aprilie 2024, 12:47
Actorul Bob Rădulescu invită publicul la concertul „Un compozitor la Carnaval”, joi, la Filarmonica Oradea (VIDEO)
Timp liber
Concertul „Un compozitor la Carnaval”, susținut interactiv pentru elevi, miercuri și vineri, va fi redat joi, de la ora 19, și publicului larg, la Filarmonica de Stat. Pe scenă vor urca din nou actorul Bogdan Bob Rădulescu, solistele Camelia Andone și Ana-Ruth Micula, care vor interpreta la două piane de concert distincte, iar la pupitrul dirijoral se va afla Dalma Toadere.
16 Aprilie 2024, 12:16
„Târg cu Sârg”, o nouă ediție, cu produse și ateliere pentru Paști
Timp liber
Noua ediție, cea cu numărul IX, a evenimentului Târg cu Sârg este dedicată Sărbătorilor de Paște și va avea loc miercuri, 17 aprilie, în sala de evenimente a Cetății Oradea. Aici producătorii locali îi vor aștepta pe vizitatori cu produse naturale, artizanii locali, cu produse hand made, iar elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" îi vor îndulci din nou pe gurmanzi cu cozonaci. Printre surprizele târgului se numără și mai multe ateliere de tradiții românești.
16 Aprilie 2024, 11:20
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Nicu Alifantis, Horațiu Mălăele și Andra vin să ne încânte!
Timp liber
Oradea va avea oaspeți de seamă în această săptămână, cum ar fi Nicu Alifantis, Horațiu Mălăele și Andra, aceasta din urmă fiind invitata specială în cadrul manifestărilor organizate pe 20 aprilie de Ziua eliberării orașului. 
15 Aprilie 2024, 08:51
Seară muzicală la Palatul Baroc din Oradea. Concertează violonistul Artur Kaganovskiy
Timp liber
Palatul Baroc din Oradea va găzdui o seară de concerte, miercuri, 24 aprilie, de la ora 19. Între invitaţi se va număra și violonistul Artur Kaganovskiy.
14 Aprilie 2024, 16:05
Când începe Târgul de Paște din Oradea, cu bunătăți tradiționale, labirint și food truck-uri
Timp liber
Cetatea Oradea va găzdui nu peste mult timp o nouă ediție a Târgului de Paște. Acesta va fi deschis pe 26 aprilie, deci cu două zile înainte de Florii, și se va ține până pe 6 mai, în a doua zi de Paște.
14 Aprilie 2024, 15:00
„Un compozitor la Carnaval”: concert interactiv, cu două pianiste și cu actorul Bob Rădulescu, în rol de povestitor
Timp liber
Filarmonica de Stat Oradea organizează două concerte interactive pentru elevii de gimnaziu și liceu, intitulate „Un compozitor la Carnaval”, miercuri, 17 aprilie, de la orele 9 și 11, și vineri, 19 aprilie, de la orele 9 și 11. Concertele vor fi conduse de către dirijoarea Dalma Toadere, iar „personaje” vor fi pianistele Camelia Andone și Ana-Ruth Micula, orchestra și actorul Bogdan Bob Rădulescu, care va interpreta rolul de povestitor.
13 Aprilie 2024, 17:11
Swimathon Oradea: S-a dat startul înscrierilor pentru înotători
Știri Bihor
Fundaţia Comunitară Oradea organizează pe 15 iunie, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, o nouă ediţie a Swimathon, un maraton de înot în cadrul căruia se vor strânge fonduri pentru 16 proiecte dedicate comunităţii bihorene.
13 Aprilie 2024, 16:01
Monede comemorative de aur și argint din Republica Moldova, prezentate pentru prima oară la Oradea
Știri Bihor
Oradea va găzdui marţi, 16 aprilie, de la ora 17:00, la Muzeul Oraşului din Cetate, vernisajul unei expoziţii de monede comemorative emise de către Banca Naţională a Moldovei şi prezentate pentru prima oară într-un muzeu din afara ţării de peste Prut. Expoziţia intitulată "Colecţia de monede emise de Moldova Suverană: 195 monede de aur şi argint" deschide seria de manifestări festive dedicate celor 105 ani de la eliberarea oraşului Oradea organizate de Primărie.
12 Aprilie 2024, 16:29
„Prizonierii Luminii”: Peste 30 de ore de interviuri cu mai mulți deținuți politic vor fi publicate la Oradea, la 20 de ani de la realizarea lor
Știri Bihor
La 20 de ani de la realizare, mai multe interviuri cu foști deținuți politic din perioada comunistă vor fi făcute publice duminică, 14 aprilie, în cadrul unui eveniment cu intrare liberă ce va avea loc la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Evenimentul denumit „Prizonierii Luminii” va avea loc de la ora 18:00 în sala de conferințe a Muzeului și face parte din programul unui forum organizat de platforma creștină decenu.eu. 
12 Aprilie 2024, 13:04
S-a redeschis Allegria SPA din Băile 1 Mai, după o renovare completă. Poftiți la piscină, masaj balinez, saună și băi cu aburi! (FOTO)
Timp liber
O oază de liniște, relaxare și răsfăț! SPA-ul hotelului Allegria din Băile 1 Mai s-a redeschis după ce a fost complet renovat, pentru a le oferi oaspeților o experiență desfătătoare, la piscină, saună, masaj ori băi de aburi. 
12 Aprilie 2024, 08:41
'Elefănţelul curios', un nou spectacol al Teatrului Arcadia din Oradea
Timp liber
Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria din Oradea pregătește premiera spectacolului pentru copii „Elefănțelul curios”, ce va avea loc duminică, 14 aprilie, de la ora 11, la Sala Arcadia. Producția pusă în scenă de regizorul Iulian Bulancea, după un text de Nina Casian și inspirat de povestirea „Puiul de elefant” a lui Rudyard Kipling, aduce în prim-plan importanța și hazul curiozității de copil.
11 Aprilie 2024, 18:01
VIDEO - Mesajul lui Michael Flatley pentru orădeni înaintea show-ului Lord of the Dance de la Oradea 
Știri Bihor
Oradea Arena va găzdui pe 23 mai un mega-show Lord of The Dance, în regia legendarului Michael Flatley, iar orădenii au ocazia să vadă celebrele dansuri irlandeze, dar și alte coregrafii spectaculoase, însoțite de proiecții și efecte speciale. Omul din spatele spectacolului are un mesaj special pentru fanii din Oradea.
11 Aprilie 2024, 09:37
Inginerul orădean Alexandru Pop își va lansa cartea Libellus Nomisticus, la Muzeul „Iosif Vulcan”
Timp liber
Inginerul şi profesorul orădean Alexandru Pop îşi va lansa vineri, 12 aprilie, la Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", cartea Libellus Nomisticus (mic tratat de nomism), un volum ce oferă „o mostră de alchimie speculativă".
10 Aprilie 2024, 18:35
Târg de haine și jucării pentru bebeluși și copii, la Oradea, în scop caritabil
Timp liber
Părinţii care caută haine de primăvară, jucării, pantofi ori alte produse pentru copiii lor, dar nu ţin să fie noi, sau cei care vor să vândă diferite articole de îmbrăcăminte ori încălțăminte, care nu le mai sunt bune micuţilor lor, sunt aşteptaţi sâmbătă la un târg în localul Gekko din Oradea.
10 Aprilie 2024, 10:03
„Călători prin istorie”: studenții orădeni au recreat straiele dacilor și romanilor (FOTO)
Timp liber
Studenții de la Istorie și Arte au recreat straiele strămoșilor daci și romani, în cadrul proiectului extracurricular „Călători prin istorie – Pe urmele trecutului, istoria prin ochii studenților”. Elementele vestimentare realizate de aceștia au fost expuse săptămâna trecută la baza Gaudeamus a Universității Oradea.
09 Aprilie 2024, 12:07
Cadouri de primăvară: Concertele cu oaspeți de seamă se țin lanț la Noo’vo Resto Lounge din Oradea
Timp liber
Iris, Nicu Alifantis și Sarmalele Reci sunt câțiva dintre oaspeții de seamă care vor concerta într-un local din Oradea, tot mai căutat. Evenimentele se țin lanț la Noo’vo Resto Lounge, care continuă să-și însoțească oferta culinară aleasă cu concerte, lansări de albume și spectacole de teatru.
09 Aprilie 2024, 11:22
Festivalul de Teatru de la Oradea va avea loc la început de iunie. Lista celor 26 de spectacole din secțiunea concurs
Timp liber
În perioada 1-9 iunie va avea loc cea de-a noua ediție a Festivalul Internațional de Teatru Oradea, care va include și concursul de teatru scurt, iar organizatorii au făcut publică lista spectacolelor alese să fie prezentate în fața orădenilor și în fața unui juriu. Printre acestea se numără, de pildă, „Toxic”, în regia lui Florin Piersic jr., sau „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu”, un spectacol adus de o trupă din Polonia.
08 Aprilie 2024, 21:01
Concert la două piane, joi, la Filarmonica Oradea
Timp liber
Adrian Morar va fi dirijorul concertului de joi „Duo pianistic”, de la ora 19, eveniment ce îi aduce pe scena Filarmonicii pe soliștii Oxana Corjos și Cristian Niculescu, care vor cânta la două piane diferite, și pe clarinetistul Patru Pane. Soliștii, alături de orchestra orădeană, vor interpreta piese scrise de compozitorii francezi Debussy, Poulenc și Bizet.
08 Aprilie 2024, 16:05
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea: Concerte Pacifica & Toni Șeicărescu și Fără zahăr
Timp liber
Oradea va fi cuprinsă de nevralgii de primăvară! Trupa Fără zahăr va concerta, sâmbătă, în Noo'vo Resto Lounge, acolo unde, cu o seară înainte, este programat și un concert Pacifica & Toni Șeicărescu. Agenda „muzicală” a săptămânii mai include un party „Exclusive Retro” și un altul „afrobeats vs. amapiano”. Nu în ultimul rând, la Filarmonică, „Visul american” va fi redat cu două piane.
08 Aprilie 2024, 10:44
„Festum on Bike”: Tură pe două roţi prin Oradea şi un concert tribut Queen în Cetate
Știri Bihor
Iubitorii de mişcare sunt invitaţi să ia parte, pe 9 mai, la o tură pe două roţi prin Oradea, la acțiunea "Festum on Bike", organizată în cadrul evenimentului Festum Varadinum.
07 Aprilie 2024, 19:00
Atelier de pictat ouă din ceramică, la Muzeul Aurel Lazăr din Oradea
Timp liber
Copiii sunt invitaţi în perioada 23-26 aprilie la atelierul de educaţie muzeală "Pictură pe ouă din ceramică", dedicat preşcolarilor şi şcolarilor, ce va avea loc Muzeul Memorial "Aurel Lazăr".
07 Aprilie 2024, 18:10
„Visul american la două piane”. Recital cu lucrări de Leonard Bernstein, Edvard Grieg și Sabin Păutza, la Filarmonica Oradea
Știri Oradea
Filarmonica de Stat Oradea va găzdui marți, 9 aprilie, un recital inedit, susținut de doi pianiști, Grace Jee Eun Oh, originară din Coreea de Sud, și Dragoș Cantea. În cadrul evenimentului intitulat „Visul american la două piane”, publicul va audia, de pildă, Dansuri simfonice din West Side Story, de Leonard Bernstein.
07 Aprilie 2024, 15:55
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON