URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2018, 16:12

Istoricul Stelian Tănase, măgulitor despre Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două zile după ce a lansat la Oradea cartea „Dinastia”, scrisă împreună cu jurnalista Digi 24 Elena Vijulie despre monarhia românească, susţinând totodată o conferinţă publică pe tema „Elite şi modernizare”, în care a declarat că „modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta, poate la Oradea”, istoricul Stelian Tănase s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut în oraşul de pe Crişul Repede.

Într-o relatare pe propriul blog, intitulată „Oradea într-o zi rece de februarie”, Stelian Tănase povesteşte ziua petrecută aici, începută cu o plimbare alături de primarul Ilie Bolojan. „Ai ce vedea, oraş în plină refacere. În câţiva ani oraşul va arăta fff occidental. Oraşul – remarc în trecere – e curat, ceva rar prin oraşele româneşti, de obicei acoperite sub munţi de gunoaie. Oradea are imobile remarcabile, palate, clădiri administrative impozante, foste bănci, biserici mari, hoteluri de mâna întâi de pe vremea burgheziei. Da, o lume burgheză cu cafenele, terase, restaurante. Şi amintirea unui trecut excepţional datorat amestecului de români, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea”, povesteşte Stelian Tănase.

Într-un alt pasaj, istoricul îl laudă pe primarul Bolojan pentru că „Oradea reînvie într-un ritm alert” şi subliniază avansul luat faţă de alte oraşe din ţară. „Într-un clasament recent al Băncii Mondiale primarul Ilie Bolojan şi orasul lui s-au clasat pe locul întîi dintre toate orașele și primarii din România. De observat că orașele din vestul țării stau mai bine – Timișoara Arad, Cluj… Chiar mă întreb dacă există vreo legătură materială sau spirituală între Oradea și Alexandria – judetul Teleroman – sau cu Vaslui? Dau exemple la întâmplare. Par a fi țări și lumi diferite… Mă întreb cum ar fi țara asta a noastră dacă toate orașele, sau măcar reședințele de județ, s-ar afla la nivelul de civilizație întilnit ieri la Oradea!?”.  

Amintind despre promovarea cărţii sale la librăria R&R de pe strada Vasile Alecsandri, aflată în lucru în vederea pietonalizării, istoricul a făcut o comparaţie favorabilă Oradiei faţă de Capitală. „Strada este închisă din cauză că se pietruiește, se refac fațadele, etc. pentru a reînvia aspectul din urmă cu un secol. Va fi stradă pietonală cu cafenele, prăvălii, ateliere – ca altădată. De ce pe Calea Victoriei nu se intîmplă același lucru? Răspunsul este simplu – Oradea e mai aproape de Viena și Budapesta decît de Istanbul, spre deosebire de București”.

Stelian Tănase s-a arătat plăcut surprins şi de orădenii prezenţi în număr mare, atât la lansarea cărţii, cât şi ulterior la conferinţa publică. “În librărie găsesc lume multă, plus televiziuni, fotoreporteri, gazetari, scriitori, lume. Urmează prezentările facute de Traian Ștef și Mihai Maci. Apoi autografe și tot tacîmul... Seara nu se încheie aici. Ne retragem la sala de consiliu a Primăriei, unde trebuie să țin o conferință. Mă așteptam să găsesc o sală de clasă cu 30-40 de funcționari plictisiți. Nu este deloc așa. Asistă cca 200-300 de orădeni. Sunt luat prin surprindere, sunt și obosit după o zi foarte lungă. Mă înviorez tocmai din cauza numărului mare de spectatori. Animație, atmosferă”.

În finalul relatării, concluzia: “Descoperirea Oradei (pe care o mai văzusem de citeva ori când era mohorâtă) e un fapt deosebit pentru mine, o descoperire. Mă voi intoarce, cert”.

Textul lui Stelian Tănase poate fi citit integral pe blogul acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ar fi o mare
exagerare să băgăm de seama la fonfăiala unui ipochimen cu glas de tudoreltoader și cu o ceafă atât de proeminentă (groasă). Bașca, că e și amic cu noul ciuvică (fostul poet M. Dinescu) al tvr1, cel care trebuia să-i returneze un împrumut....
Postat 25 Februarie 2018, 10:01 de Vlaicu
Măi...
N-o fi Oradea perfectă și sunt o grămadă de probleme în oraș, dar față de alte orașe din țara asta chiar arată bine, din ce în ce mai bine. Măcar se lucrează. Aștept cu interes finalizarea lucrărilor din centru și asfaltarea ca-n palmă a tuturor străzilor din centru.
Postat 25 Februarie 2018, 08:44 de Shogun
pretul
Cut cit or fi fost plătite din banii Municipalității, din taxele si impozitele noastre, laudele acestea? Ion Cristoiu il numește pe autorele primit cu mare fast la Oradea Tanase Contra Cost. Vedeti cite parale face nea Tănase citindu-i blogul. E plin de greseli de ortografie. Chiar insemnarea despre Oradea incepe cu o monstruozitate DE VREME;
Postat 25 Februarie 2018, 07:01 de andreimagheru
Asta e ISTERIC nu istoric
Oradea e un oras civilizat pentru ca oradenii fie ei unguri sau romani traiesc civilizat.Spre deosebire de scursura asta sorosista,care atunci cind ii convenea baga tare pe pedala autonomiei ungurilor,si cind nu ii convine ii face pe unguri extremisti si aliatii pededeului!Cum am spus asta e isteric si n-are ce cauta cu aiurelile lui in orasul nostru
Postat 25 Februarie 2018, 01:32 de BESTIA666
Il stiti pe oportunistul Stelian?
Colegii liberalii ai acelei vremi, Quintus si Musca, Catarama si altii, erau pupati in fund de domn' Tanase cabd scoteau banul ... si injurati cand era mai stransi la punga !?! Cum nimeni nu mai da doi bani pe parerile lui sovaielnice, se plimba prin tara ca poate mai primeste cate un blid de recunoastere !?! N-a mai iesit din țară de cel putin un deceniu, asa ca nici nu mai stie ce e civilizatia !?! Acum vrea sa suga ceva de la bugetul oradean si da-i cu linsu-n populatie !?! Acelasi discurs are, de la Brasov la Oradea si de la Timisoara la Baia-Mare, ca de acolo ar incepe civilizatia ... ca vou nu e nimeni sub Soare !?! In Bucuresti, prin librarii si holuri, spune la toata lumea ca in Ardeal se mananca bine, chiar daca oamenii sunt cam rurali la minte si comportament !?! Un oportunist lipsit de caracter, evitat pana si de cunoscuti !?! Daca-i intinzi cate o suta de parai ... te imbraca-n laude tot anul !?!
Postat 24 Februarie 2018, 18:30 de WinDos
CE chestie
Oare invidiosii ce-l înjură pe Bolojan, tin pasul cu dezvoltarea orasului ORADEA
Postat 24 Februarie 2018, 17:46 de Sandu1201
TVR A AVUT UN DIRECTOR...
Niște limbi tot i-a dat ! Lui Bolojan ! ...
Postat 24 Februarie 2018, 17:43 de TDS
imediat apar comentatorii(se stiu ei care sunt)
Ne vor explica detaliat ca cei care vin in Oradea in vizita din alte orase ale tarii, adica Stelian Tanase in cazul de fata(iar lista e ff lunga)si noi ceilalti,adica oradenii care nu suntem cu simbrie la culoarea rosu, suntem cu totii prosti, iar Oradea de fapt regreseaza si este tot mai urata si dezordonata pe zi ce trece.
Postat 24 Februarie 2018, 17:07 de Neutryno
.
frumos punctat
Postat 24 Februarie 2018, 16:39 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON