URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2015, 11:35

Tenis la pătrat: Squash-ul are tot mai mulţi adepţi şi în Oradea

Tenis la pătrat: Squash-ul are tot mai mulţi adepţi şi în Oradea ZECIST. Unul dintre cei mai importanţi promotori ai squashului în România este orădeanul Micky Puşcaş (foto), recent retras din competiţiile naţionale după ce a ajuns între primii 10 jucători ai clasamentului naţional
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Declarat unul dintre cele mai sănătoase sporturi, pe cale de a deveni chiar disciplină olimpică, squash-ul are tot mai mulţi adepţi şi în Oradea.

Un orădean clasat în primii 10 jucători profesionişti din ţară a înfiinţat o asociaţie dedicată promovării acestui sport, pe care îl consideră "şah în mişcare", singurul teren de squash fiind vizitat de tot mai mulţi pasionaţi.

La perete

Când aud squash, mulţi îşi imaginează nişte bărbaţi îmbrăcaţi în alb şi lovind o minge de perete, cu o rachetă asemănătoare celei de tenis. Curioşii au descoperit, însă, că acest sport e mai mult decât atât. "Am jucat tenis mai mulţi ani şi am participat la competiţii de amatori. În 2004 un prieten mi-a spus că s-a deschis ceva fain în oraş, un teren de squash. De atunci nu m-am mai întors la tenis", povesteşte Micky Puşcaş, retras la începutul acestui an din competiţiile pentru profesionişti, dar situat încă între primii 10 jucători din ţară.

Squash-ul a apărut în urmă cu aproape 200 de ani, iar legenda spune că cei care au inventat o versiune rudimentară a acestui sport au fost deţinuţii din închisorile engleze. Jocul îşi ia numele de la faptul că mingea folosită este una moale, din cauciuc, care ar putea fi "squashed" (zdrobită, în traducere - n.r.). Cu timpul, jocul a evoluat, ajungând unul dintre cele mai complexe sporturi, presupunând pregătire fizică şi tactică deosebită. "Eu zic că s-a schimbat în 2004-2005, când în competiţiile europene au intrat sportivi din Egipt. Squash-ul clasic se joacă în defensivă, iar egiptenii au introdus lovituri noi, de ofensivă, făcând sportul mult mai atractiv", explică Micky Puşcaş.

Joc al minţii

Squash-ul se joacă pe un teren pătrat închis, de circa 62 mp, cu pereţi înalţi, iar cei doi jucători, respectiv patru dacă meciul este la dublu, trebuie să găsească variante de a lovi mingea în aşa fel încât adversarul să n-o poată returna. "Servirea se face deasupra unei linii trase undeva la mijlocul peretelui frontal. Adversarul trebuie să returneze înainte ca mingea să cadă de două ori pe podea", explică Micky.

Cu excepţia servei, jucătorii pot folosi şi pereţii laterali pentru a crea, cu mingea, unghiuri cât mai dificile pentru oponentul lor. Un meci e câştigat când un jucător sau o echipă îşi adjudecă 3 seturi din 5, iar setul are 11 puncte. "Squash-ul e un joc al minţii, ca şahul, doar că în mişcare rapidă. La nivel profesionist presupune mult antrenament, lovituri exersate şi tactică. Frumuseţea intervine când jucătorul gândeşte", povesteşte orădeanul.

În funcţie de nivelul oponenţilor, un meci poate dura între 15 minute şi 2 ore. În lume, squash-ul a devenit un sport extrem de popular, organizându-se campionate europene şi mondiale, transmise pe un post TV anume dedicat. Meciurile se desfăşoară pe un teren cu pereţi transparenţi, astfel încât competiţia să poată fi urmărită de cât mai mulţi spectatori. Datorită complexităţii şi popularităţii, squash-ul ar putea deveni în anii următori chiar sport olimpic.

Cel mai sănătos

Squash-ul devine tot mai popular şi în România, existând o federaţie de specialitate şi mai multe competiţii naţionale. La Oradea a fost deschis, cu 10 ani în urmă, un singur teren de joc, la sala de fitness Get Fit din incinta Lotus Center. Acolo exersează şi joacă turnee naţionale reprezentanţii Asociaţiei Squash 4All Oradea, înfiinţată de Micky Puşcaş. "Avem vreo 25 de membri care participă la competiţii judeţene şi naţionale, dar în total sunt peste 50-60 jucători care folosesc terenul", spune acesta, adăugând că din acest motiv ar fi binevenit un al doilea teren în oraş.

În urmă cu câţiva ani, squash-ul a fost desemnat cel mai sănătos sport din lume. "E foarte solicitant. Eu am slăbit de la 97 kg la 79 kg în două luni şi jumătate", povesteşte Micky. Cei care sunt tentaţi să încerce acest joc pot să-şi facă o rezervare la sală, o oră fiind taxată cu 20-30 lei, în funcţie de intervalul orar ales. Cei care, însă, vor să înveţe întâi bazele acestuia pot contacta pe Facebook Asociaţia Squash 4All. Şi apoi să se convingă dacă, într-adevăr, squash-ul e pentru toţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
LOL
LOL....Miki tzeparu' !!!!
Postat 15 Februarie 2015, 00:09 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON