URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2016, 08:31

(Unifi)care pe care: Noul primar al comunei Sînmartin nici nu vrea să audă de Oradea Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şansele de realizare a fuziunii Oradiei cu Sînmartinul scad uniform accelerat. După ce primarul în funcţie, Lucian Popuş, a pierdut alegerile pentru un nou mandat la doar 26 de voturi diferenţă, pentru că s-a dezis de proiect şi a pierdut astfel voturile unioniştilor, noul primar PSD-ist, Cristian Laza, care pregăteşte în Consiliul Local o majoritate formată din aleşii PSD şi UNPR, a pus unificarea la index.

Laza e hotărât ca, în cazul în care la Oradea se va mai organiza vreodată al treilea referendum pentru consultarea populaţiei cu privire la unificare, să facă simultan unul în Sînmartin, dar nu pentru a promova fuziunea.

Citiţi continuarea pe www.Bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
@ anti
Sa ne facem intelesi: bunastarea din visteria primariei nu se simte si in buzunarele oradenilor, lucru care reiese si din statisticile oficiale (suntem pe ultimele locuri in tara ca si venituri si nivel de trai). Mi se pare inadmisibil sa ridicam in slavi actuala administratie, in conditiile in care lucrurile s-au miscat mai mult din inertie in Oradeain ultimii 10 - 15 ani. Si da, imi sustin punctul de vedere ca grosul locurilor de munca era deja creat in zona industriala, meritul lui Bolojan fiind ca a reusit sa aduca in parcul industrial o parte din firmele imprastiate catre vama. Si da, la Plexus ina afara de "the best of the best" doar pocaitii au prioritate (politica HR).. esti multumit?
Postat 16 Iunie 2016, 10:49 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Deci, firmele pomenite sunt venite mult dupa 2005, ca nu m-ai contrazis, dar ai reusit folosind metode cunoscute mie, din pacate, sa le treci in derizoriu. Hai zi-mi tu ce religie trebuie sa ai ca sa lucrezi la Plexus? Emerson nu conteaza, aia au plecat, ceilalti n-au venit si cu toate astea precum am spus venitul PMO din impozitul pe salarii a crescut cu trei milioane de euro intr-un an. Acum, ori s-au creat multe locuri de munca in oras, fapt pe care il negi cu vehementa, ori au crescut fulminant salarii, fapt ce iarasi il negi cu vehementa. Care sa fie insa sursa cresterii? Din aceasta dilema nu putem iesi! :). Concluzia mea, esti varza si nici macar nu esti de Bruxelles! :)
Postat 15 Iunie 2016, 23:15 de User anonimizat
@ anti HAHAHA
esti intr-o dilema totala si duci lumea in eroare: Plexus are aprox. 300 - 400 de angajati si la ei se intra doar daca apartii de o anumita religie, coreenii de la Samsung si-au luat talpasita, asa ca nici SHC nu mai are multe (mai au o mana de oameni), Emerson nu conteaza ca si mnumar de angajati inca, iar Inteva are grosul de angajati la salonta. Ca sa te ajut iti spun eu de Faist care peste 1000 de angajati din care o mare parte sunt mereu in concedii medicale dataorita conditiilor destul de grele de lucru. Despre Aston Muller nu stiu prea multe, astept sa-mi spui tui cati angajati au, poate reusesti sa ma impresionezi. Repet: te agiti degeaba, cautati baobele sa nu faci infart tastand.
Postat 15 Iunie 2016, 15:52 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Alooooooo, usor cu propaganda pe scari! Omule, sar ca ars pentru ca minti. Spui doar jumatati de adevar! Minti prin omisiune, te faci ca nu vezi sau ca nu pricepi. Sunt doua parcuri industriale, nu doar cel de pe Borsului. Chiar vrei sa luam la puricat registrul comertului, sa vedem care firme existau in Oradea in 2005 si care acum, ca daca ma ambitionezi, chiar ma bag la o asa "corvoada". Sunt trei milioane in plus ce intra la bugetul orasului, iar la bugetul orasului ramane doar 42% din impozitele pe salarii. Do the math! Traiesc si muncesc in Oradea si-mi sare tandara cand se exagereaza si tu clar exagerezi cand afirmi ca in Oradea anului 2016 sunt aceleasi firme care erau pe Borsului in 2005. Uiti, sau te faci ca uiti ca in Oradea lui 2005, covarsitoarea majoritate a firmelor de productie o reprezentau cele de confectii si incaltaminte, ca eram orasul lonului, ca... Spune-mi care din firmele pe care le enumar (la intamplare) functionau pe Borsului in 2005 : Plexus, AstonMuller, Emerson, SHC, INTEVA, Samsung. Sa continui? Si oricum si Borsului tot din Oradea face parte si tot la primaria Oradea ar fi varsat cota parte din impozitul pe salarii!
Postat 15 Iunie 2016, 13:02 de User anonimizat
@ anti
Oradea lui 2016 fata de Oradea lui 2005 are in parcul industrial firme care inainte erau imprastiate pe Borsului pana aproape de vama. Ca atunci se colectau impozite la primaria Bors, iar acum ajung la primaria Oradea e corect. Ca si numar de angajati suntem cam tot acolo, la asta ma refeream. Cat despre cei peste 3 mil. euro adunati in plus la buget, as vrea sa stiu daca aceeia sunt la nivel de oras sau la nivel de parc industrial. Muncesc in parcul industrial si crede-ma ca numarul de locuri de munca nu a explodat in 2015 fata de 2014 la fel cum si salariile au crescut doar pentru cei cu minimul pe economie, in rest foame! P.S. mi se pare mie, sau ai anumite frustrari? la orice comentariu, civilizat de altfel, dar in contradictie cu trendul 'bolojanist' tu sari ca ars, inca nu am vazut vreo explicatie coerenta ci doar spume la gura. mai trateaza-te mai baiatule.
Postat 15 Iunie 2016, 10:43 de User anonimizat
Mai Pintea
Tu ai senzatia ca vorbesti cu oameni care n-au treaba cu Oradea? Care grad de indatorare, ca tocmai ce fuse un articol care demonteaza minciunile de campanie ale PSD? Cat despre asa-zisele supra impozite, naiba stie unde sunt, ca mie de exemplu mi s-a marit impozitul cu 5% sau 6%. A, ca au fost impozitati la real si aia cu vile de neam prost de pe deal si care plateau impozit, cat pentru o baraca din organizarea de santier? Da, la aia, se prea poate sa le fi crescut impozitul cu 500%, ca plateau 50-60 de lei impozit pentru viloaie de 200 de mp! Proiecte megalomanice? Ma faci sa rad! Daca ar fi vrut Bolojan sa faca un metrou sau ceva tunel din Rogeriu in Nufarul dar, asa... Drumul expres, despre care faci aluzie, scurteraza cu 10-12 minute, cel putin, parcurgerea taseului de la Iesirea spre Cluj la iesirea spre Satu Mare si acest v-a mai creste cu macar 2-3 minute, dupa ce se va termina si ultimul tronson. E de noaptea mintii, cum insisti in minciuna. Cum mama dracului se va plati "mega datoria" Oradiei, din bugetul minuscul al Sanmartinului? Ma, cand "propaghezi", adica cand o bagi mare cu propaganda, incearca sa bagi minciuni cat de cat credibile, pentru ca te faci de rasul curcilor!
Postat 15 Iunie 2016, 09:24 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Amice, tu traiesti in realitatea ta virtuala, care nu prea are puncte comune cu realitatea palpabila. Parcurile industriale n-au generat nimic si sunt aceleasi firme ca in 2005? Pe bune? Doar din cei 42% din impozitul pe salarii (partea care ramane la bugetul orasului), s-au incasat in plus in 2015 fata de 2014 peste 3 milioane de euro si trendul este ascendent. Tu compari Oradea lui 2005 cu Oradea din 2016? Esti bine cu caputu? Unde n-ai argumente bagatelizezi. Inclusiv calea ferata s-ar putea folosi atat pentru transport de marfuri, cat si pentru extinderea liniilor de tramvai. Cat despre gaz, sunt tare curios cand o sa ajunga in Sanmartin, acum ca nu mai exista pericolul sa intervina Bolojan!
Postat 15 Iunie 2016, 09:00 de User anonimizat
Ce tampenie!
,,Lucian Popuş, a pierdut alegerile pentru un nou mandat la doar 26 de voturi diferenţă, pentru că s-a dezis de proiect şi a pierdut astfel voturile unioniştilor". Intreb si eu, nu dau cu parul: unde s-au dus voturile ,,unionistilor"?! Pt. ca despre candidatul psd se stia ca este impotriva unirii! Logica si bunul simt spun ca voturile unionistilor din vara lui 2015 s-au dus spre psd, ,,vinovat" fiind nea ilie! Fiecare taran s-a simtit amenintat de proiectele megalomanice ale birtinezului (drum rapid, demolari de locuinte...), de majorarile nesimtite de taxe si impozite si, nu in ultmul rand, de datoria imensa a Oradiei, datorie constituirea careia nu au ,,participat" defel.
Postat 14 Iunie 2016, 16:39 de pinonel
@klaus
Parcurile industriale din Oradea nu au generat mai nimic nou (inca), sunt in mare aceleasi firme care prin 2005 erau insirate pe cale Borsului spre Santion iar cele cateva mii de locuri de munca sunt de fapt vreo trei mii, insignifiant raportat la populatia orasului sau la industria de pe vremuri. Cat despre calea ferata, da e rentabila, dar numai dupa ce e capusata si data la fier vechi pe bani marunti, deci subiectul e discutat si ingropat. Cat despre interdictia racordarii la gaze pentru oradeni, ramane valabila, cu "multumiri" primariei si nebunului care o conduce.
Postat 14 Iunie 2016, 16:37 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Parcurile industriale din Oradea au inceput sa ia o forma fizica de prin 2010 deci matematic sunt vreo 6 ani, iar pana azi au generat cateva mii in locuri de munca si vreo 2 mil euro venituri/an. Ce sa vezi, Romania are a opta retea feroviara din UE iar din 2013 cea mai mare companie feroviara din Europa, Deutsche Bahn, opereaza in Romania. Una dintre cele mai profitabile forme de transport terestru azi este cea feroviara (volum+costuri+echo). Dupa cum ti-am mai spus, gandeste inainte sa te exprimi, sa nu fie elucubratii mistice mono gazeificate prin emisie proprie caci nu-i asa, Primaria Oradea a dat interzis oradenilor la racordarea ... de ... Sanatate la toti!
Postat 14 Iunie 2016, 16:23 de Klaus_Sebastian
.
da... din pacate Felix-ul o sa ramana o statiune stearsa fara pretentii pentru multi ani. Asta au vrut prietenii nostri din pesede. Multumim "domnului" mang pentru ajutorul acordat si pentru viziunea lor de dezvoltare a Oradiei
Postat 14 Iunie 2016, 15:54 de David
@ klaus
Tu vorbesti de parcuri industriale in Cihei cand abia incepe sa se miste ceva in Oradea?!? Transport pe calea ferata cand tot CFR-ul e pe butuci?!? Ai tupeu sa pomenesti de gaz cand primaria Oradea a dat interzis oradenilor la racordarea la gaze?!? Ma bucur ca ti-ai expus elucubratiile aici si sper sa vada cat mai multi sanmartineni ce ai acris tu si restul postacilor primariei oradea.
Postat 14 Iunie 2016, 15:42 de User anonimizat
Traiasca 1 Mai!
Sunt curios si eu sa inteleg ce interes imobiliar este in terenurile din Sinmartin. Valoarea terenurilor din Sinmartin care au utilitatile asigurate este cel putin la nivelul celor din oras. Daca era asa mare interes in terenurile din Sinmartin d-l Popus era miliardar acum. Da sunt multe terenuri in Sinmartin, Cihei si in comunele limitrofe. Cel mai bun exemplu sunt terenurile din Cihei care au iesire la centura Oradei si pe care primaria Sinmartin nu a reusit sa contruiasca nici macar un parc industrial in care sa fie angajati locuitorii din comuna sau Oradea. Exista o cale ferata care merge pana in satul Cordau unde cei care vor sa dezvolte o afacere acolo si vor tranport feroviar si nu rutier puteau fi stimulati sa incerce un business cu facilitati serioase, taxe reduse, utilitati la dispozitie (apa+canal), forta de munca ieftina, transport metropolitan integrat si uite asa se facea sau cel putin se incerca. Primaria Sinmartin este o primarie mica cu putere mica. Probabil interesele celor care detin marile hotele din Baile Felix dorind inca sa faca ei legea isi freaca fericiti mainile pentru ca nu exista o gandire unitara de dezvoltare pentru aceasta zona. Gazul inca nu vine in Sinmartin si un posibil motiv ar fi interesul hotelierilor de a merge inca pe motorina deoarece acolo se mai pot maslui lucrurile, dar la gaz platesti cat ai pe ceas si uite un exemplu unde cetateanul de rand are de suferit pentru ca sunt unii pe interese private. Da, Oradea va ajunge la un grad saturat de dezvoltare si apoi va stagna pana ce Sinmartin impovorat si sleit de hamsari va deveni neatractiv si fara rezerve naturale care sa il faca fezabil. In rest, Doamne ajuta si sanatate la toti!
Postat 14 Iunie 2016, 15:19 de Klaus_Sebastian
@anti
Cum isi fac taranii din Sanmartin vilele e treaba lor, nu a ta. Foraje ilegale nu are muritorul de rand, stai linistit. Cat despre Felixul de secol trecut: nu te obliga nimeni sa mergi, ai aquapark in oras. Terenurile din beverly sunt proprietate privata, nu la alea ma refeream. Primaria sanmartin mai are terenuri, unele date altele nedate.. alea prezinta interes imobiliar.
Postat 14 Iunie 2016, 14:44 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Auzi brau, "nteresele imobiliare pe terenurile primariei din Sanmartin sunt cele care dicteaza unirea". Nimic mai fals. Terenurile din asa-zisul Beverly Hills, au fost intotdeauna mai scumpe decat cele din noile cartiere ale orasului. Cum ar creste unirea pretul terenurilor, nu prea stiu. Integrarea turismului din Felix in cel Oradean, are mai multe beneficii indirecte, in afara celor directe, impozite, taxe, etc. In primul rand, ar pune mult mai bine Oradea "pe harta", fapt benefic in atragerea de investitori, etc. Sunt foarte multe lucruri de spus, despre beneficii, dar trebuie sa ai puterea de abstractizare a drosophilei melanogaster, asa cum au PSD-istii oradeni, ca sa nu realizezi aceste lucruri. E bine! Subiectul unificare, cel putin in varianta cu Sanmartin, e subiect inchis, dupa parerea mea. Vom continmua sa mergem intr-un Felix, ramas in secolul trecut, sa asistam neputinciosi cum toti potentatii zonei, isi vor trage viloaie de neam prost in Sanmartin si evident cu incalzire cu apa termala prin foraje ilegale.
Postat 14 Iunie 2016, 14:27 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Administratia publica iti ofera multe parghii prin care poti sa si faci multe. Dar pentru asta trebuie sa intelegi cum functioneaza o administratie. Oricum discutam in paralel deci e mai bine sa fie bine sa nu fie rau dupa cum zicea D-l Gica Hagi.
Postat 14 Iunie 2016, 14:09 de Klaus_Sebastian
@klaus
In teorie suna foarte bine ceea ce spui doar ca: tot ce inseamna agrement in Felix este domeniu privat sau privatizat (pensiuni, hoteluri, starnduri). Primaria din Oradea nu are pe ce sa puna mana ca sa mulga si "Oradea-Mare" ceva, eventual pe centrul de statiune cu piata si parcul cu nuferi. Resursele geotermale nu sunt doar in subsolul bailor felix sau 1 mai, ci pe o arie mult mai larga, asta in ideea ca ne apucam sa ridicam o statiune de la ZERO. Parerea mea ca interesele imobiliare pe terenurile primariei din Sanmartin sunt cele care dicteaza unirea, asa ca ai dreptate inca o data: mai este ceva de muls.
Postat 14 Iunie 2016, 13:52 de User anonimizat
@bihoreanoradea
In ceea ce priveste aeroportul Cluj, acest aeroport are astazi un flux de 16 aeronave atat pe intrare cat si pe iesire la un grad de ocupare a aeronavelor de peste 70% din care aeroportul incaseasa taxe cateva zeci de euro cumulat/pasager+aeronava. Fa si tu un calcul si vezi ce inseamna si apropo nu lucreaza tot Clujul la aeroport. In ceea ce priveste Felixul si 1 Mai dupa stiinta mea beneficiaza de un zacamant numit apa geo-termala cu temperaturi intre 20-49 grade Celsius. Deci, Baile Felix este cea mai mare statiune balneara cu regim PERMANENT din Romania. In privinta numarului locurilor de cazare se afla pe locul 2 in Romania dupa litoralul Marii Negre. Deci, despre ce vorbim noi aici? Da, Sinmartin vine si cu Betfia, Cihei, Cordau, Haieu si Rontau, dar toate aceste sate la un loc nu miros precum Nutripok. Poate ai vrea sa-i intrebi pe cei care stau in Iosia sau Rogerius daca nu ar vrea un loc de casa in Sinmatin cu miros de Betfia sau Cihei sau Rontau sau ... O fi mai multi asistati sociali in aceste sate decat in blocurile NATO de pe Strada Gutenberg Iohann din Oradea? Frate, ar fi mai bine sa gandesti de 2 ori inainte de a zice o data. Da, totusi ai dreptate intr-un aspect, Felixul acum ramane o vaca buna de muls pentru SC Turism Felix SA si nu numai. Cu un primar si o primarie puternica precum cea din Oradea, Felixul devenea vaca de muls a noastra, a Oradei-Mari!
Postat 14 Iunie 2016, 12:25 de Klaus_Sebastian
inca ceva..
@klaus: cum poti sa spui ca "Sanmartin e doar un element colateral" ?!? Sanmartin e centrul de comuna la care se raporteaza toate satele din jur, incusiv Felix si 1 Mai. Cand discutam de unire, tu intelegi doar Felix si turisti?? Nu dragul masului: mai e Betfia cu crescatori de animale, mai e Rontau si Haieu cu tigani asistati social, mai e Cihei cu oradeni care au fugit de oras si lista poate sa continue..
Postat 14 Iunie 2016, 11:18 de User anonimizat
@ klaus
Sa presupunem ca dintr-o data aeroportul va fi invadat de turisti: toti oradenii vor lucra la aeroport? sa mai presupunem ca felix-ul va fi invadat de turisti: fiecare oradean va primi in gazda cate un turist? La o populatie de aproape 200 de mii de locuitori cat are Oradea, cati oradeni ar putea trai din turism, tinand cont de caracterul sezonier (max.3 - 4 luni pe an), capacitatea limitata de cazare si de agrement..? Cand o sa avem industrie adevarata si investitori seriosi si care sa-si permita sa se plimbe cu avionul (si sa fie macar de un avion pe saptamana), o sa putem discuta de dezvoltare.. in rest, Felixul ramane o vaca buna de muls pentru speculatori si nimic mai mult.
Postat 14 Iunie 2016, 10:59 de User anonimizat
Made in Romania!
Nu ati inteles nimic dragi oradeni din dorinta unui primar vizionar cu privire la unirea Oradei cu Baile Felix, caci Sinmarin e doar un element colateral. Exista o nisa pentru a dezvolta Oradea iar prin comparatie cu polii de crestere zonala Cluj, Timisoara, Debrecen dezvoltati deja pe sectoarele lor clasice Oradea putea tine pasul doar pe turism. Acum ramaneti mici si jucati-va mai departe in praful PSD-isto UDMR-ist. Poate ar trebui sa va uitati la ce activitati aeroportuare au orasele mentionate mai sus prin comparatie cu Oradea care aeroportuar e moarta iar feroviar are mai putime trenuri, insumate pe toate categoriile, care trec prin gara Oradea decat au ei avioane prin aeroporturile lor, individual.
Postat 14 Iunie 2016, 10:41 de Klaus_Sebastian
Oradea+Sânmartin=NUMAI CU FORȚA !
Mă aștept ca primarului actual din Sânmartin să i se facă dosar penal ca să pună presiune să accete unirea cu Oradea
Postat 14 Iunie 2016, 10:31 de vocilebihoreanului29
@bihoreanoradean
Te felicit ! Ești omul mieu
Postat 14 Iunie 2016, 10:30 de vocilebihoreanului29
"daca voi nu ma vreti, eu va vreu"
Popus a pierdut alegerile in primul rand pentru ca a facut ZERO in Sanmartin in cele doua sau trei mandate de primar. Faptul ca a avut un scor la limita se datareaza tiganilor din Haieu si Rontau, abonati la ajutoare sociale date de primar (pardon de primarie) si care l-au votat in numar mare (pe Popus). Asa ca hai sa nu mai ne dorim ce nu e al nostru. Saracia si salariile mici din Oradea nu au nici o legatura cu Felix-ul.
Postat 14 Iunie 2016, 09:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON