URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu am o simpatie deosebită pentru premierul Viktor Orbán, măcar din pricină că a sugrumat presa de opoziție din ţara vecină. În plus, atunci când vine vorba de imigranți, își aduce aminte că-i ungur verde, dar când e rost să capete fonduri UE devine european convins.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima împărţeală, dată acum în vileag de BIHOREANUL, are totuşi două particularităţi. Întâi, că a fost făcută târziu, mult după scrutinul din iarna anului trecut, pentru că, aşa cum se vede cu ochiul liber, cele trei partide care conduc ţara şi judeţul au avut alte urgenţe: PSD şi ALDE să castreze justiţia, iar UDMR să impună încă o limbă oficială în administraţie. A doua specificitate e că în Bihor, pentru prima oară, PSD împarte cu UDMR instituţii pe care nimeni nu le mai "înstrăinase", ca de pildă Arhivele Naţionale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
23 Octombrie 2016, 13:01

Lecţia de realitate: Liceenii de la Onisifor Ghibu învaţă de la profesorul de engleză Nicolae Ardelean cum să fie atenţi la tot ce mişcă în jurul lor

Lecţia de realitate: Liceenii de la Onisifor Ghibu învaţă de la profesorul de engleză Nicolae Ardelean cum să fie atenţi la tot ce mişcă în jurul lor MUNCĂ DE ECHIPĂ. În redacţia revistei Logo, liceenii de la Ghibu dezbat subiectele de interes, asemenea unor jurnalişti aflaţi în exerciţiul funcţiunii. Din uşă îi supraveghează, fără să vrea să-i influenţeze altfel decât învăţându-i regulile scriiturii jurnalistice, profesorul Nicolae Ardelean (medalion). "Sunt cei mai frumoşi ani din ultimii 30, de când predau", mărturiseşte el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce mulţi dintre colegii lor vor să se distreze cât mai mult, un grup de tineri de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu sunt atenţi la evenimentele zilei şi la personajele care ocupă scena publică. Elevi în clase de filologie-jurnalism, unde mulţi au ajuns pur şi simplu pentru că nu le-a atras atenţia nicio altă specializare, adolescenţii au învăţat nu doar să urmărească actualitatea, ci şi s-o descifreze şi s-o relateze.

Liceul Ghibu este, de altfel, singura şcoală orădeană cu un ziar electronic scris integral de elevi şi actualizat zilnic. Iniţiativa a avut-o, în urmă cu cinci ani, profesorul de engleză şi jurnalism Nicolae Ardelean, care predă nu doar lecţiile din curriculă, ci îi îndeamnă pe adolescenţi să îşi cultive propriile preocupări.

Revista lor

Începând din 2011, elevii din clasele de jurnalism au o revistă a lor, Logo Paper, care funcţionează ca blog cu articole de actualitate, respectiv ca revistă lunară ce adună cele mai bune materiale scrise în decursul a patru săptămâni. Spre deosebire de alte publicaţii şcolare, Logo aparţine cu adevărat elevilor. "Toate subiectele le aleg copiii, iar eu nu refuz nicio idee", explică Nicolae Ardelean, profesorul care a înfiinţat revista.

Dascăl de engleză de aproape trei decenii, Nick - cum îi spun cunoscuţii - a lucrat la mai multe ziare şi reviste editate la Oradea, aşa că are ce să-i înveţe pe tineri. Totuşi, nu doreşte să-i convingă să devină jurnalişti: "Vreau doar ca în acest interval, al anilor de liceu, să fie elevi-jurnalişti".

Conţinut original

Proful se străduieşte să-i convingă pe adolescenţi să fie atenţi la ce se întâmplă în jur, să fie curioşi şi să militeze pentru ţelurile în care cred. Misiunea îi reuşeşte: de cum intră în clasa a IX-a, tinerii încep să se documenteze şi să scrie despre subiecte care îi preocupă. Aşa se face, de pildă, că cititorii Logo Paper pot cunoaşte sportivi din oraş, colegi de generaţie care deja au locuri de muncă înainte de a termina şcoala ori ştiri despre diverse evenimente locale.

"Scriu despre orice mă interesează", spune Oana Taichiş, elevă în clasa a XI-a, hotărâtă să devină reporter. Colegul ei Florin Mihocaş şi-a descoperit în redacţie pasiunea pentru editarea video, pe care o exersează din plin, întrucât Logo Paper este o revistă dinamică, ce oferă inclusiv galerii foto şi video. Cu smartphone-urile pe care toţi le au prin buzunare, tinerii fac singuri pozele şi filmuleţele cu care-şi ilustrează materialele.

"Trebuie să publice doar material original", explică profesorul lor. În schimb, sub nicio formă tinerii nu sunt constrânşi să scrie un anumit articol, nici măcar despre proiectele din şcoală. "Nu sunt poeţii de curte ai nimănui", zice Nick.

Serioşi şi responsabili

Tinerii spun că le place experienţa de jurnalişti, îndeosebi pentru că descoperă informaţii care le pot fi utile. Paula Szabo (clasa a IX-a) a scris, de exemplu, un articol despre avantajele şi dezavantajele sistemului "homeschooling" (şcoală acasă), documentat cu profesori, părinţi şi elevi deopotrivă. Un alt elev, Bogdan Bondar (clasa a XII-a), le-a arătat colegilor de ce este importantă educaţia juridică, pledând pentru introducerea acestei discipline în licee.

Tinerii afirmă că sunt interesaţi la modul cel mai serios de reacţiile colegilor şi profesorilor. "Dezbatem subiectele împreună", spune Adriana Ştiube (clasa a X-a). Tocmai pentru că sunt foarte aproape de cititori, elevii învaţă să fie responsabili pentru ceea ce scriu. Şi nici nu simt deloc că munca la revistă ar fi o corvoadă. "Scriu cu plăcere", spune Ruben Nistor (clasa a X-a).

"Îndrumător şi atât"

Dovedind atâta seriozitate, elevii-jurnalişti au primit din acest an de la directorul şcolii, Ioan Pirtea, o sală pe care au transformat-o în redacţie. Iniţial "cabinet" de religie, încăperea a fost reamenajată de liceeni după gustul lor. Surprinzător, n-au vrut s-o "des-figureze", preferând să împrospăteze vopseaua pe două dintre picturile religioase de pe pereţi.

Extrem de modest, profesorul lor nu vrea să-şi aroge niciun merit pentru felul în care liceenii descoperă lumea din jur şi devin mai responsabili faţă de aceasta şi, mai ales, faţă de ei înşişi. "E munca lor, eu doar îi îndrum", spune Nicolae Ardelean. În schimb, împrumută de la ei vitalitate, iar textele pe care elevii le scriu îl ajută să-i cunoască mai bine şi să conştientizeze că între adulţi şi adolescenţi există discrepanţe care se lărgesc tot mai mult. Aşa că, zi de zi, articol cu articol, încearcă să micşoreze distanţa care, evident, nu este nimănui de folos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Scene sumbre: Zeci de porumbei morţi, în parcurile şi scuarurile din Oradea (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO)
 • Târgul Pălincarilor: Parcul Nicolae Bălcescu s-a umplut de lume (FOTO)
 • Accident cu 5 maşini pe strada Vladimirescu (FOTO)
 • Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
 • A vrut, dar n-a putut! Primăria Oradea a încercat să taie mai mulţi copaci de lângă Liceul German, dar a oprit-o APM Bihor (FOTO)
 • Foaia Românească în agonie: Înfiinţat cu 65 de ani în urmă, cel mai vechi ziar românesc din Ungaria riscă să ajungă în pragul închiderii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON