URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2017, 18:07

Aproximativ 300 de elevi de la Şcoala "Oltea Doamna", la discuţii cu antrenorul echipei de polo CSM Digi Oradea, Dorin Costrăş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 300 de elevi de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea l-au întâmpinat, marți, cu bucurie şi interes pe actualul antrenor al echipei de polo pe apă CSM Digi Oradea, prof. Dorin Costrăş.

Component al echipei de aur Crişul Oradea între 1972 şi 1990, cu care a disputant finala Cupei Cupelor în 1981 şi a câştigat două campionate naţionale, Costrăş a fost şi unul dintre "tunarii" echipei naţionale pentru care a marcat peste 400 de goluri la 6 ediţii ale Campionatelor Europene, 2 Campionate Mondiale, 2 Universiade şi la Jocurile Olimpice de la Moscova în 1980.

Remarcabil este faptul că mulţi dintre copiii prezenţi la întâlnirea organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor în cadrul proiectului "Campionii României", practică un sport de performanţă, fapt ce i-a ajutat să-l "bombardeze" cu întrebări interesante pe oaspetele lor de seamă.

La eveniment au participat, pe lângă toţi profesorii de sport din şcoală şi cele două directoare, Florina Musca şi Liliana Bocoi. Finalul a aparţinut autografelor, invitatul fiind asaltat mai ales de fete.

Dorin Costrăş s-a născut pe 19 iunie 1959 şi este orădean get-beget. A îndrăgit sportul de mic copil şi a visat, ca orice copil, să înveţe să înoate. Astfel, la 7 ani s-a dus la bazinul Crişul şi, mai întâi la iniţiere, mai apoi la performanţă a devenit înotător de performanţă. Timp de 6 ani a înotat mii de km, şi nu degeaba, pentru că în 1971 a devenit campion naţional de 400 m la stilul liber.

Chiar dacă performanţele la înot începuseră să apară, ceva parcă lipsea în cariera tânărului sportiv. Şi acel ceva "era joaca, era mingea", după cum afirmă. De aceea adolescentul de 14 ani s-a îndreptat către polo pe apă, sport de care nu s-a mai despărţit, nici în ziua de azi.

Primul antrenor de polo i-a fost cel care l-a îndrumat timp de 7 ani la înot, Nicolae Rujinski, cel care dă astăzi numele vechiului bazin de polo. Timp de 17 ani, până în 1990, Dorin Costrăş a fost component de bază al echipei de aur Crişul Oradea cu care a jucat finala Cupei Cupelor  în 1981 la Split cu echipa gazdă şi a câştigat 2 campionate naţionale de polo pe apă în 1985 şi 1986, sub comanda regretatului Ioan Alexandrescu.

A fost unul dintre componenţii de bază a echipei naţionale cu care a fost prezent la 6 ediţii ale Campionatelor Europene, 2 ale Campionatelor Mondiale, 2 ediţii ale Universiadelor în 1981 la Bucureşti şi 1983 la Edmonton în Canada şi la competiţia supremă, Jocurile Olimpice, la Moscova în 1980.

În 1992, după 14 ani şi peste 400 de selecţii s-a retras de la echipa naţională, dar şi-a continuat cariera de jucător în Spania până în 1998 unde a jucat imediat după revoluţie la cele mai galonate echipe din Barcelona si Catalonia.

După ce a agăţat slipul în cui a început cariera de antrenor şi a antrenat în Spania rând pe rând echipele la care a activat ca jucător şi, în 2012 a revenit la Oradea ca antrenor al CSM Digi, cu care a câştigat 3 titluri naţionale.

Plecat vremelnic de la echipă, Costrăş a revenit şi a preluat din nou frâiele echipei în vara acestui an. Pe lângă lunga carieră de sportiv, Costrăş s-a ocupat şi de educaţia sa, şi după absolvirea liceului la Oradea a încheiat cu succes în 1983 cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti precum şi Şcoala Superioară de Antrenori de polo pe apă de la  Madrid în 1991. Actualul antrenor principal al echipei orădene de polo CSM Digi este maestru emerit al sportului şi în 1983 a fost decorat cu ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Un mare campion
Un mare OM , un mare caracter !
Postat 02 Decembrie 2017, 09:29 de Gabi
Ce au putut discuta 300 de elevi cu un prostalau?
Omul a antrenat o echipa de copii dintr-un cartier al Barcelonei, iar Madridul l-a vazut cand a calatorit sa-l viziteze de vreo doua-trei ori ... asa ca, la Scoala Superioara de Antrenori din capitala Spaniei a fost intr-o scurta vizita de dupa-amiaza, nicidecum ca student si cursant !?! Dar cum da bine la CV si nimeni nu verifica, omul se da mare ... ca antrenor de tot rahatul, chiar daca a fost un bun jucator la Crisul Oradea candva !?!
Postat 29 Noiembrie 2017, 19:18 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON