URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2018, 14:16

Mihai Neşu, în paginile primului număr din BIHOREANUL: Avea 17 ani şi urma să aleagă între fotbal şi... desen (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentul Uniţi pentru Mihai a strâns, sâmbătă, la Oradea zeci de vedete ale fotbalului românesc, care au jucat în faţa a peste 9.000 de spectatori, proiectul având scop caritabil, acela de a strânge fonduri pentru terapiile vitale de care fostul fotbalist Mihai Neşu are nevoie.

Înainte să ajungă în semifinalele cupei UEFA cu Steaua şi să devină un fotbalist celebru, Mihăiţă a fost vedeta unui articol apărut în primul număr al ziarului BIHOREANUL, în 2000. Atunci, elev la Liceul de Artă, tânărul se pregătea pentru o carieră în fotbal, dar nu excludea să se dedice... desenului.

Autorul articolului este Cătălin Sărmăşan (foto), fost ziarist sportiv, acum impresar pentru tinere talente în fotbal. Într-o postare emoţionantă pe Facebook, Sărmăşan vorbeşte despre cum l-a descoperit pe fiul arbitrului Mircea Neşu, despre cum nu s-a mai întâlnit cu el după interviu şi nici ulterior, după accident. Chiar şi aşa, relatează Sărmăşan, Bichonul l-a sunat de ziua lui, alături de George Ogăraru, să-i ureze "La mulţi ani!". 

"A sosit timpul să ne revedem dupa atăţia ani şi pentru mine va fi un moment înălţător. Atunci am întâlnit un copil ce păşea hotărât în viaţă, acum voi regăsi un spirit mai puternic decât mi-am închipuit că există. I-a rămas privirea de copil nevinovat şi mă voi bucura să-l văd înconjurat de atăţia oameni buni", a scris Cătălin Sărmăşan, sâmbătă, înaintea meciului triunghiular "Uniţi pentru Mihai". 


Citiţi mai jos textul apărut în primul număr al ziarului BIHOREANUL despre tânărul Mihai Neşu:

FOTBALISTUL PICTOR. Băiatul arbitrului Neşu s-a antrenat cu PSV Eindhoven, dar hobbyul lui e desenul

"M-am pregătit cu Erwin Koeman", spune tînărul fotbalist bihorean cu emoţie în glas. Are mina unui om matur, mulţumit de ce a realizat pînă acum. Mihai Neşu, fiul fostului fotbalist şi arbitru Mircea Neşu, a avut şansa de a efectua un stagiu de pregătire la trei cluburi de marcă din Belgia şi Olanda. A fost una din cele mai frumoase experienţe din viaţa lui. O experienţă pe care şi-ar dori-o orice tînăr. 

Cot la cot cu surinamezii

Totul a început în vara acestui an. Impresarul Mircea Petescu, unii din bunii prieteni ai doctorului Mircea Neşu, i-a propus să stea o lună în Belgia şi Olanda, pentru a lua contact cu fotbalul profesionist. "Mi-a spus că voi avea multe de învăţat acolo, şi chiar aşa a şi fost" spune Mihai.

Periplul său a debutat cu vizite la cluburile belgiene Malines şi Genk. A rămas impresionat de cele văzute acolo, însă senzaţionalul de abia urma. Timp de trei săptămîni, orădeanul a luat parte la antrenamentele echipelor de seniori, tineret şi juniori ale puternicului club olandez Philips Sport Verenigingen Eindhoven. "A fost ceva de neînchipuit. Olandezi, danezi, surinamezi sau portughezi, toţi munceau cu gîndul că vor ajunge mari fotbalişti." 

Numărul 32

Conform obiceiului casei, Mihai a fost preluat şi dus să stea la o familie de olandezi, pentru a învăţa limba cît mai repede. "Olandeza e o limbă încurcată. Am învăţat expresiile de bază, formulele obişnuite de adresare şi termenii fotbalistici. Înţelegeam în schimb aproape tot ce spuneau." Încă de la început, Mihai a fost primit cu simpatie. A avut locul lui în vestiar, pe raft aşteptîndu-l în fiecare zi echipamentul cu numărul 32. Diferit de cel din România, programul de antrenamente i-a plăcut mult. Erau antrenamente scurte, dar cu o intensitate ridicată. 

Nimeni nu dribla

Mai dificil a fost să se încadreze în stilul de joc. "La început alergam pe tot terenul, neîncadrîndu-mă prea bine în sistem. Jucau în zonă, lucru neobişnuit pentru mine, însă după numai două zile m-am adaptat şi acestui stil. Tot jocul lor se baza pe pase repetate, pe o circulaţie rapidă a mingii. Puţini erau cei care îşi asumau răspunderea unui dribling, aceia fiind de obicei surinamezii sau portughezii, care aveau o tehnică deosebită."

Mihai a jucat în cîteva meciuri, în urma cărora olandezii s-au declarat mulţumiţi. "Mi-au propus să revin la PSV, iar dacă totul decurge bine, în februarie mă duc din nou."


"Mihai a ajuns în momentul în care trebuie să se decidă. Vrea să devină fotbalistul Neşu sau pictorul Neşu?!"
profesorul Ioan Naom, antrenorul lui Mihai.

"Am încercat să-l fac arbitru, dar nici n-a vrut să audă! El ştie mai bine ce vrea. Probabil că va alege fotbalul"
Mircea Neşu, tatăl lui Mihai


"Acasă" la Philips

Dintre toate cele văzute, pe Mihai l-au impresionat cel mai mult condiţiile de pregătire. "Una din bazele lor sportive era amplasată într-o pădure. Terenuri gazonate, de diferite dimensiuni. Lîngă acestea, se afla o casă mică, despre care mi s-a spus că e una din locuinţele patronului lui Philips. Amintirea cea mai plăcută se leagă de fostul internaţional olandez Erwin Koeman, sub comanda căruia am avut privilegiul de a mă antrena. Este antrenorul echipei a doua, ce evoluează într-un campionat a cărui valoare se ridică la ceea ce înseamnă Divizia B la noi."


Fan Edgar Davids 

Mihai Neşu s-a născut în 19 februarie 1983, la Oradea. A început fotbalul la FC Bihor, la vîrsta de nouă ani şi jumătate, fiind pregătit de profesorul Ioan Naom. Fost component al lotului naţional de juniori UEFA 2001, s-a remarcat în diferite competiţii interne şi internaţionale, fiind un mijlocaş ofensiv extrem de tehnic. Este un fan convins al fotbalistului olandez Edgar Davids, însă nu-i displac nici spaniolul Mendieta sau argentinianul Redondo. Dacă ar fi să aleagă, şi-ar dori mult să evolueze în campionatul Spaniei sau cel al Angliei. 


Elev la Liceul de Artă

Cu toate că majoritatea timpului şi-l dedică fotbalului, Mihai nu neglijează nici şcoala. Este elev în clasa a XII-a a Liceului de Artă din Oradea, secţia design industrial. "Îmi place să mă ocup de proiecte de design, deşi nu am prea mult timp la dispoziţie. Mai mult lucrez la şcoală, unde, împreună cu colegii, realizăm proiecte de design pentru tot felul de lucruri. De la ambalaje, pînă la scaune, computere sau mouse-uri."


Sprijinit de Ovidiu Stîngă

La PSV, Mihai s-a bucurat de o atenţie specială din partea românului Ovidiu Stîngă, component al clubului olandez. "M-a ajutat mult să mă adaptez. Am ieşit împreună în oraş, m-a dus şi la el acasă. A evitat să-mi spună ce impresie am lăsat la Eindhoven, însă celui mai bun prieten al său, brazilianul Claudio, i-a plăcut mult cum m-am mişcat la antrenamente şi la jocurile de verificare."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON