URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
02 Noiembrie 2017, 09:31

Invitaţie "Chez Pascal": S-a deschis primul bistro franţuzesc din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De luna trecută, orădenii pot încerca specialităţi franţuzeşti, gătite cu pasiune, chiar în Oradea. Bistro-ul franţuzesc "Chez Pascal" (adică "La Pascal) s-a deschis pe Bulevardul Dacia nr. 53, în locul fostei cafenele Cubanito, şi-i aşteaptă pe gurmanzi cu mâncăruri alese, la preţuri deloc ridicate.

Pascal "românul"

Proprietarii noului restaurant sunt francezul Pascal Lefranc şi soţia lui, orădeanca Ana Maria Lefranc, care s-au hotărât să aducă savorile franţuzeşti şi în Oradea.

În bistro-ul lor, căruia i-au dat un design elegant, toate mâncărurile sunt gătite pe loc, cu produse de înaltă calitate, fără coloranţi sau conservaţi. Ouăle folosite în mâncăruri şi preparatele de patiserie sunt cumpărate direct din ferme, iar untul, precum şi întreaga selecţie de brânzeturi, din Franţa.

Chef este chiar Pascal, un bucătar iscusit, care şi-a transformat pasiunea în afacere la îndemnul familiei şi prietenilor, care mâncau cu poftă tot ce le pregătea. "Am văzut că românilor le place mult mâncarea mea", spune Pascal în limba română, pe care o vorbeşte din ce în ce mai bine.

Pascal a stabilit un meniu bogat cu mâncăruri şi deserturi preparate după reţete franţuzeşti, cărora li se adaugă câteva creaţii inventate chiar de el. Aşadar, "Chez Pascal" se pot savura galette (clătite sărate), cu brânzeturi, jambon şi ciuperci champignon sau gallete cu bechamel, jambon şi camembert, precum şi gallete saumon à la crème d’ail, adică clătite sărate, cu file de somon, smântână lichidă şi usturoi.

Brânzeturi alese…

În meniul bistro-ului "Chez Pascal" se găsesc şi diverse sortimente de omletă, pe care Pascal o obţine fără să bată ouăle, printr-o metodă secretă. "Ouăle nu mă bat pe mine, aşa că nici eu nu bat ouăle", râde bucătarul.

De asemenea, clienţii pot încerca sandwich-urile franţuzeşti Croque Monsieur şi Croque Madame, făcute cu şuncă şi bechamel şi caşcaval, iar la sandwich-ul din urmă i se adaugă şi ou. Între specialităţile bistro-ului "Chez Pascal" se numără şi pui în sos Normand (cu smântână lichidă şi ciuperci), piept de pui à la provensial, precum şi piept de pui în sos din brânzeturi franţuzeşti. Apropo de aceste brânzeturi, orădenii pot comanda platouri cu brânză adusă direct din Franţa, cu specialităţi precum Livarot, Camenbert, Pont L’évêque, Brie de Meaux şi Tomme de savoie.

De asemenea, pe lângă supa cremă de ciuperci şi supa cremă de ceapă, Pascal găteşte şi un preparat românesc: ciorbă de burtă, însă după o reţetă pe care a schimbat-o niţel, dar, evident, nu vrea să dezvăluie secretul.

Dulcele franţuzesc

Noul bistro îşi atrage clienţii şi cu o bogată paletă de deserturi şi produse de patiserie, toate gătite în bucătăria "Chez Pascal": tartă cu mere, tartă Normande, tartă cu căpşuni, eclair chocolat noir, eclair chocolat blanc, eclair café, mousse au chocolat, croissante, prăjitura franţuzească Flan şi clătite franţuzeşti, cunoscute cu numele de crêpe, care pot fi servite cu dulceaţă, cu nutella sau cu îngheţată.

Deşi sunt gătite cu produse de calitate, multe aduse din Franţa, preparatele servite "Chez Pascal" nu au preţuri ridicate. Spre exemplu, Gallete (clătită sărată) fromage, jambon şi champignon costă 19 lei, o porţie de Croque Monsieur 10 lei, un croissant cu jambon 13 lei, iar o omletă cu brânză, jambon şi salată 17 lei. În ceea ce priveşte deserturile, un eclair costă 9 lei, mousse au chocolat 8 lei, iar clătitele 10 sau 11 lei.

"Chez Pascal" este deschis de luni până vineri între orele 7.30 şi 22, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 8.30 şi 22, aşteptându-şi vizitatorii cu arome franţuzeşti… 

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

  • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
  • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
  • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
  • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
  • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
  • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
  • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
  • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
  • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
  • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON