URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2018, 18:10

Gala Caritas Eparhial: Compania Celestica a fost premiată de greco-catolici fiindcă a oferit mese sărmanilor şi a trimis voluntari la cantina socială (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a organizat, miercuri seara, o nouă ediţie a Galei Voluntarilor, pentru a-i răsplăti pe cei care au pus umărul în proiectele de binefacere ale asociaţiei.

În premieră, Caritas Eparhial a acordat şi premiul pentru voluntariat corporatist. Acesta i-a revenit companiei Celestica fiindcă, în anul 2017, 25 de angajaţi ai firmei au făcut 100 de ore de voluntariat la Cantina Socială, în timp ce în perioada octombrie-decembrie compania a asigurat masa săracilor în fiecare zi de vineri.

La evenimentul de miercuri au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Florica Cherecheş, deputat, Claudia Ardelean, reprezentând Administraţia Social Comunitară Oradea, şi Claudia Torje, preşedinte în cadrul Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, Sucursala Bihor.

2017 a fost un an plin de schimbări pentru departamentul de voluntariat al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. Baza de date cu voluntari a crescut şi mulţi elevi de liceu au participat la seminarii de promovare a voluntariatului.

Dintr-o bază de date de peste 420 de persoane cu contracte deschise, 290 de voluntari s-au şi implicat anul trecut în a ajuta comunitatea şi au realizat, în total, 7.744 de ore de voluntariat.

Au fost acordate 11 premii pe activităţi şi programe, 9 premii speciale şi premiul "Voluntarul anului 2017". Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Florena Ţicu Şandro, Clubul sportiv Exclusiv Dance, Bianca Diana Popa, perechile de dansatori: Miruna Adnana cu Alin Breje şi Carina Jurjuc cu Tudor Jurjuc, Denis Szanto şi Dacian aka Pantera Neagră, formaţia Melaz şi Sabin Mureşan.


Premiul CANTINA SOCIALĂ

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căreia voluntarii pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, aceştia interacţionează în mod direct cu beneficiarii. În anul 2017, 79 de voluntari au realizat 1285 ore de voluntariat la cantina socială.

Premiul pentru pregătirea hranei, servirea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului: Norbert Orban.

Premiul CENTRUL DE ZI

În anul 2017 la centrul de zi s-au implicat 171 de voluntari care au realizat 2.243 de ore de voluntariat. Toţi voluntarii care au frecventat centrul şi-au oferit disponibilitatea cu multă dragoste faţă de aceşti copii.

Premiul pentru ajutorul acordat la învăţare şi efectuarea temelor, pentru activităţile de socializare, de joacă, de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber cu copiii, s-a acordat voluntarului: Elina Zenovia Neagoe.

Premiul DUŞURI SOCIALE

Duşurile Sociale reprezintă un serviciu unic pe plan local în cadrul căruia persoanele fără adăpost au acces la condiţii decente de efectuare a igienei corporale. Prin facilitarea accesului la duşuri şi prin asigurarea unei vestimentaţii adecvate venim în sprijinul persoanelor fără adăpost, în menţinerea şi asigurarea igienei corporale. Acest lucru este esenţial şi necesar când vorbim de reintegrarea în câmpul muncii a persoanelor fără un cămin. O activitate deosebită la care ne ajută mereu o voluntară dedicată. În anul 2017 a realizat 66 de ore de voluntariat.

Premiul pentru primirea beneficiarilor, distribuirea materialelor de igienă, realizarea curăţenie după efectuarea duşurilor şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului: Viorica Florea.

Premiul COLECTA DE PAŞTI

La Colecta de alimente de Paşti din anul 2017 s-au implicat 125 de voluntari, care au desfăşurat 623 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente în valoare de peste 8.700 de lei.

Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului: Andreea Munteanu.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUN

La tradiţionala Colectă de alimente de  Crăciun, în anul 2017 s-au implicat 41 de voluntari care au desfăşurat 244 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente în valoare de peste 7.600 de lei.

Premiul pentru deosebita implicare în strângerea de alimente pentru familiile aflate în dificultate, s-a acordat voluntarului: Cristina Sîrb.

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET

Ne mândrim cu echipa prieteni pentru un zâmbet. Anul 2017 a fost productiv pentru trupă: acum numără 58 voluntari clovni-doctori activi care reuşesc să îi viziteze pe copiii internaţi de 3 ori pe săptămână. O echipă mare şi organizată, dedicată meseriei lor minunate, aceea de a le aduce zâmbete pe chipurile celor internaţi la Spitalul Clinic Municipal. În 2017 au realizat 2023 de ore de voluntariat!

Premiul pentru zâmbetele aduse pe chipul copiilor şi implicarea constantă în program s-a acordat voluntarului Mălina Arvaş-Popa.

Premiul ADMINISTRATIV

Activitatea administrativă este foarte importantă în organizaţia noastră. Peste 35 de voluntari ne-au ajutat în acest an realizând peste 270 de ore de voluntariat.

Premiul pentru activităţi administrative în cadrul asociaţiei, s-a acordat voluntarului: Doris Pastor.

Premiul VOLUNTARIAT CORPORATIST

Acest nou premiu îl oferim pentru încurajarea şi facilitarea angajaţilor de a se implica în activitatea Cantinei Sociale în anul 2017: 25 de voluntari au realizat 100 de ore de voluntariat în cadrul Cantinei Sociale în perioada octombrie-decembrie 2017 iar compania a asigurat masa pentru o zi pe săptămână, vinerea.

Premiul s-a acordat companiei: Celestica.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie şi când eşti anunţat chiar şi cu o 1 oră înainte şi faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine şi prieteni...

Premiul pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor asociaţiei s-a acordat voluntarilor: Andrei Horgoş şi Nicolae Cozma.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activităţi cu dorinţa de a schimba ceva pentru comunitatea lor

Premiul s-a acordat voluntarei: Mihaela Roşca.

Premiul SPECIAL gestionarea depozitului de haine şi alimente

S-a acordat voluntarei Sora Veronica.

Premiul SPECIAL pentru promovarea voluntariatului S-a acordat profesorilor: Carmen Chiş, Alice Scarlat, Mihaela Costea, Florica Creţiu, Adina Cozma Cărăbaş, Dana Mihincău, Mariana Man, Antonia Monica Nica

Premiul VOLUNTARUL ANULUI

,,Voluntarul anului" este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite.

Premiul Voluntarul anului 2017 s-a acordat voluntarului: Şerban Baciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON