URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2011, 16:55

Şut în prima ligă! FC Bihor obligă autorităţile să modernizeze Stadionul municipal

Şut în prima ligă! FC Bihor obligă autorităţile să modernizeze Stadionul municipal SCHIMBAREA LA FAŢĂ. Reprezentanţii municipalităţii spun că nu se impun reparaţii mari la Stadionul Iuliu Bodola. "An de an s-au făcut lucrări de întreţinere, s-a reconsolidat tribuna, s-au schimbat scaunele, gazonul... Avem unul dintre cele mai bune gazoane din ţară", susţine Cristian Beltechi, şeful AIO. În concluzie, roş-albaştrii vor putea evolua în faţa propriilor suporteri fără a fi nevoiţi să aleagă altă destinaţie, cum face acum Universitatea Cluj
Şut în prima ligă! FC Bihor obligă autorităţile să modernizeze Stadionul municipal ATACANT DE VÂRF. Unul din cei mai importanţi pioni în promovarea FC Bihor este atacantul Adrian Mărkuş, care, cu 10 goluri la activ, se situează pe locul al doilea al marcatorilor din seria vestică a Ligii secunde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în ultimii ani suporterii se resemnaseră cu gândul că FC Bihor a devenit o echipă de mâna a doua şi, datorită scandalurilor din jur şi veşnicelor probleme financiare, şi-au pierdut încrederea în şansa revenirii în "lumea bună" a fotbalului, lucrurile s-au schimbat radical în mai puţin de un an, de când managementul clubului a fost preluat de omul de afaceri Marius Vizer.

Deşi are unul din cele mai tinere loturi de jucători, disciplina şi eficacitatea impuse de noii conducători au făcut ca, după 19 etape, FC Bihor să fie în fruntea clasamentului Seriei a II-a din Liga secundă, cu mari şanse de promovare. Iar autorităţile sunt obligate să îşi "suflece mânecile" pentru a demara lucrări la stadion...

Cine e pe primul loc...

Schimbarea de macaz din vara trecută a dat roade la FC Bihor. Parteneriatul încheiat de Primărie şi Consiliul Judeţean cu Şcoala de fotbal Liberty, patronată de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer - acelaşi care în 2003 reuşise să ducă FC Bihor în prima divizie - funcţionează cu adevărat. Şi cu rezultate!

Renunţarea la unii jucători, întinerirea masivă a lotului şi completarea acestuia cu câţiva jucători cu experienţă, precum şi aducerea de la Liberty Salonta a unui antrenor tânăr şi disciplinat, au dat roade mai repede decât s-ar fi aşteptat unii. Suporterii FC Bihor vorbesc tot mai tare de şansa revenirii în elita fotbalului românesc, acolo unde se regăsea şi în urmă cu 8 ani. Iar de data asta nu sunt vorbe-n van. Sâmbăta trecută, înainte cu o zi de meciul cu Poli Iaşi, echipa fanion a judeţului era pe primul loc în clasamentul Seriei a II-a, având reale şanse la promovare.

Artizanii reuşitelor au fost în special jucătorii tineri, atacantul Adrian Mărkuş fiind cel mai edificator exemplu. La doar 18 ani, este unul dintre cei mai buni marcatori ai Ligii a II-a şi titular incontestabil în echipa naţională de juniori sub 19 ani. Şi-au mai dovedit măiestria şi alţi echipieri talentaţi care activează şi la lotul naţional, precum Andrei Florean sau Mădălin Popa, iar dintre achiziţiile ultimei ierni portarul Pogacsics s-a dovedit, cel puţin deocamdată, o alegere foarte bună.

Au învins "balaurul"

Victoriile obţinute în deplasare, pe terenul unor echipe cu pretenţii la promovare, au fost trambulina care i-a propulsat pe bihoreni în fruntea clasamentului. Când nimeni nu se aştepta, FC Bihor a reuşit să învingă lidera Voinţa Sibiu, care până atunci nu cunoscuse gustul amar al înfrângerii în campionat, după care s-a impus şi la Mioveni, în faţa unei echipe mereu redutabile, cel puţin în meciurile de pe teren propriu. Jucătorii orădeni au făcut şi spectacol, un exemplu fiind victoria de pe teren propriu cu 5-1 în faţa ACU Arad, la capătul unei partide pline de faze spectaculoase.

09-Serban-Morcan.jpgCum rezultatele arată o apropiere "periculoasă" de Liga întâi, conducerea clubului a iniţiat şi demersurile birocratice necesare. Cum stingerea datoriilor e o condiţie esenţială, săptămâna trecută acţionarii FC Bihor au reuşit să plătească şi ultima tranşă din datoriile adunate de fostele conduceri, circa 11 miliarde de lei vechi. Astfel, au putut înainta Federaţiei Române de Fotbal documentaţia ca să obţină licenţa pentru prima divizie. "Am depus miercuri dosarul pentru obţinerea licenţei de Liga I, iar acum aşteptăm verificările oficialilor federali, pentru a veni cu completări dacă va fi cazul", afirmă preşedintele FC Bihor, Şerban Morcan (foto).

Prioritate zero

Municipalitatea trebuie să adapteze la standardele Ligii Profesioniste de Fotbal şi Stadionul Municipal Iuliu Bodola, arena unde FC Bihor îşi va disputa partidele de pe teren propriu. Lucrările încep în curând, promite şeful Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi.

Printre altele, stadionul trebuie dotat cu instalaţie de nocturnă, tabelă de marcaj electronică, turnicheţi, paratrăsnete omologate şi un plan de evacuare bine pus la punct. "Nu ne-am făcut toate calculele, dar din primele evaluări ar fi nevoie cam de 10 miliarde de lei vechi. Mai trebuie să facem grupuri sanitare, ca să fie sub fiecare tribună, încă un rând de vestiare, şi alte lucrări de întreţinere", spune Cristian Beltechi.

Şeful AIO adaugă că lucrările vor fi făcute indiferent dacă stadionul va fi licenţiat sau nu, dar e optimist şi nu crede că vor fi piedici în procesul de licenţiere, chiar dacă banii sunt puţini. Nocturna şi tabela de marcaj sunt investiţiile cele mai costisitoare, dar lucrările se pot face în timp. Nici tribuna dezafectată nu va fi o piedică pentru omologare. "Avem autorizaţie de demolare pentru aceasta. Va fi demolată în timp şi probabil se va face alta. Oricum, noi avem numărul de locuri necesare pe stadion", menţionează directorul.

Anul acesta, pentru lucrări sunt prevăzute 5 miliarde de lei vechi. "Dăm drumul la încă două grupuri sanitare, probabil că vom mai face încă un cabinet medical şi mici reparaţii la tribună", declară Beltechi.

Mai ieftin, mai bun

09-Andrei-Bondor.jpgParadoxal, promovarea FC Bihor în primul eşalon ar fi şi o gură de aer pentru bugetul clubului. "Am făcut un calcul şi am ajuns la concluzia că mai ieftin este să activăm în prima ligă decât în a doua", susţine directorul de marketing Andrei Bondor (foto) referindu-se, printre altele, la deplasările lungi pe care echipa orădeană le are în actuala ediţie de campionat, gen Mioveni, Ploieşti, Iaşi sau Râmnicu Vâlcea.

În plus, drepturile de televizare a meciurilor ar deveni una din principalele surse de venit, fiind astfel asiguraţi nu mai puţin de 800.000 de euro. La fel, pentru că numărul spectatorilor la stadion ar creşte (conducerea clubului estimând, în medie, 8.000 de spectatori pe meci), veniturile ar fi rotunjite considerabil.

De cealaltă parte, eforturile echipei nici nu ar fi foarte mari. "Pentru a face faţă în Liga I, FC Bihor ar trebui ca la vară să mai achiziţioneze maxim 4-5 jucători. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui cooptaţi doi coordonatori de joc, un fundaş central, încă un portar şi eventual un atacant", afirmă conslierul local Iulius Delorean, membru în AGA.

În concluzie, pentru ca visul să se îndeplinească mai trebuie făcuţi doar câţiva paşi, ce ţin nu doar de eforturile financiare ale autorităţilor, cât mai ales de eficacitatea sportivilor în teren. Pentru că, odată intrat în horă, FC Bihor va trebui să joace până la capăt...


SCANDAL LA CAP
Cheltuieli judicioase

09-Ioan-Lucian.jpgPrimenirea FC Bihor nu a vizat doar valoarea sportivilor, ci şi administrarea judicioasă a fondurilor clubului. În acest sens, un pas important a fost mazilirea, la începutul lunii ianuarie, a fostului preşedinte Ioan Lucian (foto), căruia i s-a cerut demisia ca urmare a managementului catastrofal, presărat cu "găuri" financiare şi decizii inutile, care au costat o droaie de bani. Printre ele se numără acte adiţionale la contractele jucătorilor în urma cărora FC Bihor a plătit penalităţi, ca de exemplu litigiile cu fotbaliştii Dianu, Lupaşcu şi Florea, ce au costat clubul aproape 29.000 euro. Lui Lucian i s-a mai imputat şi un contract pentru cazarea fotbaliştilor la suma de 2.600 de euro, umflat de două ori faţă de valoarea pieţei.

În locul lui Lucian a fost numit un preşedinte tânăr, de doar 28 de ani, Şerban Morcan, fost jurnalist, mâna dreaptă a preşedintelui Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON