URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2015, 09:25

Golf cu piciorul: O mână de pasionaţi din Bihor pun bazele primului club de fotbal-golf din ţară, la Kings Land Ineu (FOTO)

Golf cu piciorul: O mână de pasionaţi din Bihor pun bazele primului club de fotbal-golf din ţară, la Kings Land Ineu (FOTO) JOC ÎN TESTE. Joia trecută, fondatorii primului club de fotbal-golf din România au invitat la Kings Land fotbalişti profesionişti, care i-au ajutat să determine numărul minim de lovituri necesare pentru introducerea mingii în fiecare dintre cele şase găuri ale terenului de fotbal-golf
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fotbalul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Se poate spune că, pentru unii, e chiar o religie...

Nu-i de mirare, deci, că unii pasionaţi au găsit modalităţi de a-l combina cu alte sporturi, făcând un "mix" mai antrenant şi distractiv. Aşa a apărut fotbal-golful sau footgolf, care la nivel internaţional se bucură de o popularitate tot mai mare. Primul club din România dedicat acestei noi ramuri sportive urmează să fie deschis de câţiva bihoreni.

Fotbal cu... găuri

În urmă cu circa cinci ani, proprietarul country club-ului Kings Land, Kiss Lajos, a deschis lângă Ineu un teren de golf, unul din cele şapte omologate în toată ţara. La scurt timp, pe terenul de aproape 7 hectare, irigat şi întreţinut zilnic, gazdele au amenajat şi găuri (sau cupe) pentru fotbal-golf, în speranţa că, în viitor, acest sport va prinde şi în România. Dar, până de curând, terenul a găzduit doar un singur meci demonstrativ.

Acum, însă, doi pasionaţi, în parteneriat cu proprietarul Kings Land, vor nu doar să folosească terenul, ci şi să promoveze noul sport, începând demersurile pentru înfiinţarea primului club sportiv de fotbal-golf din România. Este vorba de impresarul sportiv Cătălin Sărmăşan (foto), fost director sportiv al CF Liberty, şi de Stelian Farcău, preşedintele aceluiaşi centru de fotbal, fost jucător şi antrenor la FC Bihor.

Deşi este un sport relativ nou, apărut oficial în 2006 în mai multe ţări europene, fotbal-golful a prins în străinătate, unele ţări având deja federaţii de specialitate. De altfel, în urmă cu doi ani, în Ungaria s-a ţinut şi un prim Campionat Mondial, câştigat de ţara gazdă. "În România nu s-a practicat la modul organizat niciodată şi nici nu este, deocamdată, recunoscut ca sport. Mie mi-a plăcut tare ideea, căci fotbal-golful este accesibil atât profesioniştilor, adică fotbaliştilor, precum şi celor cărora le place fotbalul, dar nu pot să-l joace", spune Cătălin.

Lovituri cu schepsis

Noul sport preia multe din principiile golfului, însă le îmbină cu fotbalul, căci nu se foloseşte o crosă, ci piciorul, respectiv mingi mari. "Mingile sunt numărul 5, cele oficiale de fotbal, iar găurile, evident, sunt pe măsura lor. Ideea este ca mingea să ajungă în aceste găuri din cât mai puţine lovituri. Exact ca la golf", povesteşte Cătălin.

Terenul de la Ineu are şase găuri şi mai multe obstacole, cum ar fi gropi de nisip, un mini-lac, copaci şi denivelări de teren. "Trebuie să cunoşti anumite procedee de a lovi mingea astfel încât aceasta să se ducă în direcţia potrivită, la viteza potrivită. Trebuie să ştii lovituri de forţă, pentru distanţe mari, precum şi lovituri scurte, de precizie", explică iniţiatorul.

Iată de ce fotbal-golful li se potriveşte foarte bine foştilor fotbalişti profesionişti, care cunosc toate aceste trucuri. Totuşi, pentru a practica noul sport nu e nevoie de aptitudini fizice ieşite din comun. "E accesibil persoanelor de aproape toate vârstele, nu necesită un efort mare. Un meci durează între o oră şi 40 de minute şi două ore, timp în care te plimbi în natură şi socializezi", mai zice Cătălin.

Primul club

Iniţiatorii proiectului au început demersurile pentru înfiinţarea legală a Kings Land Fotbal-Golf Club. "Trebuie, în primul rând, ca Ministerul Sportului să recunoască acest sport şi în România, cu regulamentul aferent, iar pentru asta o comisie trebuie să asiste la trei meciuri demonstrative", explică impresarul.

Apoi, când vor fi cu actele în regulă, "părinţii" clubului de fotbal-golf vor să pună bazele unei federaţii naţionale, pe care să o afilieze federaţiei internaţionale de specialitate, să organizeze turnee naţionale şi internaţionale, dar şi concursuri cu premii mari pentru amatorii care vor reuşi - spre exemplu - să bage mingea dintr-o singură lovitură într-o cupă de pe teren.

Setarea "parului"

Golful cu piciorul se poate juca atât la individual cât şi în echipe, chiar şi în timp ce pe acelaşi teren se desfăşoară un meci de golf. "Fotbal-golful merge mult mai rapid şi nu ne prea intersectăm cu ceilalţi", asigură Cătălin. Tot el spune că deja a fost contactat de mulţi bihoreni, pasionaţi de fotbal, care şi-ar dori să-şi testeze abilităţile în noul sport şi - de ce nu - să devină membri activi ai clubului. "Ne vom axa atât pe amatori, cât şi pe profesionişti care să ne reprezinte în competiţii".

Joia trecută, Cătălin Sărmăşan şi Stelian Farcău i-au invitat pe terenul de fotbal-golf pe Alex Sorian, fotbalist la FC Bihor, şi pe fostul fotbalist Sorin Pop, care i-au ajutat să descopere aşa-zisul "par", adică numărul prestabilit de lovituri din care un jucător profesionist reuşeşte să ducă mingea în cupele de pe teren. Acestea vor ajuta apoi la stabilirea unui barem de punctaj, devenind astfel un etalon pentru novicii sportului. Pentru că, la fel ca-n golf, şi jucătorii de footgolf vor să devină tot mai buni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON