URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2017, 14:38

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: AMD Bihor vă invită la pedalat pe Drumul Vinului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor organizează primul eveniment cicloturistic din 2017, parte a proiectului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă".

Bihorenii sunt aşteptaţi pe 10 iunie să pedaleze pe Drumul Vinului, un ocol al cramelor de pe Valea Ierului şi Valea Barcăului. "Acest eveniment are ca scop promovarea turistică a zonelor cu potenţial viniviticol, a patrimoniului cultural şi religios din judeţului Bihor şi în acelaşi timp încurajarea cicloturismului", se arată într-un comunicat transmis de AMD Bihor.

Bicicliştii vor trece prin Diosig, Sântimreu, Sîniob, Sânicolau de Munte şi Săcueni. Traseul propus are o lungime de 36 de kilometri din care 16 km pe drumuri agricole de pământ şi piatră, iar 20 km vor fi parcurşi pe asfalt. Traseul este de o dificultate medie şi oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi indicatoare şi vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă. Potrivit recomandărilor Poliţiei Rutiere, participanţii trebuie aibă o vestă reflectorizantă şi cască de protecţie. De asemenea, circulaţia bicicliştilor pe drumurile publice se face în şir indian, iar traversarea drumurilor pe trecerile de pietoni se face pe lângă bicicletă. "Pentru a vă putea bucura de traseul propus vă recomandăm ca  bicicletele să fie de tipul mountain bike sau cross country", mai transmite AMD Bihor.

Pornirea pe traseu se va face la ora 7:30 din faţa gării Oradea. Doritorii trebuie să se înscrie completând un formular anume de pe pagina de Facebook a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, până cel târziu pe 8 iunie ora 23, şi vor merge cu un autocar la Diosig. Preţul unui bilet este de 10 lei pe sens pe persoană, preţ în care este inclus şi transportul bicicletei. Biletele pot fi achiziţionate pe loc sâmbătă dimineaţa de la şoferul autocarului.

Turiştii care vor să se deplaseze cu trenul au la dispoziţie un tren cu plecare din Gara Oradea spre Diosig  la ora 7:30, iar din Săcuieni sunt 2 trenuri de întoarcere cu plecare la orele 17:36  respectiv 18:11.

Pe parcursul zilei vor fi vizitate obiective turistice, crame şi pivniţe de vin, castelul Zichy din Diosig, Lacul Sântimreu, crama Ur din Sântimreu, un monument istoric, Biserica romano-catolică din Sâniob, ştrandul din Sânnicolau de Munte, castelul Stubenberg, crame şi muzeul din Săcuieni. În timpul vizitării fiecărei crame, turiştii vor putea degusta din mai multor soiuri de vin, diverse produse culinare şi preparate locale făcute după reţete tradiţionale, cum ar fi: ghiveciul de legume, varza cu carne și bogracs-ul.

Evenimentul "Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Drumul Vinului" este organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Primăria oraşului Săcuieni, primăriile comunelor Diosig, Sălard, Sîniob, Asociaţia Pro Bikers din Oradea şi Asociaţia Ér Hangja din Săcuieni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON