URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2018, 10:40

Bihorul are un campion şi un vicecampion european la Karate Kyokushin! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Delegaţia României a obţinut rezultate de exceptie la Campionatul European Karate Kyokushin, care s-a desfăşurat în Polonia, la Wroclaw, în perioada 12-13 mai. Sportivii români au reuşit să cucerească cinci medalii, dintre care trei la juniori (17-18 ani) şi două la seniori. Dintre acestea două, una de aur şi una de argint, au fost cucerite de sportivii bihoreni de la CSC Sânmartin.

"Furaţi" de arbitri

Înainte de acestea, primele două medalii au fost obţinute în proba de kata juniori, acolo unde Norbi Szabo (din Tg. Mureş) şi Costin Burcea (din Costineşti) au reuşit să se claseze pe locul III şi să intre în posesia medaliilor de bronz.

"Marile noastre aşteptări în proba de kata seniori, mai ales în ceea ce îl priveşte pe Cristian Bolduţ de la Zalău, multiplu medaliat european, ne-au fost din păcate umbrite de un arbitraj care nu s-a ridicat la nivel european, sportivul nostru fiind eliminat în lupta cu un polonez cu scorul de 3-2. Aceeaşi poveste s-a repetat şi în ceea ce o priveşte pe Anda Pop de la Cluj-Napoca. Toţi sportivii din proba de kata, conduşi de shihan Grigore Petruţ, antrenorul lotului, ne-au reprezentat însă cu cinste", au scris pe Facebook reprezentanţii Federaţiei Române de Karate Kyokushin, federaţie ce-şi are sediul la Oradea.

În proba de luptă juniori, speranţele delegaţiei ţării noastre au fost, din nou, mai ridicate decât rezultatele obţinute. Cu un lot puternic de juniori anul acesta, România a reuşit doar o medalie, foarte importantă, prin Bianca Coraş, de la Arad. Extrem de aproape de medalii au fost însă şi  Anthony Ochian, Delia Cuc, Andrei Balint, Octavian Faur, cu toţii din Oradea, şi Georgiana Chirlejan, de la Bistriţa, care după meciuri extrem de disputate au fost nevoiţi să se mulţumească cu locurile 5.

În a doua zi de concurs, în proba de luptă seniori, România a fost reprezentată de doar patru sportivi, "poate cel mai mic lot din ultimii ani, trecând printr-un schimb de generaţii", după cum mai precizează oficialii federaţiei. Patricia Farcaş de la Oradea, aflată la prima participare la un Campionat European de seniori, a disputat o luptă echilibrată în compania unei sportive din Slovacia, pierzând la decizie de 3-2. Tot la decizie a pierdut şi veteranul Dorin Mărgărint, de patru ori medaliat european, în faţa mai tânărului şi talentatului Anatol Zhuharel din Ucraina.

Cei mai buni sportivi

Un rezultat incredibil, într-una dintre cele mai puternice şi numeroase categorii, seniori -75 de kg, a reuşit însă bihoreanul George Suciu, din Sâmartin, care a ocupat locul secund şi, implicit, a cucerit titlul de vicecampion european.

După ce doi ani la rând a reuşit să câştige medalii de bronz la aceeaşi categorie, anul acesta, într-o probă cu peste 30 de sportivi, George a facut un pas mai departe, urcând pe treapta a doua a podiumului european, cu un parcurs extrem de dominant, "dovedind încă o dată că în momentul de faţă este cel mai titrat senior român", după cum au notat reprezentanţii Federaţiei.

Cel mai important rezultat al acestei ediţii a fost obţinut, fără îndoială, de sportiva Andreea Merca (foto), tot din Bihor şi tot de la CSC Sânmartin. Pentru a doua oară consecutiv, Andreea a reuşit să cucerească locul 1 şi titlul de campioană europeană în cadrul categoriei +65 kg.

"După ce anul trecut domina categoria -60 kg şi uimea Europa, cucerind locul 1 la doar 18 ani, anul acesta Andreea a reuşit imposibilul, luptând la categoria grea, o categorie unde nu foarte multă lume îi dădea multe şanse. Astfel, după lupte disputate în faţa unor sportive de multe ori cu un cap mai înalte decat ea, Andreea Merca s-a impus printr-o voinţă de neînfrânt şi o forţă interioară inimaginabilă, apropiindu-se astfel decisiv de selectarea europeană pentru Campionatul Mondial din Japonia din 2019", au mai precizat conducătorii Federaţiei Române de Karate Kyokushin.

De menţionat că la campionatul continental din Polonia au participat peste 400 de sportivi din 30 de ţări, iar delegaţia ţării noastre a fost condusă de preşedintele FRKK, shihan Anca Wallmen.

Din delegaţie au mai făcut parte arbitrii europeni shihan Grigore Petruţ, shihan Sorin Stoia, sensei Radu Sângeorzan, sensei Traian Dumbravean, sempai Den Tiuca şi sempai Cristian Striblea.

Vezi mai jos evoluția Andreei Merca în finală!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON