URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2012, 14:18

Maternitatea, cu lacune la capitolul respect faţă de pacient

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În ultimii ani, Maternitatea orădeană, devenită secţie a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, a făcut nişte paşi spre progres: are aparatură modernă, saloane renovate, ba chiar recent are şi programul "Şcoala mamei", prin care mămicile sunt instruite, gratuit, cum să facă faţă unei sarcini, iar mai apoi cum să-şi crească bine bebeluşul.

Cu toate acestea, clinicii nu i-ar lipsi şi un program pentru educarea personalului. O tânără mămică din Oradea, care a preferat să îşi păstreze anonimatul de vreme ce e încă spitalizată, s-a plâns BIHOREANULUI de atitudinea complet nepotrivită a unor asistente.

Internată pe secţia Obstetrică I, mama, care de câteva zile a dat naştere primului copil, a cerut sprijinul asistentelor pentru alăptare. "Pentru că nu mă puteam ridica din pat, fiind slăbită după operaţia de cezariană, am chemat asistenta apăsând butonul de urgenţă. Când a venit şi i-am spus de ce am nevoie, a început să strige, spunând că asta nu e o urgenţă şi să nu o chem pentru lucruri atât de mărunte", a povestit tânăra.

Incidentul n-a fost unul singular. O zi mai târziu, o altă asistentă a fost nemulţumită că o rudă de-a tinerei mămici, aflate în vizită, aruncase bucata de vată cu spirt cu care fusese dezinfectată mâna pacientei înainte de a-i pune perfuzia. "Când a venit să-mi scoată perfuzia, a întrebat unde e vata. Când i-am zis că a fost aruncată, a zis, vizibil nemulţumită, că nu trebuia, să n-o mai aruncăm altă dată, şi s-a dus bombănind să aducă alta", a mai spus orădeanca.

Evident, incidentele în cauză nu au gravitatea unui malpraxis, însă fără doar şi poate sun grave şi cu siguranţă pot schimba în totalitate percepţia unei paciente faţă de serviciile oferite de Maternitate. Altfel spus, chiar dacă o mămică ar fi mulţumită de doctori şi de actul medical, la externare tot cu gust amar pleacă, din cauză că nu a primit nu un sfat bun, ci minimul de respect...

Şefa secţiei unde s-au petrecut incidentele, doctoriţa Rodica Negrini, spune că acest tip de atitudine nu este deloc agreată de conducerea clinicii şi că va lua măsuri de sancţionare. "Ştim foarte bine că mamele sunt sensibile din punct de vedere emoţional. De aceea le-am zis tot timpul asistentelor să se comporte frumos, civilizat, să fie respectuoase. Vă asigur că voi lua atitudine", a declarat Negrini BIHOREANULUI, după ce i-au fost povestite incidentele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
opnie
1-ca sa ai pretentii fata de cineva trebuie sa-i asiguri ceva(zaharelul si biciul) 2-un om de a carui capacitate depinde o viata nu poti sa-l platesti(tu,ca si stat)cu un salariu de tot rasul! si apropo de maternitate,si eu am dat"atentii"de la portar la medici.nici asta nu-i normal sa se intample!
Postat 22 Mai 2012, 17:47 de doru
pt TATIC
acum ai zis-o! mare dreptate ai. Dar nu se pot numi cum le-ai zis tu, pt ca "alea" au suflet, iar astea despre care vorbim, nu au nici un dram de omenie. Cum ajungi in spital, auzi " vezi ca aia e amanta lui doctoru X, aia umbla cu Y". Si atunci, saracutele, e greu sa mai fie dragute si cu pacientele, pt ca isi consuma toata dragalasenia in alta parte. Dar exista si exceptii, ca norocu, nu toate sunt la fel.
Postat 26 Aprilie 2012, 08:43 de dr DRE
Barza cea corupta,incompetenta si nesimtita
La maternitate sunt mai multe curve decat pe centura (angajati barbati si femei) pentru care conteaza doar BANII.
Postat 25 Aprilie 2012, 10:26 de Tatic
este o rusine
este o rusine ordinara sistemul de ingrijire din spitalele oradene, am trait-o pe pielea mea si am vazut-o la altii. imi pare rau ca trebuie sa spun tocmai eu asta
Postat 25 Aprilie 2012, 08:23 de mirela
o mamica
Dragii mei, sunt o tanara mamica...Dupa ce am iesit din spital mi-am promis sa revin acolo sa iau legatura cu conducerea si sa le detaliez momentele prin care am trecut. Am fost internata inainte cu o zi, deoarece am nascut prin cezariana, la etajul 1. Acolo, o asistenta ( Juji , ceva de genul, varsta a doua) sau ceva de genul, era ft bine tratata de catre o colega de salon cu atentii. Atitudinea pe care a avut-o fata de mine a fost de-a dreptul revoltatoare. Pe langa tratamentul verbal deranjant de-a dreptul, m-a trezit noaptea sa imi spuna "colega ta nu poate adormi ca sforai" si a facut asta de vreo 2-3 ori in noaptea aceea. Culmea e ca nu eram doar eu cu cealalta in salon ci mai era o graviduta care dormea si sforaia pe rupte. Inainte de culcare m-am dus la ea si i-am zis ca sunt nelinistita si nu prea pot adormi iar galagia din salon contribuie semnificativ( erau la distractie pe la ora 1 noaptea cu sotul colegei si cu pizza in salon) , raspunsul ei : ia niste vata si pune-ti in urechi. Dupa ce i-am dat o mica "atentie" si-a schimbat comportamentul radical. In ceea ce priveste personalul de la etajul 3 , numai cuvinte d elauda! Sunt asistente pentru oameni !
Postat 25 Aprilie 2012, 08:10 de o tanara mamica
Precum turcul, asa si pistolul
Se spune ca "pestele de la ca(r)p se-mpute" ! Nu e de mirare ca s-a ajuns aici !
Postat 25 Aprilie 2012, 01:02 de crap
Halal
Asta nu-i nimic ... in ziua in care am nascut, la o ora dupa ce am fost dusa in salon, a fost adusa o alta pacienta, cu cezariana ... intrucat era inca sub efectul anesteziei, sotul pacientei, speriat ca sotia lui nu se trezea, a intrebat-o pe asistenta cand se va trezi sotia lui. Raspunsul ? Socant !!! "Cand o sa vreau eu...!!! " Asta e respectul pentru pacient, in Romania ! Uimitor, dupa ce a primit 20 de lei, aceeasi asitenta se intrecea pe sine in a se ocupa de ... aceeasi pacienta ! HALAL!!!
Postat 24 Aprilie 2012, 23:29 de Marius
citim printre randuri
putem sa observam si altceva, asistenta s-a suparat pentru ca s-a aruncat vata cu spirt care trebuia \"refolosita\" pentru ca nu sunt materiale dezinfectate!, trebuie sa se gospodareasca cu foarte putin, se spala pe jos cu apa fara dezinfectanti pentru economie,etc. aceste aspecte se regaseste in majoritatea spitalelor, nu intereseaza pe nimeni, dar cand apare o infectie la nivel de spital si probleme de infectie la pacienti medicul este vinovat ca trebuie sa-si desfasoare actul medical in mediu asa zis steril, conducerea spitalelor nu dau importanta acestui aspect! Sub alt aspect modul de comunicare cu pacientul este specific societatii noastre, nu respectam pe nimeni, si de sus in jos fiecare este sef, daca din varful piramidei se transmite acelasi mod de comunicare, atunci cui sa faci sesizare pentru comportamente incorecte? iar presa observa numai de la nivelul de la care doreste sa vada mai sus nu-si permite sa sesizeze!!
Postat 24 Aprilie 2012, 22:17 de opinie
florin
pe toate sectiile, indiferent de spital, este la fel. Incepand de la portar si continuand cu brancardier, infirmiera, asistenta, etc... Toti stiu sa zambeasca doar in momentul in care vii cu o \'\'atentie\'\', pana atunci nici nu existi pt ei. mergeti sa vedeti in Policlinica ce e si cum esti tratat, nu neaparat de doctori ci mai ales de asistente. Au niste aere.... si sunt atat de deranjate daca le rogi ceva fara sa la dai nimic. Faceti va rog o ancheta sa vedeti ca e real. Foarte multa lume e nemultumita dar se teme sa vorbeasca, asistentele sunt f obraznice, infirmierele nu-ti schimba un cearsaf daca nu dai 5 lei . deja la ciocolata si cafea au ajuns sa se strambe(au preferinte), si s-au cam saturat. bani sa primeasca ca e cel mai bine. fara nici o gluma, pentru astia salariul este un \'\'ciubuc\'\' mic O infirmiera face minim 50-80lei/zi, o asistenta min100-150lei/zi, de doctori ce sa mai vb. Nu se va termina niciodata. Pentru ca romanul stie ca la doctor \'\'trebuie sa dea\'\'.
Postat 24 Aprilie 2012, 20:54 de florin
subscriu
si eu am avut un incident asemanator in 2001. am solicitat sprijin de la asistentele medicale pentru a ma indruma la alaptarea fetitei mele. nu stiam cum sa o invat la san. am solicitat acordarea de lichide pentru fetita deoarece in primele doua zile nu aveam lapte. au vorbit foarte urat cu mine si am preferat sa plec acasa decat sa mai stau in preajma lor. doar atat le doresc, sa traiasca si ele acele momente tensionate prin care am trecut si eu ca tanara mamica :(((
Postat 24 Aprilie 2012, 19:15 de maria
marcell
vedeti cat costa o nastere, un pat, sau un tampon....etc. sistemul medical ar putea trai f.bine in comunism.
Postat 24 Aprilie 2012, 15:39 de m
marcell
cum sa fie maternitatea, politicoasa cu lumea? ha ha ha...bai, personalul este inuman, isi fac bani de distractii, de masini, de telefoane, etc. voi cei de la bihoreanu' faceti o ancheta privind rotunjirea veniturilor a personalului din spitale...oriunde gasesti motive de coruptie...poate numai la urgente ambulanta sau smurd nu iau aia bani.
Postat 24 Aprilie 2012, 15:37 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON