URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2014, 23:30

Baschetbaliştii de la CSM U Oradea au câştigat şi turneul din Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După Memorialul Antonio Alexe, baschetbaliştii de la CSM U Oradea au mai câştigat un turneu internaţional de pregătire, de această data în Ungaria, la Szekesfehervar, unde au participat la un triunghiular.

Elevii antrenorului Cristian Achim s-au impus în ambele jocuri disputate, învingând în prima zi, vineri, formaţia locală Albacomp cu scorul 84-77, iar sâmbătă, în runda a doua, vicecampioana Slovaciei, BC Prievidza, cu scorul de 89-81.

În primul meci susţinut la turneul din cadrul Vodafone Sportcentrum, "roş-albaştrii" s-au impus în faţa celor de la Albacomp Szekesfehervar cu scorul de 84-77, după ce au trecut la conducere pe parcursul celui de-al III-lea sfert, câştigând însă la capătul unui meci în care au folosit o rotaţie de 10 jucători.

Cristian Achim a decis să înceapă această partidă cu: Marcus Hatten, Daniel Dillon, Vujadin Subotic, Ante Krapic, Gary McGhee. Au mai jucat: Rade Markovic, Rareş Paşca, Dani Popescu, Bogdan Şibîrnă şi Sergiu Pop.

Albacomp, formaţia antrenată din acest sezon de către Marcel Ţenter, a câştigat primul sfert cu scorul de 23-21, însă CSM-ul şi-a însuşit la diferenţă de două puncte sfertul al doilea. Astfel, la jumătatea partidei scorul era egal, 40-40.

Defensiva lui Cristian Achim a funcţionat mult mai bine pe parcursul celei de-a III-a secvenţe, acest lucru dovedindu-se a fi decisiv. CSM-ul s-a desprins la opt puncte, scor 61-53, cu zece minute înainte de finalul jocului. Actul decisiv a fost câştigat de maghiari la limită, dar rezultatul final a fost de 84-77 în favoarea bihorenilor.

"Similar partidelor precedente, rezultatele muncii eficiente din cantonament se văd, resistanţa fizică a jucătorilor echipei orădene fiind un factor important, lucru ce a ajutat echipa să fie mai proaspătă în partea a doua a meciului, similar celor consemnate la turneul memorial Antonio Alexe, de la finele săptămânii precedente", după cum informează clubul orădean, printr-un comunicat.

Marcatorii CSM-ului în acest meci au fost: Ante Krapic - 18 puncte (4 coşuri de trei puncte), Bogdan Şibîrnă - 16 puncte, Vujadin Subotic - 15 puncte (2x3), Daniel DIllon - 11 puncte, Marcus Hatten - 10 puncte, Gary McGhee - 4 puncte, Dani Popescu - 4 puncte, Radovan Markovic - 3 puncte (1x3) şi Rareş Paşca - 3 puncte (1x3).

De precizat că în urmă cu exact o săptămână, CSM U Oradea s-a impus în confruntarea cu Albacomp de la Oradea, din ziua inaugurală a turneului găzduit de bihoreni. Atunci rezultatul final a fost de 79-69.

În ziua a doua, sâmbătă, CSM-U Oradea a triumfat şi în cel de-al doilea meci al turneului de la Szekesfehervar. Formaţia antrenată de Cristian Achim a depăşit de această dată vicecampioana Slovaciei, BC Prievidza, pe care a învins-o cu scorul de 89-81, însă confruntarea a avut nevoie de o repriză suplimentară pentru stabilirea învingătoarei.

Bihorenii au început partida în formula deja cunoscută: Hatten, Dillon, Subotic, Krapic şi McGhee. Pe parcursul primelor zece minute de joc, CSM U s-a desprins la 23-15, însă apoi a cedat teren plătind tribut lipsei de inspiraţie pe faza ofensivă. Astfel, la jumătatea întâlnirii, Prievidza conducea cu scorul de 37-33.

A urmat o secvenţă a III-a bogată în realizări din punct de vedere ofensiv la ambele panouri. Cele două protagoniste au înscris acelaşi număr de puncte, astfel încât slovacii conduceau tot cu patru puncte la intrarea în actul decisiv, scor 61-57. Secvenţa a 4-a a consemnat un reviriment pentru defensiva orădeană. Aceasta a permis adversarului doar 12 puncte, iar la încheierea timpului regulamentar de joc scorul era egal, 73-73.

În repriza suplimentară roş-albaştrii au fost mai inspiraţi în ambele faze ale jocului, aceştia controlând situaţia şi desprinzându-se în câştigători. Rezultatul final a fost de 89-81.

"CSM U a avut 27/40 la aruncările de două puncte pentru un procentaj de 68% la acest procedeu. La trei puncte a terminat cu 6/19, iar la linia de pedeapsă cu 17/26. Oradea a terminat la egalitate cu slovacii la recuperări (29-29, 6-8 la cele ofensive). La pase decisive roş-albaştrii au avut un minim avantaj (12-11), iar la posesii pierdute ambele protagoniste au păcătuit (17-19)", după cum mai informează clubul orădean.

Marcus Hatten a avut 19 puncte, 5 pase decisive şi 5 recuperări în acest joc, Radovan Markovic a adăugat 17 puncte, 3 intercepţii, iar Gary McGhee a bifat 17 puncte (6/6 la aruncările din acţiune) şi 6 recuperări. Ceilalţi marcatori ai CSM-ului au fost: Subotic - 9 puncte, Krapic - 9 puncte, Dillon - 7 puncte, Şibîrnă - 7 puncte, Paşca - 4 puncte. A mai jucat Dani Popescu.

Astfel, prin prisma celor două partide câştigate, CSM U Oradea şi-a adjudecat turneul la care a participat în Ungaria. Este al doilea triumf pentru bihoreni după cel de la memorialul Antonio Alexe.

După întoarcerea din Ungaria, echipa orădeană îşi va continua pregătirea pe plan local. În cursul săptămânii următoare, penultima de pregătire înaintea startului oficial al sezonului competiţional 2014/15, CSM U va disputa două jocuri: miercuri, de la ora 19, la Arena Antonio Alexe, în compania echipei Balkan Botevgrad, iar sâmbătă, la Târgu Mureş, cu echipa locală BC Mureş.

Primul joc oficial din noul sezon competiţional este programat pentru vineri, 26 septembrie, la Oradea. "Roş-albaştrii" vor primi vizita lui CSU Sibiu, în primul tur al Cupei României. Această partidă va demara cu începere de la ora 20, urmând a fi transmisă în direct la Digi Sport.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fara titlu
Deştepţilor, nu mai confundaţi Ş cu Ţ şi invers... o faceţi în mod repetat. Pe acel antrenor îl cheamă Marcel Ţenter, nu Şenter... pL.m.
Postat 15 Septembrie 2014, 17:16 de desteptilor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON