URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2016, 23:08

Victorie! CSM Oradea este la un pas de a câştiga primul titlu din istorie (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Susţinută din piaţa centrală a oraşului de peste 1.000 de fani, care au vizionat meciul pe un ecran mare instalat acolo, echipa locală de baschet CSM CSU Oradea a reuşit să câştige, sâmbătă seara, partida a treia a finalei cu BC Mureş chiar pe terenul acesteia, cu scorul de 81-72 şi a preluat, astfel, avantajul în confruntarea pentru trofeul Ligii Naţionale a României. 

Scorul general a devenit 2-1 în favoarea CSM CSU Oradea. Primul meci de pe terenul mureşenilor din această finală a fost dominat de oaspeţi, care s-au mobilizat şi au păstrat conducerea pe tot parcursul jocului.

Motivați din start pentru a-și adjudeca acest joc, orădenii au început foarte bine partida, conducând cu 6-0, 8-2, 11-3 și 13-4. Diferența a crescut, astfel, treptat, iar în prima pauză s-a intrat cu avantajul de zece puncte, scor 27-17 pentru CSM.

Sfertul II a consemnat un reviriment al gazdelor, fiind ceva mai echilibrat, dar cu toate că mureșenii au marcat 19 puncte, iar orădenii numai 15, în pauza mare s-a intrat cu avantajul de șase puncte pentru CSM CSU, scor 42-36.

Sfertul al III-lea a consemnat cele mai multe puncte, dar și o ușoară distanțare din nou pe tabelă pentru elevii antrenorului Cristian Achim, care au condus înaintea ultimelor zece minute cu scorul 65-56.

La începutul ultimului sfert, gazdele au început să se apropie, au ajuns la un moment dat la o diferență de doar două puncte de adversar, dar finalul a fost foarte bine gestionat de CSM, care s-a impus în cele din urmă cu scorul de 81-72 și au mai făcut un pas important în obținerea celei mai mari performanță din istoria sa, adjudecarea titlului național.

În meciul trei al finalei, cel mai bun marcator al orădenilor a fost Martin Zeno, cu 25 de puncte, bifând totodată şi trei recuperări şi două pase decisive. El a fost urmat de Sean Barnette, cu 18 puncte, patru recuperări şi patru pase decisive, respectiv de Andrei Mandache, cu 12 puncte, şase recuperări şi trei pase decisive.

"În acest moment este 2-1. Așa cum am spus la 1-0 și la fel cum am spus la 1-1, nimic nu este jucat. Câștigă echipa care ajunge la trei victorii. Luni urmează o altă încleștare. Vom vedea ce va fi. Se poate întâmpla orice, așa cum am spus-o la fiecare meci. Vreau să le mulțumesc celor de acasă pentru faptul că ne-au susținut atât de frumos", a declarat tehnicianul Cristian Achim după meci.

În Piaţa Unirii, orădenii au urmărit cu entuziasm confruntarea dintre favoriţii lor şi BC Mureş, aplaudând şi strigând la fiecare coş marcat de primii. De altfel, şi Digi Sport, televiziune care a transmis în direct meciul, a dat deseori imagini din piaţa centrală a oraşului, lăudând iniţiativa clubului de a organiza o astfel de vizionare.

Seria finalei Ligii Naţionale continuă luni seara, tot de la ora 20. Şi meciul al patrulea, care ar putea aduce trofeul la Oradea, va fi transmis în direct în Piaţa Unirii.

BC Mureș Tg. Mureș – Steaua 72-81 (17-27, 19-15, 20-23, 16-16)
Sala: Sporturilor Tg. Mureș
Spectatori: 2200
Arbitri: Marius Ciulin, Alin Faur și Costin Bogdănescu
Comisar FRB: Zoltan Raduly

Marcatori BC Mureș: Goran Martinic 20 puncte, Alhajji Mohammed 14, Goran Gajovic 12, Ousmane Barro 9, Aliaksandr Pustahvar 6, Iuri Fraseniuc 4, Laszlo Lazar 4, Mareks Jurevicus 2 și Laszlo Polyak 1 punct.

Marcatori CSM CSU Oradea: Martin Gilbert Zeno 25 puncte, Sean Antwan Barnette 18, Andrei Mandache 12, Wiliam Edward Franklin 10, Miha Zupan 8, Radu Rares Pasca 6 și Uros Lucic 2 puncte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON