URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2014, 09:44

Sofronie dixit! Cum îi atacă episcopul ortodox de Oradea pe greco-catolici (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul ortodox Sofronie Drincec a dat din nou cu bâta-n baltă. O înregistrare a declaraţiilor Preasfinţitului făcute la un simpozion din octombrie 2013, ocazionat de aniversarea a 90 de ani de învăţământ teologic ortodox, arată că Sofronie predică pacea, dar seamănă seminţele războiului interconfesional. Episcopul şi-a axat discursul pe atacuri furibunde la adresa credincioşilor greco-catolici.

Vezi ce-a spus Sofronie despre aceştia, în înregistrarea VIDEO postată pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@istoria
Din pacate, dintre toti ierarhii ortodocsi ardeleni nici unul nu a participat in mod pozitiv la evenimentele pregatitoare ale Unirii Transilvaniei cu Romania. In mod absolut, toti au fost impotriva ei! Astfel, in timpul rascoalei de la 1784 episcopii ortodocsi Ghedeon Nichitici si Petru Popovici i-au ademenit pe Horea si Closca pentru a fi prinsi de jandarmii unguri, fapt pentru care au fost recompensati, Nichitici cu 1000 de florini, iar Popovici cu 800.
Postat 01 Februarie 2014, 19:30 de invata
cine
Acelasi mitropolit ortodox Vasile Mangra afirma in 1917: "Existenta de o mie de ani a statului maghiar zace tocmai asa la inima cetatenilor de limba romaneasca ca si cetatenilor neaosi maghiari; fiecare constiincios cetatean roman al acestui stat este gata a-si jertfi bunurile si singele sau pentru a apara integritatea teritoriala a Monarhiei. Atacul ascuns al Romaniei impotriva Ungariei a provocat in inimile tuturor romanilor din Ungaria o durere adanca” (Telegraful Roman, 3 Ian. 1917).
Postat 01 Februarie 2014, 19:10 de oare
ce va bagati voi in galceava dintre popi ?
nu asta ar trebui sa fie preocuparea voastra, respectiv sa faceti galerie unuia sau altuia dintre popi.
Postat 29 Ianuarie 2014, 23:06 de deontologie
@dlgoe
lasa-ne ma cu catolicismele tale. citeste mai jos ce pogrom au declansat (aici si in alte parti) impotriva celor care nu gadeau ca si ei si nu le cedau lor ceea ce aveau.
Postat 29 Ianuarie 2014, 17:55 de istoria vorbeste
Felicitari
Felicitari episcopului Sofronie.
Postat 29 Ianuarie 2014, 10:45 de Pisti
Sofronie, ai auzit de Scoala Ardeleana ?
O scurta observatie : daca nu era Scoala Ardeleana, ai carui membrii erau in majoritate covarsitoare greco-catolici, scriam si azi in alfabetul chirilic. Cei din Scoala Ardeleana au impus alfabetul latin, ei ne-au (re)amintit ca ne tragem din daci si romani, nu din fanariotii de la Constantinopol.
Postat 29 Ianuarie 2014, 07:10 de DlGoe
Las-o ma dracului....
bai, dar de ce te ataci chiar asa la adresa lui sofronie in vreme ce o dai vartos cu pupincurismul la adresa lui bercea ? tu ar trebui sa fii impartial, daca ar fi sa tinem cont (si) de deontologie. asta seamana prea mult a mercenariat, "parteneriat", sau zi-i cum vrei.
Postat 28 Ianuarie 2014, 22:57 de asterix
Se intorc tonomatele!
Bah, Ghirilaaaaa, dar esti disperat tare de tot !
Postat 28 Ianuarie 2014, 22:40 de com
Greco-catolicismul, incercarea de ungurizare cu forţa a românilor din Ardeal
Uniatia este modalitatea de prozelitism practicată de Biserica Romano-Catolică, prin care aceasta a încercat atragerea crestinilor ortodocsi aflati sub vremelnică stăpînire catolică ( Transilvania, ocupatã de austrieci la 1687) la o formă de catolicism. Indata dupa trecerea Transilvaniei in stapanirea Habsburgilor, acestia au inceput o actiune energica pentru consolidarea dominatiei lor. In aceasta actiune, un rol insemnat a revenit Bisericii Romano-Catolice. Catolicul imparat al Imperiului Habsburgic a ordonat sa fie rase cu tunul sate, biserici si manastiri ortodoxe din Ardeal ,(pentru ca, terorizati fiind, romanii ardeleni NU doreau sa treaca la catolicism, sa paraseasca Credinta Ortodoxa ), cele de lemn fiind arse, cele de piatră fiind dărîmate cu tunurile de către generalul Bukow, trimis de către împărăteasa Maria Tereza pentru a sprijini uniatismul. Generalul Bukow a distrus cu tunurile peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe, ortodocsii au fost persecutati, amendati, judecati, executati, si aproape toate Bisericile lor au fost confiscate. Amintesc in acest sens un ordin dat de căpitanul catolic Bethlen ,în 13 iunie 1761…. “Mănăstirile de lemn să fie arse pretutindeni, cele de piatră să se distrugă şi să se facă raport Excelenţei sale guvernatorului atât despre restituirea bisericilor, cât şi despre demolarea mănăstirilor. Iar dacă cineva s-ar opune în mod temerar prea înaltei porunci regale dată de mărita comisie să fie pedepsit negreşit cu moarte prin spânzurare sau prin pierderea capului, ca unii care dispreţuiesc poruncile regeşti şi tulbură pacea şi ordinea publică (3, II, p.240)“.
Postat 28 Ianuarie 2014, 22:15 de Istoria
pt anca
bai, tu iar ai iesit din barlog dar n-ai apucat sa te trezesti din betie. tu esti un accident genetic ! marsh la culcare !
Postat 28 Ianuarie 2014, 22:10 de mda
lehamite
Papa Ioan Paul al II-lea spunea despre Romania ca este gradina Maicii Domnului,iar greco(ca)catolicii sunt noii Irozi ...care ucid tot ce e crestin in ea,o retrocedeaza bucata cu bucata dupa care o vor vinde la fel ca la 1700
Postat 28 Ianuarie 2014, 22:00 de virgil
papistasii-vanzatori de neam...
Nimeni nu vorbeste despre Inochentie Micu, exilat si ucis la Roma de catre cei carora le facea lobby; si -a dat seama ca a comis o crima impotriva romanilor prin acceptarea uniatiei,dar era prea tarziu...l -au ciuruit!!! De ce va mirati de atitudinea greco-catolicilor de-acum?Iau tot,...totu -i a lor in acte(biserici,terenuri,paduri...gaze de sist) chiar daca adeptii lipsesc cu desavarsire,dar folosindu-se de ziaristii corupti pentru manipulare.
Postat 28 Ianuarie 2014, 21:40 de securea asteapta
?????
bor- cancerul societatii romanesti. clerul ortodox a tradat poporul de cate ori a avut ocazia.vezi la "marele si sfantul saguna', care nu suporta sa primeasca petitiile in lb. romana si nu le citea pana nu erau redactate in maghiara, limba pe care o stapanea mai bine....si apropo... alex si anonimul cu tonomate, daca stapaniti istoria precum scrieti in lb. romana .....sunteti niste anomalii genetice....
Postat 28 Ianuarie 2014, 21:13 de anca
Fratilor, cozile de topor sunt printre noi !
La fel a fost si in trecut, la fel este si in prezent. Scursurile se transforma in cozi de topor. Nu exista padure fara uscaturi. Peste tot in lume se intampla acest lucru, insa "Nu mor caii cand vor cainii" !!! Cultura, Folclorul, Traditiile si Credinta Romanilor nu pot fi infrante de nimeni !!!
Postat 28 Ianuarie 2014, 20:52 de Safeguard
bravo
Romani nu uitati ca Horea Closca si Crisan au fost tradati de popii grecocatolici Popa Moise si Popa Moise cel tanar. EI TRADATORII CU EPISCOPUL LOR DE LA ALBA iULIA au primit premiul pt. tradarea rascoalei motilor din Apuseni. Azi sectele fac la fel cu Romania dar la toti le vine vremea ca unutilor in 48. Bravo Episcope rupe bata de capul tradatorilor. Va salut pe toti romanii lui Eminescu!
Postat 28 Ianuarie 2014, 20:15 de Roman
Hmm
Cum iti permiti sa faci mizerii pe niste romani , ca tine ? Atacati gratuit si aruncati cu noroi in oameni care chiar nu merita asta, dar nu-ti spun ca vb prostii si ar fi pacat ca unii care nu stiu sa-ti si creada prostiile ... No comment :-(
Postat 28 Ianuarie 2014, 19:02 de Octavian
Adevarul ! Lasati manipularea grosolana pro-bercea catholicu', etc.
resedintele Israelului, Shimon Peres: Romanii au salvat de la moarte 400.000 de evrei. Cum au actionat preoti romani din Ardealul ocupat de unguri pentru a-i scapa pe evrei de la Auschwitz prin Retelele Omeniei conduse de Raoul Sorban. Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti.
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:58 de pt tonomate
Are dreptate
Are mare dreptate. Unitii sunt niste mizeri si se comporta ca atare de fiecare data cand au ocazia. Normal ca, odata ce acest trust de presa este manuit din umbra de Virgil Bercea, nu va avea niciodata o atitudine de pace pentru Biserica Ortodoxa. Cat despre Atanasie Anghel situatia este putin mai complicata, avand in vedere ca trecerea sa la catolicism si infiintarea acestei noi asa-zise Biserici nu a fost altceva decat o mare inselatorie, dupa cum avea sa descopere si sa certifice si Ovid Densusianu la descoperirea miselului act de unire. Studiati istoria si veti vedea!!!! Nu se poate ca un om (papa) sa conduca 2 Biserici; este ceva absurd. Vedeti-va de problemele si actualitatile cu adevarat importante si nu mai incercati tot timpul sa denigrati Biserica Ortodoxa. Lasati prozelitismul religios deoparte caci nu asta este treaba presei.
Postat 28 Ianuarie 2014, 17:08 de Alex
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON