URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2010, 11:20

Ei sunt muncitorii de la RER care au salvat viaţa unei femei

Ei sunt muncitorii de la RER care au salvat viaţa unei femei FORMULĂ INCOMPLETĂ. La fel cum s-au ferit să vorbească despre cum au salvat o viaţă, membrii echipei RER Ecologic Service s-au păzit şi de aparatul foto. Unul dintre ei nici n-a vrut s-audă de fotografii. "Eu nici când m-am însurat nu m-am pozat", s-a eschivat Balazs Gyula. Aşa că în imagine s-au reunit (de la stânga la dreapta) doar Petru Varga, Paul Mureşan şi Viorel Bere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici unul din cei patru bărbaţi n-ar prea vrea să vorbească despre fapta lor. Nu li se pare nimic ieşit din comun şi, chit că-s bărbaţi în toată firea, parcă se ruşinează când sunt rugaţi să spună cum au salvat o viaţă.

Unul şi-a luat drujba în mână şi a început să-i cureţe lanţul, poate-poate scapă de corvoadă. "Da' ce să caute un ţâgan ca mine în ziar, doamnă? Or vorbi românii...", s-a eschivat un altul. Ţigani sau români, oameni obişnuiţi, dar cu suflet mare, toţi patru consideră că n-au făcut nimic mai mult decât oricare altul aflat în situaţia lor...

O zi de lucru

Ziua de miercuri, 14 iulie, a început ca oricare alta pentru inginerul Paul Mureşan şi membrii uneia din echipele de toaletare ale RER Ecologic Service: Viorel Bere, Balasz Gyula şi Petru Varga. Urmărind graficul toaletărilor de arbori din oraş, în ziua respectivă, au ajuns şi pe strada Aluminei, unde locatarii se temeau că nişte arbori uscaţi ar putea să cadă peste ei.

Se anunţa o operaţiune de rutină: de jos, Gyula, care e şi şoferul echipei, direcţiona braţul telescopic al automacaralei pe care era urcat drujbistul Viorel, iar Petru, muncitor necalificat, tot de jos, urmărea fiecare creangă căzută, ca să le adune şi să lase locul curat.

În timp ce tăia ramurile, lui Viorel i s-a părut că aude un strigăt. "Am crezut că e o păpuşă de jucărie, aşa se auzea", îşi aminteşte el. Când însă strigătul s-a transformat în geamăt, bărbatul s-a oprit din lucru şi a aruncat o privire mai atentă spre blocurile din jur. Atunci a observat, într-un balcon de la etajul I, o femeie căzută pe jos. Era pe burtă şi părea că vrea să se ridice, însă mâinile şi picioarele nu-i dădeau ascultare.

Fără ezitare

paul muresan.jpg"Viorel m-a strigat şi mi-a zis ce vedea. Un tânăr care stătea în aceeaşi scară a încercat să intre în apartament, dar uşa era închisă", povesteşte Paul (foto). Aşa că altă soluţie de a ajunge la femeie nu era decât ca Viorel să intre prin balcon.

Zis şi făcut! Gyula a schimbat direcţia braţului telescopic, iar tăietorul, care îşi lăsase deoparte drujba, s-a coborât în balcon. Odată ajuns, a ridicat-o pe femeie şi a aşezat-o pe un scaun. Atunci a văzut cadrul ortopedic de lângă ea şi şi-a dat seama că nu se putea deplasa, de fapt, de una singură. Era invalidă.

Între timp, un echipaj al Ambulanţei ajuns la faţa locului i-a acordat îngrijiri medicale septuagenarei. Deşi puteau din start să sune la 112, cerând ajutorul pompierilor, specializaţi în astfel de cazuri, angajaţii RER au preferat totuşi să nu piardă vremea şi să acţioneze ei. "Nu aveam de unde şti de cât timp stătea biata femeie acolo, putea fi în agonie şi fiecare minut să conteze enorm", explică Paul.

"A avut noroc"

Femeia locuieşte singură şi, auzind că în faţa blocului se toaletează copacii, a vrut să iasă în balcon ca să vadă mai bine. Din neatenţie, s-a dezechilibrat şi a căzut pe burtă, cu mâinile sub ea, astfel că a fost imobilizată de-a binelea.

Pe lângă handicapul fizic, avea şi probleme cardiace şi respiratorii. Iar cum în balcon era soare, cine ştie cât timp ar mai fi rezistat. "A avut noroc că nu s-a lovit mai rău, că era un calorifer în balcon", spune Viorel.

Aşa slăbită cum era, bătrâna a ţinut să le mulţumească muncitorilor care i-au sărit în ajutor şi să le ureze sănătate şi viaţă bună, lor şi familiilor. Cu aceeaşi sinceritate cu care şi-o doreşte şi pentru ea, de vreme ce le datorează viaţa...


"Fapta lucrătorilor de la RER e lăudabilă. Nu au stat pasivi şi au făcut tot posibilul să salveze victima, având şi mijloacele necesare. E nevoie de astfel de oameni şi, ca simplu cetăţean, mă bucur să văd că încă mai există buni samariteni"

Emil Boţcău, medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo
bravo lor, sunt si printre tigani, cum le spunem noi, oameni cumsecade... toate cele bune
Postat 02 August 2010, 12:08 de transportinoradea.ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON