URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2017, 12:13

O viaţă în mişcare: La 55 de ani, orădeanca Ileana Bereş a devenit triplă campioană naţională la atletism (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei mai mulţi dintre noi consideră sportul de performanţă ca fiind o "ocupaţie" exclusiv a tinerilor. Adevărul este, însă, că numai prejudecăţile şi lenea îi opresc să facă sport pe cei trecuţi de prima tinereţe!

Dovada vie că se pot obţine performanţe în sport şi la vârsta a doua este orădeanca Ileana Bereş. De 40 de ani încoace, aleargă, zi de zi, din pură plăcere. Recent, s-a întors de la Campionatul Naţional de Atletism pentru veterani cu trei medalii de aur, obţinute la categoria 55 de ani.

În pas alergător

Ileana Bereş a descoperit bucuria alergării din adolescenţă. "Am fost un copil activ, aşa cum erau atunci toţi copiii. Îmi amintesc că-mi plăcea să mă duc la şcoală alergând, nu în plimbare, chiar dacă nu aveam de făcut decât 3 kilometri", povesteşte femeia.

La 15 ani, profesorul de sport a trimis-o la un concurs de atletism pentru elevi, deschizându-i astfel apetitul pentru competiţii, iar de atunci a devenit o obişnuită a concursurilor locale şi naţionale de atletism. De-a lungul vremii a adunat o sumedenie de medalii şi trofee, câştigând numeroase campionate naţionale, balcanice şi chiar europene. "Probele mele preferate au fost şi au rămas cele de 800 şi 1.500 de metri", spune Ileana. Fostă componentă a lotului naţional, în 1980 a fost aproape să participe la Jocurile Olimpice din URSS, rămânând acasă doar din cauza unei îmbolnăviri.

Perpetuum mobile

De când participă la întregeri, Ileana respectă o regulă de antrenament de la care nu se abate niciodată: aleargă în fiecare zi, fără nicio excepţie. "Aşa mă simt eu bine, alergând. Mă întreabă lumea dacă nu obosesc, dar răspunsul este întotdeauna nu. Obosesc dacă stau", spune ea.

Aşa că, indiferent dacă e soare sau plouă, dacă e cald ori geros, aleargă zilnic între 10 şi 12 kilometri în pădurea din Felix. Nu de puţine ori, cei mai tineri o invidiază pentru uşurinţa cu care fuge, dar ei nu i se pare că face nimic deosebit. "E felul meu de a mă relaxa", explică simplu Ileana.

Profesoară de sănătate

Împătimită a sportului, orădeanca nici nu-şi putea alege o carieră în alt domeniu. În 1983, când a terminat Facultatea de Educaţie Fizică, de teamă că doar va preda sportul, fără să-l mai practice, a preferat să nu se prezinte la post.

Ulterior, a studiat şi kinetoterapia, devenind instructor pentru persoanele cu diferite afecţiuni sau dizabilităţi locomotorii. În fiecare dimineaţă, la Hotelul Mureşul din Băile Felix, învaţă bolnavii cum să se mişte mai bine, iar după-amiaza ţine lecţii de gimnastică medicală la o sală pe care o deţine în Oradea. "Îmi face plăcere nu doar să fac sport, ci şi să-i determin pe cei din jurul meu să facă mişcare", spune ea.

La competiţii n-a renunţat niciodată. După 35 de ani, când a depăşit vârsta senioratului, a devenit o participantă obişnuită la competiţiile dedicate veteranilor. Pe lângă numeroase titluri naţionale şi balcanice obţinute, în 2010 a devenit campioană europeană la proba de 500 de metri, după ce cu trei ani înainte câştigase bronzul la 1.500 de metri.

Trei titluri şi trei recorduri

Ileana e convinsă că stilul activ de viaţă a ţinut-o sănătoasă: nu suferă de nicio boală şi a rămas suplă. "Am avut doar o ruptură la tendonul lui Achile, la piciorul stâng, dar mi-am revenit". Cât despre alimentaţie, singurul secret e doar moderaţia: "Mănânc orice, dar cumpătat".

La începutul lunii aprilie, orădeanca s-a întors din nou triumfătoare de la campionatele naţionale, câştigând trei medalii de aur, la probele de 1.500, 800 şi 400 metri, la categoria vârstei sale (foto). Mai mult, la toate trei probele a stabilit noi recorduri naţionale: 5:41,75 minute la proba de 1.500 metri, 2:54,9 minute la 800 metri şi 1:17,58 la cea de 400 metri. "La fiecare categorie de vârstă, care la veterani sare din 5 în 5 ani, am cel puţin câte un record", spune ea cu mândrie.

Un singur sfat

Anul acesta, Ileana e hotărâtă să participe la o nouă ediţie a campionatului european pentru veterani, care va avea loc în august în Danemarca, iar la anul să concureze la cel mondial. Bineînţeles, speră că se va întoarce cu medalii, dar cel mai mult îşi doreşte să rămână aptă să alerge toată viaţa. "Aşa vreau să mor, alergând", zice, mai în glumă, mai în serios.

Pentru cei din jur, are un singur sfat: să facă sport, oricât de puţin, dar să facă. "Mişcarea este viaţă. Te face puternic, echilibrat, dar şi mai bun, mai înţelegător. Te echilibrează", argumentează Ileana, dând chiar ea un bun exemplu...


VOCEA STRĂZII

Faceţi sport sau mişcare regulat? De ce?

Nu prea fac mişcare. Mă dau cu maşina mai mult, că aşa e profesia. Şi nu mai îmi rămâne timp pentru mers pe jos sau sport.

Gabriel Gal

Eu fac mişcare şi recomand tuturor să facă la fel. Merg pe jos în fiecare zi, între 12 şi 14 kilometri, prin pădure.

Daniela Crăciun

Eu alerg pe mal, în fiecare zi. De când am acest obicei mă simt mai sănătoasă şi sunt convinsă că asta mă ajută să nu mă îmbolnăvesc.

Camelia

Mă plimb jumătate de oră, de 3 sau 4 ori pe săptămână. Am un copil de 3 ani şi ne plimbăm prin parc, pentru că e sănătos.

Ramona Kovacsik

Eu fac mişcare 8 ore pe zi, în fiecare zi de luni până vineri, pentru că muncesc fizic, nu la vreun birou, în fotoliu toată ziua.

Radu Herea

Da, în fiecare zi joc fotbal, cel puţin 4-5 ore. Mi se pare cea mai bună soluţie pentru a mă menţine în formă şi sănătos.

Vlad

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gratulálok,
Ilonka néni !
Postat 30 Aprilie 2017, 20:57 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON