URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2017, 11:04

Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea debutează în noul sezon oficial miercuri seară, în Bulgaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea vor debuta miercuri seară în noul sezon competiţional, 2017-2018. "Roş-albaştrii" orădeni vor începe seria jocurilor oficiale din noul sezon direct în cupele europene. Mai exact, bihorenii vor evolua în Bulgaria, cu Balkan Botevgrad, în manşa I din primul tur preliminar al FIBA Europe Cup.

Meciul este programat cu începere de la ora 20.30 şi va aduce în faţa elevilor antrenorului Cristian Achim o echipă bulgară care a acumulat o bogată experienţă internaţională pe parcursul ultimului deceniu.

Clubul Balkan Botevgrad a luat fiinţă în urmă cu exact 70 ani, adică în anul 1947. Prin urmare, avem de-a face cu o grupare cu bogată experienţă în baschet, care şi "provine dintr-o ţară care a produs de-a lungul timpului un număr consistent de jucători valoroşi, care au activat inclusiv în afara graniţelor propriei ţări", după cum notează site-ul oficial al clubului orădean.

O dovadă este prezenţa unui bulgar în lotul lui FC Barcelona, dar pe de altă parte este cunoscut faptul că jucători precum Hristo Nikolov, Pavel Marinov sau Sasho Gruev au evoluat cu real succes în sportul cu mingea la coş din România.

Balkan este o formaţie din localitatea Botevgrad şi dispută jocurile de pe teren propriu la Arena Botevgrad, o arenă cu o capacitate de 4.500 locuri, care a fost deschisă în urmă cu trei ani.

De notat că palmaresul clubului bulgar include patru titluri de campioană naţională (cucerite în 1974, 1987, 1988 şi 1989), patru finale de campionat pierdute (în 1972, 2008, 2015 şi 2016), patru cupe naţionale câştigate (în 1970, 1986, 1987 şi 1988), respectiv un loc III în Liga Balcanică (2014).

Totuşi, Balkan se află la primul sezon în cupele europene, pe parcursul ultimilor ani jucând în competiţia regională (BIBL).

Cine sunt adversarii

După cum mai precizează site-ul clubului CSM Oradea, "în ultimele cinci ediţii de campionat desfăşurate, Balkan Botevgrad a obţinut două clasări pe locul 3 (2013 şi 2014), respectiv două locuri 2 (2015 şi 2016). În ultimul sezon, adversarul de miercuri al CSM-ului s-a clasat pe locul al 5-lea, fiind învins în primul tur al playoff-ului. De asemenea, Balkan a avansat în semifinalele Cupei Bulgariei la ultimele două ediţii desfăşurate.

Antrenorul principal al echipei bulgare este Nebojsa Vidic, 44 de ani, originar din Serbia. El a preluat echipa în cursul sezonului 2016-2017 şi are angajament valabil pentru stagiunea următoare. Vidic a antrenat pe Balkan şi în prealabil, reuşind să o califice în finala campionatului din 2016. De asemenea, el a mai lucrat în Islanda şi Rusia (incluzând Liga VTB).

În presezonul din această vară, Balkan Botevgrad a câştigat cinci partide. Tot cinci partide de verificare au susţinut şi orădenii în perioada pregătirilor. Astfel, "roş-albaştrii" au susţinut trei partide la Arena Antonio Alexe şi două la Cupa Timişoara. "Leii roşii" au întâlnit două echipe din primul eşalon baschetbalistic al României, respectiv câte o reprezentantă a campionatelor din Serbia, Ungaria şi Cehia. Formaţia antrenată de Cristian Achim a repurtat trei victorii şi a suferit două înfrângeri.

Care pe care

De notat că CSM-ul a bifat două victorii la un singur punct şi a pierdut un meci în prelungiri. Totodată, Oradea a bifat o victorie la scor şi a pierdut un meci la diferenţă finală de două posesii, însă a fost depăşită în manieră mai clară decât o indică rezultatul final.

De remarcat faptul că CSM CSU Oradea a atins sau depăşit borna 85 la puncte marcate în primele trei meciuri din presezon. Productivitatea ofensivă a scăzut însă în ultimele două jocuri de pregătire.

Antrenorii Cristian Achim şi Milan Mitrovic au rotit 14 jucători în jocurile amicale. Aceşti sportivi vor alcătui nucleul echipei orădene şi în perioada jocurilor oficiale. Trebuie notat însă că Andrei Mandache a disputat un singur meci în presezon. Bobe Nicolescu a jucat doar două partide, iar Arturas Valeika a susţinut trei partide de pregătire, el fiind accidentat în aceste zile.

Orădenii au făcut deplasarea spre Bulgaria în cursul zilei de marţi şi au plecat cu gândul la victorie. "Chiar dacă bulgarii au avut cinci victorii în presezon, noi avem şansa noastră şi, teoretic, aş zice că suntem favoriţi. Sperăm însă să facem un joc bun şi să obţinem un rezultat pozitiv, astfel încât să facem un prim pas spre calificare", a declarat preşedintele clubului orădean, Şerban Sere.

Meciul retur dintre CSM Oradea şi Balkan Botevgrad se va desfăşura peste o săptămână, miercuri, 27 septembrie, de la ora 19, la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON