URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2017, 19:05

Episcopul Böcskei László, în vizită la bolnavi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În zilele de 21 şi 22 noiembrie, episcopul romano catolic de Oradea, PS. Böcskei László, a vizitat pacienţi trataţi în Oradea şi Sălacea în cadrul programului de îngrijire la domiciliu al Asociaţiei Caritas Catolica, fiind însoţit de conducerea asociaţiei –Rajna József, Egeli József şi Dunai József – şi de coordonatoarea programului, Andrea Toth.

În semn de recunoştinţă

"Cred că această vizită este importantă, din mai multe puncte de vedere – pe de o parte am ocazia să cunosc din interior acest serviciu oferit zilnic, nu doar la Oradea ci şi în mai multe localităţi a diecezei. Pe de altă parte, consider că e important să îi cunosc personal şi pe cei care realizează această activitate: îngrijitorii la domiciliu, angajaţi ai Caritas – cărora, prin prezenţa şi atenţia mea, doresc să le acord încurajare, şi să îmi exprim şi respectul faţă de această muncă atât de grea, pe care o îndeplinesc cu multă dăruire şi conştiinciozitate", a declarat episcopul Böcskei László.

În cadrul programului de îngrijire la domiciliu, asistentele Caritas îngrijesc orice persoană bolnavă sau în vârstă, care solicită acest ajutor, indiferent de religie sau vârstă. Ele schimbă sonde, măsoară tensiunea, dau perfuzii, pansează răni, mobilizează bolnavii şi schimbă scutece. Dar, ceea ce este mai important, vizita lor este sistematică, zilnică sau săptămânală după nevoie - şi cu ocazia aceasta, ascultă plângerile, acuzele şi doleanţele bolnavilor, ţin legătura permanentă cu aceşti oameni izolaţi oarecum şi prin atenţia şi gesturile lor umane şi simple, încearcă să aline suferinţele bolnavilor.

Ceea ce este aparte în acest program este faptul că bolnavii nu sunt rupţi din mediul lor obişnuiţi, ci sunt trataţi acasă, cu participarea membrilor familiei lor – fapt ce ajută mult la recuperare. Aceste servicii sunt oferite în prezent de şapte Centre de Îngrijire la Domiciliu, în localităţile: Oradea, Marghita, Oşorhei, Sălacea, Salonta, Săcueni şi Tăşnad. Pe lângă bolnavii din localitate, centrele îngrijesc şi nevoiaşii din zonele limitrofe.

În turul de vizite, episcopul şi conducătorii asociaţiei Caritas s-au confruntat cu realităţi şi situaţii care au subliniat importanţa programului. De exemplu, PS Böcskei a putut afla povestea unui cuplu în vârstă, căsătorit de 68 de ani, unde soţia îngrijeşte soţul imobilizat la pat, în timp ce ea însăşi a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale din cauze oncologice. Ea a trecut totuşi prin toate acestea şi starea i s-a îmbunătăţit, căci a avut o motivaţie puternică: trebuia să-şi îngrijească soţul, mai neputincios decât ea. Impresionante au fost și poveștile unui fost sportiv, rămas fără un picior, dar lu ale unor oameni în vârstă înaintată, ale căror "pensii CAP" de sume modice, nu ajung nici pentru medicamentele necesare.

Cu respectarea demnităţii pacienţilor

"Aproape de fiecare dată am constatat că pe lângă îngrijirile medicale, bolnavii şi aparţinătorii apreciază foarte mult şi aproprierea umană, această conferă o calitate aparte a serviciilor, căci îngrijitorii încearcă din răsputeri să respecte şi să facă respectată demnitatea umană a bolnavilor", a subliniat episcopul.

"Deşi, la prima impresie, mulţi ar putea spune că se înţelege şi e firesc să ajutăm – dar, pentru înfăptuirea concretă a îngrijirii este nevoie de îndeplinirea a foarte multor condiţii. Cum sistemul sanitar de stat este aşa cum este, aceste servicii nu beneficiază de un ajutor adecvat din partea statului – deci suntem nevoiţi să apelăm la sponsori – persoane şi grupuri în general din străinătate,  care în mod perseverent, foarte discret, fără tamtam şi reclame – din convingere şi sinceră dorinţă de a ajuta–, fac posibilă derularea acestui program, prin donaţiile lor făcute către Caritas Catolica. De aceea trebuie să sprijinim şi noi, să realizăm totul în mod conştiincios, şi atunci şi sprijinul lor ajunge la ţintă, spre mulţumirea îngrijiţilor."

CID în Sălacea de un an

În a doua zi de vizite, grupul a fost însoţit de asistenta Zsuzsa Somogyi. La Sălacea, există o cooperare exemplară între consiliul local şi Caritas, astfel că programul de îngrijire a fost implementat cu succes în urmă cu un an. "Este important să ne îngrijim de acei oameni pe care societatea îi uită: pensionari care trăiesc singuri, bolnavii imobilizaţi la pat. Unii au rămas însinguraţi, căci copiii şi-au căutat rostul pe alte meleaguri, sau în alte ţări. Alţii au încă membri de familie, dar şi aceştia nevoiaşi sau bolnavi. Îngrijirea la domiciliu este un ajutor imens pentru aceşti oameni ", a relatat primarul din Sălacea, Béla Horváth.

Acesta a adăugat că reprezentanții comunei doresc să continue şi să dezvolte cooperarea cu Caritas şi în viitor, şi că au aplicat, în cadrul Programului Operativ Regional (POR), pentru un proiect cu ajutorul căruia vor renova şi dota biroul centrului de îngrijire, respectiv se vor asigura materialele auxiliare sanitare necesare.

(Asociația Caritas Catolica Oradea)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON