URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2015, 10:56

Baschetbaliștii de la CSM U Oradea au câştigat clar jocul cu BC Timba Timişoara (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Baschetbaliștii formației CSM U Oradea au obținut sâmbătă seară, pe teren propriu, o victorie clară, în fața echipei BC Timba Timișoara.

Meciul, care s-a desfășurat la Arena Antonio Alexe și a contat pentru etapa a XIX-a a Ligii Naționale s-a încheiat cu scorul de 84-68 pentru formația bihoreană, care astfel a ajuns la cea de-a 11-a victorie din campionat.

Jocul a început bine pentru CSM U, însă s-a mai echilibrat pe parcursul primului sfert, astfel că după primele zece minute elevii antrenorului Cristian Achim conduceau doar cu 17-15. În sfertul secund, jucătorii formației orădene s-au dezlănțuit și au marcat cele mai multe puncte comparativ cu celelalte trei acte, 30 la număr, primind în schimb numai 16. Așa se face că în pauza mare s-a intrat cu scorul de 47-31.

Și după pauza mare, tot orădenii s-au aflat la cârma jocului, adăugând în sfertul III alte 20 de puncte, timp în care au primit numai 15.

În fine, în ultimele 10 minute, gazdele care conduceau cu 20 de puncte și-au conservat rezultatul, iar antrenorul Cristian Achim i-a trimis în joc și pe tinerii Horia Hora și Ștefan Varga, pe lângă Rareș Pașca și Vlad Corpodean.

În aceste condiții, CSM U a câștigat la pas, salvându-se matematic de la retrogradare, încă de pe acum.

"A fost un meci pe care trebuia să-l câștigăm în mod cât se poate de evident. Ca de obicei am avut aceleași emoții pentru că nu știi ce se poate întâmpla în acest campionat. Din păcate am fost loviți de o nouă accidentare, consemnată exact cu o seară înainte de meci și care desigur ne-a dat tot planul pentru acest meci peste cap. După cum ați văzut am fost nevoiți să jucăm încă o dată, pentru a câta oară în acest sezon, în mod diferit. Chestia asta nu ne ajută absolut deloc în a crea niște relații de joc stabile, așa cum noi le aveam odinioară. Meciul trecut am avut o problemă cu Krapic, la meciul acesta a fost o problemă cu Pantic. Se pare că problemele noastre nu se mai termină niciodată. Sper să nu mai avem astfel de probleme în cele ce urmează", a declarat la conferința de presă de după partidă, antrenorul orădenilor, Cristian Achim.

Pentru că accidentările apar pe bandă rulantă în lotul de jucători, echipa orădeană de baschet a decis să înceapă o colaborare cu doctorul Alin Iova, medicul clubului FC Bihor, care cu acest prilej a fost și prezentat publicului.

„Meciul cu Timba nu a fost deloc ușor, dovadă în acest sens fiind primele două sferturi. Însă, în mod evident am avut un avantaj prin faptul că am jucat cu doi fundași și nu s-a mai întâmplat povestea din alte meciuri. Ba mai mult, ne-am creat niște situații de superioritate în urma zonei pressing pe care au folosit-o adversarii noștri. Repet, este o victorie pe care trebuia neapărat să o luăm. De acum ne îndreptăm gândurile spre următorul joc, acolo unde, desigur, va fi cu totul altceva", a mai declarat Cristian Achim.

De partea cealaltă, tehnicianul bănățenilor, Bogdan Murărescu, a recunoscut valoarea superioară a adversarului, felicitând echipa orădeană și arătându-se îngrijorat în ceea ce privește formația sa. "Felicit echipa din Oradea, a meritat victoria pe deplin. A fost echipa mai lucidă decât noi în momentele cheie ale jocului. La sfârșitul sfertului II s-a rupt jocul în totalitate. Atunci am primit, cred, 11 puncte. Astfel, de la o diferență mică am intrat la pauză cu minus 16 puncte. Lucru care îngroapă orice echipă din punct de vedere mental. Am luptat tot meciul și vreau să-mi felicit jucătorii pentru felul în care au abordat jocul. L-au abordat total diferit față de precedentul. Din păcate am aruncat foarte prost de la distanță. În schimb, Oradea a înscris de 10 ori din spatele semicercului și a avut un plus de 18 puncte la aruncările din spatele semicercului. Era evident faptul că întâlnim o echipă mult mai bună decât a noastră. Însă am sperat și am pregătit jocul corespunzător. Am făcut anumite greșeli din punct de vedere tactic exact atunci când nu trebuia",  a precizat antrenorul Timbei.

Principalul marcator al formației CSM U Oradea a fost în acest joc Ante Krapic, cu 20 de puncte, în timp ce de la oaspeți, Jahsha Blunt a fost principalul remarcat, cu 17 puncte înscrise.


CSM Univ. Oradea - BC Timba Timișoara 84 - 68 (17 - 15, 30 - 16, 20 - 15, 17 - 22)
Sala: Arena Antonio Alexe
Spectatori: 1200
Arbitri: Bogdan Podar, Istvan Bertalan și  Dragoș Nicolae
Comisar FRB: Ion Olaru

Marcatori CSM U Oradea: Ante Krapic 20 puncte, Aleksandar Vlahovic 15, Radovan Markovic 12, Daniel James Dillon 11, Salih Nuhanovic 9, Radu Rareș Pașca 8, Vujadin Subotic 4, Vlad Corpodean 3 și Sergiu Pop 2 puncte.

Marcatori BC Timba: Jahsha Blunt 17 puncte, Terrell Randolph Vinson 14, Danilo Mijatovic 12, Pavle Reljic 10, Leonard Filip 8, Vedran Nakic 5 și Ivan Miskovic 2 puncte.

În alte două jocuri ale etapei a XIX-a din Liga Națională de baschet masculin, desfășurate sâmbătă, la Craiova, echipa locală SCM U a dispus de BC Timișoara la o diferență de 9 puncte, în timp ce la Ploiești, liderul, CSU Asesoft, s-a impus în fața gorjenilor de la Energia Tg. Jiu, nu fără emoții însă.

Etapa a XIX-a a Ligii Naționale de baschet masculin:

Joi:

Universitatea Cluj-Napoca - BC Mureș Tg. Mureș  56-104

Sâmbătă:

SCM U Craiova  - BC Timișoara 68-59

CSM U Oradea - BC Timba Timișoara 84-68

CSU Asesoft Ploiești - CS Energia Tg. Jiu 89-81

Duminică:

Ora 18.00 CSU Atlassib Sibiu - Steaua CSM Eximbank (Digi Sport)

Ora 19.45 U-Banca Transilvania - BCM U Pitești (Digi Sport)


Clasament:

1.

CSU Asesoft Ploiești

14/3

31

2.

Steaua CSM Eximbank

14/2

30

3.

CSM U Oradea

11/7

29

4.

BC Timișoara

10/8

28

5.

BCM U Pitești

10/7

27

6.

U Banca Transilvania

10/6

26

7.

BC Mureș Tg. Mureș     

8/9

25

8.

CS Energia Tg. Jiu

8/8

24

9.

CS Gaz Metan Mediaș      

7/10

24

10.

CSU Atlassib Sibiu

8/8

24

11.

SCM U Craiova

6/11

23

12.

BC Timba Timișoara

4/13

21

13.

Universitatea Cluj-Napoca

0/18

18

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON