URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2017, 17:13

Peste 400 de elevi de la "Ghibu" s-au întâlnit cu medaliatul olimpic la judo la JO de la Los Angeles din 1984, Mircea Frăţică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Festivă a Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea a găzduit, joi, întâlnirea medaliatului  olimpic la judo la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, Mircea Frăţică, cu elevii claselor primare din acest liceu.

Evenimentul a avut loc în cadrul programului naţional "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" şi a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, sub înaltul patronaj al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei Naţionale. 

Peste 400 de copii au ascultat cu mare interes povestirile fostului mare sportiv, au asistat cu sufletul la gură la demonstraţia de judo oferită de colegii lor mai mari de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", Laurenţiu Mezei şi Darius Mudura, şi-au potolit curiozitatea cu întrebări demne de cei mai buni gazetari sportivi, au urmărit imaginile cu meciurile invitatului în competiţia de acum 33 de ani şi, în final, au vânat mult doritul autograf al campionului pe o fotografie a acestuia alăturată afişului JO 1984.

"Cea mai importantă concluzie ar fi aceea că evenimentul şi-a atins obiectivele, de a face cunoscute valenţele sportului, de a atrage copiii, elevii către mişcare, către sport, foarte mulţi dintre ei manifestându-şi dorinţa de a practica judo-ul", a declarat Petruţ Drăgan, directorul DJST Bihor.

Alături de invitatul special, Mircea Frăţică, au fost prezenţi la eveniment şi Răzvan Puia, directorul de cabinet al prefectului de Bihor, Călin Hoţupan, inpectorul de specialitate al ISJ Bihor, şi Iulius Timar, directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu".


Cine este Mircea Frățică

Mircea Frățică s-a născut în comuna Pogoanele jud Buzău, la 14 iulie 1957. A început să practice judo la 15 ani şi în doar 6 luni a devenit campion național la categoria sa de vârstă.

Legitimat la Energia Bucuresti si mai apoi la Dinamo Bucuresti, din 1974 si pana in 1979 a castigat mai multe titluri de vicecampion si campion national la categoriile sale de varsta. La 22 de ani, in 1979 s-a transferat la CS Nitramonia Fagaras unde, sub comanda antrenorului Gheorghe Gujba a atins culmea performantei sportive internationale nationale. Intre altele, a devenit campion balcanic de seniori de 4 ori si de 3 ori a castigat Campionatele international ale Romaniei.

In 1980 a castigat medalia de bronz la CE din Austria, ceea ce i-a dat dreptul sa se califice la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde s-a clasat aproape de podium, pe locul 5, devenind astfel primul judoka roman prezent la o editie a JO. La CE de la Rostok din 1982 a devenit Campion European la categoria 78 de kg. Un an mai tarziu s-a reintors la Moscova, de data aceasta la un campionat mondial, unde a urcat din nou pe podium, castigand medalia de bronz.

Apogeul carierei l-a atins la Jocurile Olimpice din America, Los Angeles 1984, unde a devenit primul judoka român care a cucerit o medalie olimpica, medalia de bronz. De altfel, aceasta medalie a contribuit la cea mai buna participare a Romaniei la o editie a JO, castigand 53 de medalii, din care 20 de aur, 16 de argint si 17 de bronz. Tara noastra s-a situat pe locul 2 in clasamentul pe medalii dupa tara gazda, Statele Unite ale Americii.

Dupa JO 1984 Mircea Fratica a incheiat cariera de sportiv dar nu s-a despartit de judo devenind antrenor. A antrenat jodoka de la clubul sau de suflet Nitramonia Fagaras, de la lotul national al Romaniei dar si de la JC Liberty Oradea. Ca antrenor a cucerit Cupa Campionilor Europeni in 1999 cu JC Liberty Oradea, iar inainte de JO de anul trecut de la Rio de Janeiro - Brazilia a fost antrenorul celui mai bun judoka roman al momentului, Daniel Natea.

Ca urmare a rezultatelor extraordinare obtinute de-a lungul timpului atat ca sportiv cat si ca antrenor, Mircea Fratica a devenit maestru emerit al sportului, antrenor emerit si detine, la judo, centura neagra cu 4 dani. In 2009 Consiliul Local a votat pentru a-i acorda titlul de Cetatean de Onoare al orasului Fagaras.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON