URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2016, 17:32

Arbitrii bihoreni s-au consfătuit înaintea sezonului oficial din fotbalul local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurată pe data de 9 august, la Universitate şi la Stadionul Tineretului, consfătuirea arbitrilor bihoreni a constat în pregătirea şi instruirea arbitrilor pentru noul sezon competiţional, verificarea cunoştinţelor teoretice precum şi verificarea pregătirii fizice a acestora.

Partea de instruire şi pregătire de la Universitate a început cu prezentarea şi explicarea noilor modificări aduse la Legile Jocului, ce au intrat în vigoare odată cu Campionatul European din Franţa (1 iunie 2016), de către responsabilul Departamentul Tehnic, Marius Omuţ. Au fost discutate inclusiv cu faze video cele mai importante şi mai întâlnite dintre situaţii.

De asemenea, Laurenţiu Danşa, vicepreşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor, a făcut recomandări cu privire la comportamentul şi atitudinea de care arbitrii trebuie să dea dovadă atât la jocurile la care oficiază, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Conform acestuia, arbitrii au răspuns pozitiv, fiind interesaţi şi preocupaţi de cele prezentate, intervenind pentru a cere clarificări sau explicaţii suplimentare la unele dintre situaţiile prezentate. 

"După partea de instruire a urmat testarea teoretică şi fizică a arbitrilor. La testarea teoretică, peste 90% dintre arbitri au obţinut note bune şi foarte bune", a precizat Danşa. 

Verificarea pregătirii fizice de la Stadionul Tineretului a constat în susţinerea a doua probe: proba de viteză (4X40 metri) şi proba de rezistenţă pe intervale (40X75 metri).

Performanţele la proba de viteză au fost înregistrate prin sistemul de cronometrare cu fotocelulă proaspăt achiziţionat de către Asociaţia Cavalerii Fluierului, cu ajutorul unor sponsori. În acest fel, arbitrii şi-au putut vedea timpii imediat pe panoul cu afişaj electronic, iar precizia cronometrării prin fotocelulă le-a dat şansa să ştie exact nivelul la care se află.

"Printre remarcaţii probelor fizice s-au numărat: Matica Marius, Cheregi Ionuţ, Bronţ Dan, Opriş Andrei, Bârţan Sergiu, dar şi mai tinerii Varga Sergiu, Varga David, Demian Cristian, Venter Andrei, Mitra Sergiu, Szucs Tibor, Bulzan Andrei, Lala Amadeus, Guler Bogdan, Sturz Raul, Beleneşi Alex, dar şi alţii în care comisia îşi pune mari speranţe pe viitor. Din rândul fetelor, care reprezintă un număr destul de însemnat în randul arbitrilor bihoreni, rezultate foarte bune au obţinut: Păduraru Jeanina, Popa Paula, Ilie Diana şi Moza Adina", a declarat Marius Omuţ.

Potrivit lui Laurenţiu Danşa, "per total, rezultatele au fost bune, motiv pentru care sperăm ca şi performanţele arbitrilor la jocuri să fie pe măsura celor arătate cu ocazia acestor testări".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON