URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2017, 21:55

Performanţă istorică la polo: CSM Digi Oradea s-a calificat în finala LEN Euro Cup! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poloiştii de la CSM Digi Oradea au scris istorie sâmbătă seară, după ce au reuşit, în premieră, să se califice în finala unei cupe europene. Este vorba de ultimul act al LEN Euro Cup, unde au ajuns, după ce au învins, la loviturile de departajare, echipa italiană SM Verona.

Meciul din manşa retur a semifinalei cu formaţia italiană s-a disputat în Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu şi s-a încheiat cu scorul de 9-6 pentru CSM Digi, după penalty-uri. La finalul timpului regulamentar de joc scorul a fost 5-3 pentru bihoreni, dar cum în tur, în urmă cu o lună, italienii au câştigat acasă cu 12-10, au urmat aruncările de la 5 metri pentru departajare.

Mobilizare exemplară

Partida a început într-o aşezare tactică foarte bună a celor două combatante, care s-au blindat foarte bine în apărare, lucru reliafat şi de tabela de marcaj, care a consemnat goluri relativ puţine pentru un meci de polo.

Primul sfert a fost adjudecat de italieni, cu 1-0, care au marcat din penalty prin V. Gallo. În sfertul următor, orădenii au revenit, impulsionaţi şi de spectatorii care au umplut până la refuz tribunele Bazinului Olimpic Ioan Alexandrescu, şi au înscris de două ori, prin T. Negrean şi R. Georgescu, astfel în pauza mare CSM Digi conducea cu 2-1.

În sfertul al treilea, după câteva ratări ale orădenilor, dar şi un penalty parat de goalkeeper-ul Gojko Pijetlovic, oaspeţii au reuşit să marcheze de două ori, prin A. Petkovic şi R. Blary. Astfel, în ultima pauză s-a intrat cu avantajul de un gol al celor din Verona, scor 3-2.

Deşi se părea că va fi foarte greu pentru CSM Digi să revină în avantaj, ba mai mult, să se desprindă la două goluri, totuşi, elevii antrenorului Kadar Kalman s-au mobilizat exemplar şi, împinşi de la spate şi de public, au reuşit mai întâi să egaleze prin Tiberiu Negrean, iar mai apoi să treacă la conducere, după ce a înscris R. Georgescu.

Disputat pe muchie de cuţit, meciul a mai adus un gol orădenilor, cu un minut şi jumătate înainte de final, reuşit de M. Asanovic.

Lovituri de departajare

Deşi au fost foarte tensionate, în cele 90 de secunde care au mai rămas de disputat şi care au atras şi eliminarea antrenorului echipei italiene, dar şi un cartonaş galben pentru tehnicianul orădean Kadar Kalman, nu s-a mai marcat, astfel că jocul s-a încheiat cu 5-3 pentru CSM Digi.

Deşi toată lumea s-a bucurat, crezând că a fost obţinută deja calificarea, graţiei golurilor mai multe înscrise în deplasare, aşa cum a anunţat şi crainicul bazinului, în cele din urmă s-a trecut la aruncările de la 5 metri pentru departajare, pentru că regulamentul acestei competiţii nu ţine seama de regula golurilor mai multe în deplasare.

Primii care au executat loviturile de la 5 metri au fost orădenii, care au înscris prin T. Negrean. Au urmat italienii, care au egalat, prin V. Gallo. M. Gheorghe a înscris apoi pentru CSM Digi, dar a marcat şi A. Petkovic pentru oaspeţi. Al treilea penalty pentru bihoreni l-a executat M. Asanovic, dar portarul echipei din Verona a apărat. Luongo a înscris pentru echipa oaspete şi au dus italienii în avantaj. Pentru CSM Digi a urmat R. Georgescu, care a egalat. M. Jelaca de la italieni a urmat, dar Gojko Pijetlovic a apărat.

Înaintea ultimei serii de penalty-uri scorul a fost egal (3-3). Pentru orădeni a executat N. Radjen, jucătorul care, cu această ocazie, şi-a făcut debutul la CSM. Acesta a maracat, şi orădenii erau din nou în avantaj. Ultimul penalty de la oaspeţi a fost executat de A. Razzi. Portarul G. Pijetlovic a reuşit să pareze însă din nou şi astfel a devenit eroul echipei bihorene, aceasta obţinând victoria cu 4-3 la penalty-uri şi cu 9-6 la general, ceea ce reprezintă o calificare spectaculoasă în ultimul act al competiţiei.

Jos pălăria!

"Este incredibil. Tot meciul a fost foarte, foarte greu, mai ales de pe bancă. Din apă cred că pentru mine ar fi fost mult mai uşor, dar pe bancă a fost foarte greu. Jos pălăria în faţa echipei! De la primul până la ultimul, toţi au jucat extraordinar de bine. Am fost foarte, foarte montaţi să câştigăm acest meci. De asemenea, vreau să le mulţumesc tuturor care au venit astăzi şi ne-au susţinut aici. A fost un public foarte numeros, care a ţinut, fiecare, cu echipa, deşi au fost momente foarte, foarte grele. Am simţit mult acest sprijin şi le mulţumim din suflet!", a declarat, după partidă antrenorul echipei bihorene, Kadar Kalman.

"A fost un meci foarte greu, din punctul meu de vedere, şi fizic şi psihic. Noi am dat sută la sută din noi, am avut o mai mare dorinţă ca ei şi am fost agresivi, iar apărarea noastră a funcţionat perfect", a declarat şi portarul Gojko Pijetlovic.

"Am avut un public minunat, care ne-a purtat în ultima repriză, în special, pe culmi. Ne-am autodepăşit şi am reuşit să întoarcem rezultatul şi să câştigăm la două goluri, iar apoi să ne calificăm la penalty-uri. A fost un meci extraordinar, cum poate o dată în viaţă ai ocazia să joci un asemenea meci. Vreau să felicit toată echipa, suporterii şi să ne bucurăm de acest rezultat pentru că este unul istoric", a precizat şi Tiberiu Negrean, autor a două goluri în această partidă.

Performanţă istorică

Calificarea în finala LEN Euro Cup pentru CSM Digi Oradea reprezintă cea mai mare performanţă a unei echipe de polo din România în cupele europene după 1989. De nenţionat însă că în anul 1981, o altă echipă orădeană, CS Crişul a disputat finala Cupei Cupelor.

În ultimul act din LEN Euro Cup, CSM Digi va întâlni formaţia maghiară Ferencvaros Budapesta. Echipa din ţara vecină s-a calificat în finală, după ce, tot sâmbătă, s-a impus acasă, cu 6-4, în faţa muntenegrenilor de la Jadran Herceg Novi.


CSM Digi Oradea – SM Verona 9-6 (0-1, 2-0, 0-2, 3-0, 4-3)

CSM Digi: Gojko Pijetlovic şi Dorin Creţu – portari; Mihnea Gheorghe, Tiberiu Negrean 2 goluri, Nicolae Diaconu, Mihnea Chioveanu, Istvan Szabo, Mateja Asanovic 1 gol, Boris Pavlovic, Andrei Creţu, Ramiro Georgescu 2 goluri, Nikola Radjen şi Bogdan Remeş. Antrenori: Kadar Kalman şi Gheorghe Dunca.

SM Verona: Dejan Lazovic şi Fabio Viola – portari; Valentino Gallo 1 gol (din penalty), Niccolo Gitto, Giuseppe Valentino, Romain Blary 1 gol, Antonio Petkovic 1 gol, Stefano Luongo, Marko Jelaca, Cristiano Mirarchi, Giacomo Bini, Arnaldo Deserti şi  Andrea Razzi. Antrenori: Marco Baldineti şi Gianini Averaimo.

La penalty-uri: CSM Digi:  Tiberiu Negrean (+), Mihnea Gheorghe (+),  Mateja Asanovic (-),  Ramiro Georgescu (+) şi  Nikola Radjen (+) / SM Verona: Valentino Gallo  (+), Antonio Petkovic (+),  Stefano Luongo (+),  Marko Jelaca (-) şi Andrea Razzi (-).

Au arbitrat: Xevi Buch (Spania) şi Robert Tiozzo (Croaţia). Delegat LEN: Jacques Racine (Elveţia)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
chiar asa?
frumoasa disputa! trece in derizoriu, cu totul, meciul, rezultatul in sine. si e pacat de munca acestor baieti minunati care au produs pentru oradea un moment magnific. dar ce sa ma mir de voi cind insusi prezidentul a lipsit de la cel mai important eveniment al clubului de la infiintare si pina acum preferind sa se hlizeasca in tribune la sibiu la un meci fara nicio noima sau importanta! nota 10 pentru oradenii prezenti la bazin, atmosfera cum n-a mai fost de mult.
Postat 19 Februarie 2017, 22:00 de tititeasca
omul nostru nu putea lua Bac-ul la romana fara sa copieze...
"Amice", daca ai sti tu ce ti-a mai "recomandat sa faci" publicul plin de frustari pe care l-ai indus in eroare aseara la meci... Cand peste o mie de oameni credeau ca ne-am calificat dupa 4 reprize (fiindca comentatorul ne explicase asta), o voce tremurata la microfon revine si ne spune ca urmeaza penalti-uri! Iar astazi vocea tremurata de aseara se transforma in scris cu greseli (tot un fel de tremurat) si se adreseaza celor patru mii de cititori de pana acuma si le spune ca n-au auzit bine! Cere-ti scuze macar in ceasul al 12-lea (de dupa finalul meciului).
Postat 19 Februarie 2017, 15:32 de decalog
@decalog
Vezi sa nu crapi de frustrări.. venin vad ca ai destul..
Postat 19 Februarie 2017, 14:32 de Florin_M
news alertl: un jurnalist ataca marlaneste cititorii care=l critica!
"Amice, esti idiot!" (I.L. Caragiale - Caldura mare). Inutil sa te intreb daca stii replica anterioara, la greselile elementare pe care le faci si in scris, nu numai oral! (***) In felul asta vei ramane nu numai cu ceva in mana, dar vei avea in continuare si iluzia ca esti comentator...
Postat 19 Februarie 2017, 13:41 de decalog
@decalog
Degeaba, ca tot frustrat rămâi..Dacă ma concentrez bine, s-ar putea să te cunosc.. ai o fata acra de la viatza.. vrei să-ți răspund și eu la jignirile pe care mi le-ai adus? Să-ți spun unde sa faci tu saună, în timp ce eu o sa fiu la Aquapark sau sa-te recomand pe tine pentru comentator, ca tie nu-ți trebuie microfon acvatic (***)? Are rost?
Postat 19 Februarie 2017, 13:04 de Florin_M
cand gresesti iti ceri scuze, nu te lansezi la atac
Cand am auzit comentatorul inainte de inceperea meciului si in pauze repetand "regula golului in deplasare" am crezut ca s-a schimbat regulamentul!? Cum sa merg la Comentator si sa-l corectez, iar Comentatorul cum sa ma creada pe mine cand aflase de la "cinci arbitri" de langa el? "Rusine, vehementa, frustrare", ce sa mai zic despre asta? Oare un Comentator care nu cunoaste regulamentul unui joc sportiv pe care-l comenteaza pentru o mie de oameni, cunoaste ce inseamna aceste vorbe in dictionarul limbii romane? De aia imi mentin propunerea ca Gojko sa comenteze Finala pentru ca vorbeste mai bine limba romana si stie regulamentul.
Postat 19 Februarie 2017, 08:47 de decalog
@decalog
vei fi tu istetz de felul tau, dar daca m-ai identificat, inseamna ca ai vazut unde am stat si ai observat ca in stanga mea, la masa oficiala, am avut cinci arbitri... intamplarea face ca nici ei nu stiau care este regula, ba mai mult doi dintre ei mi-au confirmat ca e valabila regula golurilor de deplasare (iti dai seama ca totusi, daca n-am stiut am intrebat)... daca tot tu te-ai numarat printre putinii dintre spectatori care ai stiut, de ce nu ai coborat sa-mi atragi atentia? ti-a fost rusine sau n-ai vrut? in orice caz, vehementza ta in comentariu are iz de om frustrat...
Postat 19 Februarie 2017, 01:08 de Florin_M
knock-out
Comentatorul (acelasi cu autorul articolului prezent?) a asigurat si momentul umoristic al serii: a anuntat ca Oradea s-a calificat la finalul celor 4 reprize. Noroc ca n-au plecat jucatorii nostri din bazin si ca n-au fost descalificati de arbitri. In urma cu ceva vreme, era Gordan antrenor si Kalman capitan si echipa juca tot cu niste italo-sarbi in retur si eram la final in aceeasi situatie de egalitate. Atunci Gordan l-a intrebat pe capitan :"Kalman , ce facem acuma?" si Kadar i-a spus ca urmeaza penaltyes, noroc ca nu era comentator la meci ca sa zapaceasca sala! In seara asta a aflat si Comentatorul ca Polo-ul nu-i ca Fotbalul si spectatorii au crezut pentru cateva momente ca iarasi suntem furati de arbitri din UE pe motiv ca suntem romani...Noroc ca iarasi Kalman le-a spus cum e cu regulamentul la polo si pericolul diversionist a trecut, iar Gojko a prins-o de la sarbii lui de doua ori in seara asta! Toata stima pentru echipa, antrenori, iar Pjetlovic merita toata lauda cu atat mai mult cu cat intelege si vorbeste limba romana! Finala e tur-retur, asa ca propun o solutie pentru meciul de acasa: aduceti un microfon anti-acvatic si dati-i-l lui Gojko sa comenteze meciul pe atacurile noastre si in pauze, iar pe Comentator trimiteti-l alaturi la Aqua parc la sauna, iar noi scapam de ridicol!
Postat 18 Februarie 2017, 22:36 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON