URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2016, 10:44

Colecţionarul de arome: Un orădean are în grădină zeci de soiuri de plante şi pomi fructiferi de pe cinci continente, unii nemaiîntâlniţi în România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În grădina orădeanului Marius Poenariu orice vizitator face un periplu pe cinci continente. Specialist în silvicultură, bărbatul şi-a plantat pe lângă casă sute de arbori şi arbuşti exotici, creându-şi o adevărată grădină botanică.

Mare iubitor de pomi fructiferi, Marius şi-a procurat specii de tot felul, de la unele cunoscute în România, cum sunt goji, kiwi sau kaki, la altele pe care puţini conaţionali le mai au în grădină. Extrem de pasionat, bărbatul cunoaşte fiecare plantă în parte în detaliu şi poate oferi lecţii amănunţite de horticultură...

Pasionat de mic

Lui Marius i-a plăcut de mic să sădească plante. "Când eram copil am plantat roşii, din seminţe, în faţa blocului, ca să le văd cum cresc", zice bărbatul de 35 de ani. Această pasiune l-a motivat să studieze Silvicultura, acum fiind angajat al Gărzii Forestiere Oradea. Când părinţii săi au moştenit un teren în Haieu (comuna Sînmartin), a ştiut clar că-l vrea pentru el!

În ultimii zece ani, a transformat în livadă tot terenul de aproape 2.000 metri pătraţi. Şi nu una oarecare. "Sunt pasionat de extreme: caut soiuri vechi, tradiţionale, şi pe cele exotice". Aşa se face că în grădina lui se găsesc soiuri de meri existente încă din vremea Imperiului Roman, dar şi fructiferi exotici care se mai găsesc doar prin Patagonia ori Tibet!

Roadă în orice lună

Ca un specialist veteran, Marius îşi cunoaşte fiecare arbore, chiar dacă are sute de exemplare din zeci de specii. Fiecăruia îi ştie necesităţile de temperatură şi umiditate, perioada de înflorire şi fructificare, precum şi foloasele pe care le aduce. Chiar dacă arborii lui provin de pe cinci continente: Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Australia! Le-a obţinut comandându-le de la diferiţi importatori din Europa şi niciodată n-a făcut un calcul, ca să ştie câţi bani a investit. Sigur însă că nu puţini...

Pentru că pomii provin din zone atât de diverse, în fiecare lună are mai mulţi pe rod. Dar tocmai pentru că sunt originari din toate colţurile lumii, pe mulţi nu i-a putut sădi în pământ, ci i-a păstrat în ghivece pe care iarna le mută în apartamentul din Oradea. "Pe balcon, în casa scării, le pun cum pot…".

Printre primii arbuşti pe care i-a sădit au fost cei care de o vreme sunt la modă - goji, kiwi, măslin. Apoi, încet-încet, s-a interesat de alţii mai puţin cunoscuţi. De pildă, Elaeagnus Multiflora, o specie originară din Tibet, care face fructe asemănătoare coacăzelor, folosite în producerea medicamentelor pentru tratarea cancerului, ori afinul siberian, un fruct foarte aromat, recent adus în Europa.

Fructe pentru viaţă

Unul dintre pomii cu care Marius se mândreşte este Ziziphus jujuba (foto) sau curmalul chinezesc. "Fructul seamănă la aspect cu o curmală, dar în rest alte asemănări nu sunt. Este un fruct puternic anticancerigen, care la noi în ţară nu se mai cultivă nicăieri", spune tânărul. De altfel, jujuba se găseşte în Europa mai mult prin universităţile care fac cercetări medicale, un motiv fiind şi faptul că se înmulţeşte foarte greu. Un medic, aflând că Marius are pomul-minune, i-a oferit bani grei să-l cumpere. "I-am spus că nu-l dau pentru nimic".

De pe Muntele Fiji Marius mai are Kadsura Japonica, tot o plantă medicinală cu fructe mici şi roşii, ca nişte bobiţe de mure, din Patagonia, regiune din America de Sud ce include şi Munţii Anzi, are Fuchsia Magellanica, o plantă cu flori rozalii deosebite şi fructe dulci şi zemoase, iar din zona mediteraneană şi-a procurat un arbore de frăguţe, cu un fruct mult mai aromat decât cele din pădurile româneşti.

Din pasiune, afacere

În grădina lui Marius se mai găseşte şi Gaultheria Procumbens, un arbust pitic din America de Nord cu fructe mentolate, celebre pentru că sunt folosite în reţeta faimoasei gume de mestecat Winterfresh, citricul Poncirius Trifoliata (foto), care are ca fruct o mică portocală dulce-amăruie şi frunze cu aspectul unui trifoi uriaş, iar din China Schisandra Chinensis, al cărui fruct are patru arome - dulce, sărată, acrişoară şi iute - fiind folosit de războinici pentru a-şi păstra puterea.

Tânărul nu vinde niciun fruct şi niciun pom, dar de o vreme se gândeşte tot mai serios să-şi cumpere un teren şi să-şi transforme pasiunea în afacere. Până atunci, va continua să-şi sporească grădina în care la orice pas găseşti o nouă mireasmă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON