URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2014, 11:41

Arta reciclării: O orădeancă vrea să-i înveţe pe şomeri cum să transforme deşeurile reciclabile în obiecte decorative (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mâinile Monicăi, un borcan prăfuit din cămară devine rapid o vază veselă, iar o cutie de carton scapă de drumul gunoaielor transformându-se într-un suport pentru te miri ce, perfect de pus pe un birou.

Orădeanca Monica Mureşan demonstrează că orice obiect vechi, deşi pare nefolositor, poate fi "înviat" cu puţină răbdare şi creativitate. Aşa că pictează, modelează, coase ori lipeşte cu şerveţele cam tot ce prinde în mâini, fiind gata să-i înveţe şi pe alţii dibăcia reciclării de acasă.

De la plictiseală la artă

Deşi de mică era pasionată de arta plastică, îndeosebi de pictură, Monica a ales în viaţă un drum sigur. "Toată lumea ştie că din artă nu prea poţi trăi", explică tânăra, acum în vârstă de 26 de ani. Lucrează ca economist la o firmă din oraş, dar în urmă cu un an un accident a făcut-o să-şi amintească adevărata pasiune. "După o fractură la picior am stat în casă multe luni şi mă săturasem de orice carte sau film", povesteşte ea. Atunci s-a gândit să-şi folosească îndemânarea deprinsă din copilărie, începând să-şi facă genţi din haine pe care nu le mai purta ori pictând mobila din casă. În scurt timp, căminul parcă prindea culoare...

Vrând să facă ceva mai deosebit, Monica a trecut de la pictură la aşa-numita tehnică a şerveţelului. Folosind o vopsea acrilică albă şi un adeziv special, lipeşte pe orice obiect din lemn, sticlă sau chiar plastic un şerveţel, apoi îl lasă la uscat, aşa că modelul colorat al şerveţelului se imprimă pe obiect. În final, dacă simte că "se cere", Monica adaugă şi culoare, cu pensula. A învăţat tehnica de una singură şi i-a plăcut atât de mult încât şi-a decorat mai toate obiectele din casă cu şerveţele. "În felul acesta poate fi înnoit orice obiect", spune tânăra.

Lecţia de reciclare

Pasul următor a fost să transforme în noi obiecte şi pe cele care altfel ar ajunge în tomberoanele de gunoi, începând să facă decoraţiuni din PET-uri, sticle şi cartoane, pictându-le sau lipindu-le cu şerveţele. "PET-urile le-am transformat într-un fel de globuri, bune pentru bradul de Crăciun sau chiar ca obiecte decorative în casă. Cutiile de carton le-am făcut felicitări sau suporturi pentru birou, iar din sticle am făcut vaze pictate", spune tânăra. N-a uitat nici banalele cutii de plastic de unică folosinţă, din care a făcut bomboniere numai bune de pus pe mobilă, pentru mărunţişuri.

Prietenii care i-au văzut lucrările au rămas impresionaţi, iar fata s-a trezit cu comenzi pentru tot soiul de obiecte unicat. Şi-a dat seama, însă, că această formă de artă este accesibilă, aşa că a început să-i înveţe şi pe alţii să-şi folosească creativitatea în reciclare. Periodic, ţine gratuit ateliere de creaţie la Incubator 107, un proiect al asociaţiei culturale Macaz descris drept "locul în care oricine învaţă pe oricine orice". "Am destul de mulţi cursanţi, oamenii sunt foarte interesaţi de tehnica şerveţelului, dar nu numai", zice tânăra.

Cu gândul la ceilalţi

La finele anului trecut, Monica a decis să ţină ateliere similare şi pentru persoane defavorizate. "Nu poţi aduna o avere din vânzarea acestor obiecte, dar tot poţi face nişte bani, fără un efort uriaş. În plus, faci un bine mediului înconjurător", explică ea. Şi-a propus ca vreme de 6 luni să ţină ateliere pentru şomerii din Bihor, dar şi pentru angajaţi din ONG-uri, astfel încât în final tehnicile de reciclare artistică să fie cunoscute de cât mai mulţi oameni. "Reprezentanţii organizaţiilor vor putea să ţină şi ei cursuri, la rândul lor", spune tânăra.

Cu ajutorul Fundaţiei Comunitare Oradea, Monica a adunat peste 1.000 de euro de la mai multe companii dornice să-i sprijine iniţiativa, iar în curând va selecta şomerii participanţi la cursuri şi va începe munca efectivă. "Vom face felicitări, mărţişoare, tot felul de lucruri care îi vor putea ajuta să se întreţină, cât de cât, până îşi găsesc un loc de muncă", spune fata.

Bineînţeles, cursurile vor fi gratuite, Monica urmând să folosească banii din sponsorizări pentru a asigura cursanţilor toate materialele necesare. Speră că lecţiile ei le vor prinde bine bihorenilor şi că tot mai mulţi vor ajunge să se gândească de două ori înainte de a arunca un obiect la gunoi. Întrucât, cu puţină răbdare şi creativitate, aproape orice poate redeveni ceva folositor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Va multumesc!
Va multumesc!
Postat 28 Ianuarie 2014, 00:15 de Monica Muresan
#
Oamenii deosebiti pot transforma inclusiv gunoiul in obiecte de valoare. Felicitari si numai bine! ;-)
Postat 27 Ianuarie 2014, 10:23 de Gabi
Felicitari!!!
Felicitari Monica! Mult Succes!!!!
Postat 26 Ianuarie 2014, 15:39 de Ionut Moisa
Frumoasa
Vai ce frumoasa e fata asta, sunt vrajit complet, ceea ce vreau sa-ti spun este ca si eu am facut ceea ce faci tu, insa eram copil si cu anii mi-am pierdut indemanarea, dar mi-ar placea sa pot lua legatura cu tine Monica, sa te cunosc si sa reinvat de la tine aceasta arta, daca citesti mesajul meu te rog sa-mi dai un raspuns cu toata increderea, sunt un baiat ok din toate punctele. Multe felicitari pt. ceea ce faci, ai un 10*** de la mine. Bravo
Postat 26 Ianuarie 2014, 14:55 de Raven 28
Felicitari
Felicitari Monica ! Daca tu reciclezi prin aceasta metoda , ma intreb cand vor constientiza oamenii ca trebuie sa ajute natura prin reciclarea gunoiului menajer si sa nu mai vad pet-uri , hirtii si sticle prin difeite locuri sau aruncate impreuna la acelasi tomberon . Treziti-va oameni si ajutati natura ! Selectati deseurile menajere si punetile in containerele puse in oras ! Multumesc celor ce au pus aceste containere pentru deseuri reciclabilesi cred ca incet , incet , multi dintre oamenii acestei urbe vor incepe sa le foloseasca. Maria
Postat 26 Ianuarie 2014, 13:26 de maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON