URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2017, 14:25

Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că eşti orfan sau suferind, ai o şansă în societate, iar rodul muncii tale poate fi apreciat de cei din jur. Aceasta este lecţia pe care vor s-o transmită, împreună, compania Celestica şi câteva ONG-uri din Oradea care, pentru al cincilea an la rând consecutiv, au organizat un Târg de Crăciun în holul principal din sediul companiei de pe Şoseaua Borşului.

Implicaţi în societate

„De cinci ani, cu aproximativ două săptămâni înaintea începerii sărbătorilor, invităm asociaţiile şi fundaţiile din Oradea cu care colaborăm la Târgul de Crăciun, cum de altfel facem şi primăvara, cu ocazia Târgului de Paşti, şi de-a lungul anului, când organizăm 18 evenimente de alte feluri. La Târgul de Crăciun, ONG-urile prezintă spre vânzare, pentru angajaţii noştri, tot felul de produse pe care membrii acestora le realizează, iar noi le susţinem deoarece susţinem, practic, educaţia copiilor şi sprijinim integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi sau cu dificultăţi de adaptare”, e explicat BIHOREANULUI managerul de resurse umane al Celestica, Alexandra Drăghiciu.

Practic, după ce în cursul anului au realizat diferite ornamente şi obiecte casnice, membrii a 19 ONG-uri le-au expus spre vânzare în holul Celestica, iar cei 2.100 de angajaţi ai companiei au putut să le vadă şi să cumpere ceea ce le-a plăcut.

„Noi ne bucurăm de Târgul de Crăciun, pentru că este un lucru de două ori bun. În primul rând, putem face o faptă bună, deoarece cumpărând produse de la ONG-uri le susţinem activitatea. În al doilea rând, câştigăm timp, pentru că nu mai trebuie să umblăm prin magazine ca să cumpărăm micile cadouri pe care vrem să le facem”, a spus şi o muncitoare.

Cu mâinile noastre

„Adulţii şi copiii cu sindrom Down participă la terapii ocupaţionale în ateliere unde sunt îndrumaţi de specialişti care îi ajută să facă tot felul de lucruşoare – lumânări decorative, vaze pentru flori, icoane ş.a. – chiar foarte frumoase. Pentru membrii noştri este foarte important nu numai pentru că în acest fel au o ocupaţie, dar şi pentru că munca lor poate fi apreciată de alţii, iar oamenii sănătoşi pot înţelege că nimeni nu este pierdut dacă se ocupă cineva să dea o mână de ajutor”, a mărturisit BIHOREANULUI reprezentantul Asociaţiei Down, Marius Panciu.

„Încasările din vânzările pe care le facem azi nu sunt, bineînţeles, spectaculoase, dar pentru noi sunt preţioase, pentru că ne ajută să oferim mici cadouri membrilor noştri şi să cumpărăm materialele necesare continuării activităţilor din atelierele ocupaţionale”, a mai spus Panciu.

Acesta a adăugat că, uneori, la Târg au participat nemijlocit adulţi şi copii cu sindrom Down, care au fost invitaţi de Celestica şi la mici serbări pentru angajaţi. „Nu vă daţi seama cât de încurajaţi se simt când constată că ceva făcut de mâna lor este luat în mână de altcineva şi apreciat”, a adăugat reprezentantul Asociaţiei Down.

Câte o bucurie pentru fiecare

La Târgul de Crăciun organizat de Celestica şi ONG-uri în acest an participă 19 asociaţii şi fundaţii, precum Asociaţia Down, Fundaţia Creştină Diaconia, Fundaţia Căminul Felix şi Fundaţia Acţiunea Felix, Fundaţia Credinţă şi Lumină, Asociaţia Smiles, Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin, Asociaţia SOS Autism, Asociaţia Agape, Asociaţia Paşi Împreună, Asociaţia Ajungem Mari - Lindenfeld, Asociaţia Asterdorf, Asociaţia Colaborăm-Educăm-Sprijinim, Fundaţia Diakonia Atelier Albinuţa, Asociaţia de Scleroză Multiplă, Fundaţia Casa, Uniunea Femeilor Bihor, Habitat pentru Umanitate.

Acestea oferă decoraţiuni, accesorii, mici bijuterii, feţe de masă şi perne, obiecte de uz casnic realizate artizanal, jucării şamd.

În fiecare an, Celestica Oradea organizează câte 18 evenimente dedicate comunităţii locale, între care Târgul de Crăciun, Târgul de Paşti, Târgul de Mărţişor, participarea la proiectele Habitat pentru Umanitate pentru construirea de locuinţe sociale, Ride for Nature Day, când angajaţii sunt invitaţi la plimbări cu bicicletele urmate de jocuri în aer liber şi picnic, Family Day, la care angajaţii participă împreună cu soţiile şi copiii etc.

„Conceptul de responsabilitate socială este foarte important pentru Celestica, deoarece pentru noi este important ca şi comunitatea să se dezvolte odată cu noi şi ne dorim cetăţeni şi angajaţi responsabili”, a explicat managerul de resurse umane Alexandra Drăghiciu motivul pentru care compania se implică în proiectele comunităţii şi iniţiază proiecte pentru orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON