URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Ai o idee de proiect pentru Oradea? Înscrie-o în bugetarea participativă!
Oradea noastră
În plină vacanță de vară și perioadă de concedii, Primăria îi pune pe orădeni să se gândească la ce-și doresc pentru orașul lor. Luni începe a patra sesiune a procesului de bugetare participativă, cu un buget de 1,5 milioane de lei, care va acoperi investițiile pentru 15 proiecte a câte 100.000 de lei fiecare.
22 Iulie 2023, 15:55
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea CET-ului II, centrala în locul căreia va răsări fabrica de anvelope (FOTO)
Oradea noastră
În perioada industrializării intensive, în Oradea au fost dezvoltate mai multe platforme cu întreprinderi, iar asta a însemnat şi creşterea cererii pentru energie electrică şi termică. Între 1963 şi 1966, pe Şoseaua Borşului, a fost construită o centrală electro-termică, dar n-a trecut mult timp, că autorităţile locale au ridicat probleme tehnice şi de aprovizionare cu cărbuni (între 1972-1975), propunând construirea unei noi centrale, dar pe gaz.
De ce colectăm în 5 fracții? RER Vest explică noile reguli privind sortarea deșeurilor în Oradea
Oradea noastră
Din 3 iulie, în Oradea deșeurile se colectează separat în 5 fracții, după ce resturile până acum depozitate în sacul galben s-au „scindat”. Dacă până acum orădenii aruncau la grămadă deșeurile din plastic, metal, hârtie și carton, acum trebuie să le separe în două categorii. În plus, tot separat se adună și sticlele.
Invitație de la Bibliotecă: Vacanța aceasta, fii oaspetele nostru!
Invitații Bihoreanului
Ești pasionat de cărți, lectură și film? Te așteptăm la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai! În plină vacanță de vară, la noi poți descoperi ceva nou în fiecare zi, transformând această perioadă într-una de dezvoltare. O invitație de la Ancuța Șchiop,
directoarea Bibliotecii Județene din Oradea...
20 Iulie 2023, 10:07
„Rețeta” ieftinirii: Vești bune pentru orădeni, s-au redus costurile de salubritate!
Oradea noastră
Orădenii încep să simtă în buzunar avantajele unui sistem de salubritate modern și racordat la normele europene. Din luna iunie, toți locuitorii municipiului primesc de la RER Vest facturi de salubritate mai mici, ieftinire care se datorează faptului că deșeurile reziduale nu mai ajung direct la groapa de gunoi, ci în prealabil sunt tratate. Iar „tratamentul” e în folosul cetățenilor...
18 Iulie 2023, 09:58
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Căii Aradului
Oradea noastră
Drumul de ieşire din Oradea către Salonta este vechi, el dezvoltându-se şi mobilându-se cu clădiri de-a lungul a două secole. În 1841, drumul ieşea din actuala stradă Primăriei, pe latura nordică începând să se construiască primele case ale aşa-numitului cartier al "păsărilor", fiindcă străzile aveau să poarte nume de păsări.
Verde „natur”: Cum arată primul spațiu verde din Oradea amenajat în armonie cu natura (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Admirate și fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc orașul și ajung pe drumuri mai puțin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluție și pentru înfrumusețarea orașelor. În țările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spații verzi câștigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre orașele care își întoarce atenția spre natură. 
Cum să pivotăm în această vară?
Oradea noastră
Am fost rugat să întocmesc o listă de recomandări sau să descriu cum experimentez eu lunile de vară. Pot spune că nu e seară de vară fără o plimbare în Parcul Petőfi și grădinile Palatului episcopiei romano-catolice. Că e fără formă o seară de vară fără tumultul teraselor Lokal, Moszkva sau MaHub. Că merită trezitul dis-de-dimineață, duminica, pentru ca să prinzi vibe-ul de la Ocsko. Că îți poți lua prietenii în parcul Cetății pentru un film cool la Summer Film în luna august. Că îți poți impresiona partenerul cu o plimbare pe Libertății și un stop la pianina din Parcul Libertății...
06 Iulie 2023, 11:01
Experience Oradea: O echipă de tineri le oferă turiștilor servicii digitale gratuite și organizează evenimente inedite în oraș
Știri Bihor
Pasionat de mic de turism și geografie și cunoscut în oraș pentru tururile gratuite pe care le organiza când încă era licean, orădeanul Alex Trandafir a lansat o aplicație menită să ofere turiștilor care ajung în orașul de pe Crișul Repede o experiență unică. Experience Oradea este un centru turistic virtual, unde curiozitățile turiștilor primesc răspunsuri, iar orădenii pasionați de orașul lor pot deveni... ambasadori.
06 Iulie 2023, 10:03
Start la sortare! Începând de azi, orădenii selectează deșeurile în cinci fracții, în loc de trei
Oradea noastră
Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deşeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic şi metal, hârtii şi cartoane, respectiv sticle. RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să ştie cum să arunce deşeurile ori când să le scoată la limita proprietăţii.
03 Iulie 2023, 13:01
Reciclabile pe stil nou: Cum va funcționa colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții, ce se introduce în Oradea din 3 iulie
Oradea noastră
Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deșeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic și metal, hârtii și cartoane, respectiv sticle.
24 Iunie 2023, 09:31
Oradea ieri, Oradea azi: Cum era economia locală acum o sută de ani
Oradea noastră
După alipirea unei părți a Bihorului la Regatul României, economia orădeană a intrat în sistemul românesc, adoptând moneda leu. Anii 1920 au început cu revenirea economică de după război, a urmat o perioadă de creștere, dar finalul aceluiași deceniu a aparținut crizei economice începute în 1929 în SUA și care s-a extins rapid, inclusiv în Oradea. În general, economia locală a perioadei s-a bazat pe industrie și comerț
23 Iunie 2023, 19:01
O dulceață de fată: La doar 11 ani, Nectaria Jejeran a lansat o carte de povești, cu ilustrații făcute de o colegă de clasă
Bihoreanul tipărit
Până nu demult, Nectaria Jejeran nici nu ştia ce este o lansare de carte. Fetiţa are 11 ani, abia a terminat clasele primare şi n-a avut ocazia să participe la vreun eveniment în care un autor îşi prezintă public cartea. Cu siguranţă, nu va uita însă prima lansare de carte la care a fost prezentă. Nu de alta, dar volumul îi poartă semnătura! 
23 Iunie 2023, 08:00
Jos pălăria! Ce soluție au găsit niște orădeni pentru a acoperi mirosurile de la țarcul de gunoi (FOTO)
Oradea noastră
O idee foarte bună au avut locatarii asociației Plopul, de pe strada Flammarion nr. 2A, din Rogerius, care au „mascat” țarcul de gunoaie cu caprifoi.
Despre Ziua Liliacului Carpatin
Invitații Bihoreanului
Asociația al cărei președinte sunt onorat să fiu a organizat, în 10 iunie, a șaptea ediție a Zilei Liliacului Carpatin, specie de arbust endemică unor văi reci și umede din Carpați. În Valea Iadului a fost desemnată inclusiv o rezervație naturală pentru conservarea acestei specii, care încântă privitorul în perioada în care florile de liliac domină peisajul, iar malurile râului sunt parcă pictate în mov.
21 Iunie 2023, 11:35
Șantierele blochează curățenia: Unde scoatem pubelele de pe străzile pe care nu ajung mașinile RER?
Oradea noastră
Oradea are tot mai multe străzi închise din cauza șantierelor, iar asta pune în dificultate și operatorul licențiat de salubritate RER Vest. Orădenii care locuiesc pe străzi unde accesul utilajelor RER Vest este interzis sau limitat, din pricina unor lucrări, trebuie să își lase pubelele sau sacii nu la limita proprietății, ci la limita șantierului, așa cum e prevăzut și în contractul încheiat între companie și clienții săi.
20 Iunie 2023, 11:27
Oradea la bani mărunți: BIHOREANUL a comparat tarifele de utilități cu cele din alte orașe din țară. Care sunt mai scumpe?
Oradea noastră
La începutul lunii iunie, când operatorul de apă și canalizare a majorat tarifele cu 20%, pentru a cofinanța proiectele europene asumate, mulți consumatori s-au revoltat. Opoziția a catalogat Oradea drept cel mai scump oraș din țară, iar orădenii au acuzat tarifele prea mari. Primarul Florin Birta nu s-a lăsat, însă, impresionat. „Nu e adevărat că Oradea este cel mai scump oraș din țară. Nu este nici măcar în vârful listei”, a spus edilul. Iar cifrele par să îi dea dreptate...
19 Iunie 2023, 13:00
Oradea ieri, Oradea azi: Piața București
Oradea noastră
Odată cu industrializarea intensivă de la începutul anilor 1960, pe terenuri virane sau cu puţine construcţii din Oradea au apărut cvartale de blocuri, concepute ca nişte micro-raioane. Unul dintre primele astfel de ansambluri a fost ridicat peste drum de gara centrală, în Piaţa Bucureşti. BIHOREANUL vă prezintă istoria lui...
Învățăm împreună! RER Vest explică ce sunt biodeșeurile și cum se aruncă ele în pubela maro
Oradea noastră
Deșeurile biodegradabile au cea mai mare pondere în cantitatea totală de resturi generate într-o locuință. Ele reprezintă și materia primă pentru producția de compost, astfel că, dacă sunt aruncate corect, pot fi refolosite. Pentru a evita contaminarea acestei fracții importante, RER Vest golește doar pubelele care conțin exclusiv resturi vegetale. 
10 Iunie 2023, 14:43
Oraș pe „uscat”: Primăria face tot mai multe zone pietonale în centru, dar în Oradea cișmelele lipsesc cu desăvârșire, ținând turiștii „pe sec” (FOTO)
Oradea noastră
Vara a început oficial, temperaturile sunt tot mai ridicate, dar centrul Oradiei este tot mai uscat. Pentru a descuraja vandalismele, Primăria ţine de o politică radicală şi refuză să mai monteze cişmele cu apă bună de băut în centrul oraşului. Aşadar, orădenii şi turiştii care ies la plimbare în zonele pietonale tot mai extinse sunt nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată şi, inevitabil, să producă mai multe deşeuri.
Pachetele sunt pregătite! Ce trebuie să faci dacă nu ai găleată pentru sticle și saci albaștri pentru cartoane
Oradea noastră
A mai rămas o lună până când orădenii care stau la case vor începe să arunce deşeurile în cinci fracţii, iar asta înseamnă că au nevoie de recipiente pentru sticle şi de saci pentru hârtii şi cartoane. Vezi de unde le poți procura.
08 Iunie 2023, 19:25
Invitație în natură: Ziua Liliacului Carpatin, pe Valea Iadului
Știri Bihor
Pe 10 iunie, bihorenii sunt invitați de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius să sărbătorească Ziua Liliacului Carpatin, ajunsă la a VII-a ediție. Principala activitate va consta într-un concurs dedicat elevilor, care se vor întrece la diferite probe de îndemânare, de recunoaștere a unor elemente de biodiversitate, de orientare în teren sau de demonstrare a cunoștințelor despre mediul înconjurător.
06 Iunie 2023, 15:40
Chiar și școala te vrea prost?
Oradea noastră
Faptul că țara te vrea prost nu mai e o noutate. Cum ar putea rămâne etern la putere o adunătură de hoți, zisă clasă politică, dacă nu prin votul unui electorat needucat? Întrebarea mea e dacă nu cumva și școala contribuie la asta, cu sau fără intenție.
05 Iunie 2023, 15:13
Aruncăm corect! Să ne amintim care sunt regulile colectării separate a deșeurilor din Oradea
Oradea noastră
Piaţa europeană a deşeurilor este în continuă mişcare: frecvent deşeurile sunt împărţite în noi categorii şi apar tehnici mai bune pentru managementul salubrităţii. Ca să răspundă cerinţelor legislative europene, dar mai ales ca să reducă tot mai mult cantitatea de deşeuri care ajunge la halda oraşului, Primăria Oradea şi principalii actori din salubritatea locală, operatorul de salubritate RER Vest şi administratorul depozitului ecologic şi al staţiei de sortare a reciclabilelor, Eco Bihor, au convenit să facă nişte "reglaje" în modul în care trebuie aruncate gunoaiele. Nu spectaculoase, dar esenţiale...
28 Mai 2023, 12:20
Oradea ieri, Oradea azi: Mica istorie a complexului comercial Perla
Oradea noastră
În timpul sistematizării cartierului Rogerius, numit în anii ’60-’80 Zona de Vest, printre numeroasele blocuri de locuințe și edificii social-educaționale au fost construite și spații comerciale. Pe un teren rămas liber după construirea unor blocuri a fost ridicată o clădire comercială cu un etaj: magazinul Perla. Presa vremii arăta că în primele două luni de funcționare magazinul a fost foarte căutat...
27 Mai 2023, 18:35
Poarta spre sustenabilitate
Educatie
În contextul provocărilor profunde pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU prin Agenda 2030, universitățile au un rol cheie. Îndeplinirea lui implică o schimbare profundă, de la focusul disciplinar tradițional spre abordări mai complexe, interdisciplinare, bazate pe provocări. Implicarea Universității din Oradea în EU GREEN potențează rolul esențial pe care aceasta îl are de jucat în dezvoltarea durabilă la nivel regional.
26 Mai 2023, 13:00
Oradea va fi ceva „Wow!”: Interviu cu Mariana Negru, unul dintre cei mai experimentați ghizi locali
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor ’90, Mariana Negru, absolventă a Facultății de Construcții a Politehnicii timișorene, era convinsă că-și va petrece viața pe șantiere, unde se simțea în elementul ei. Din cauza unor probleme de sănătate, însă, n-a putut să-și consolideze cariera în domeniu, așa că și-a exploatat o altă pasiune: turismul...
25 Mai 2023, 11:30
Perma-cool: Grădina lui „Péter bácsi”, locul unde orădenii învață cum să cultive legume
Oradea noastră
Indiferent că stau la bloc și își doresc să mănânce castraveți sau ardei cultivați de ei ori că stau la casă și vor să învețe cum pot cultiva legumele în armonie cu natura, orădenii sunt invitați la un curs de permacultură. Lecțiile despre legumicultura sustenabilă se vor ține în singura grădină comunitară din Oradea, un loc unde oricine poate concesiona, pe bani puțini, o parcelă de teren.
23 Mai 2023, 11:07
Ultima strigare: Orădenii care stau la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru reciclabile
Oradea noastră
Peste 5.000 de orădeni și-au luat deja acasă gălețile verzi în care vor colecta ambalajele din sticlă și sacii colorați pentru deșeuri reciclabile. Cei care încă nu au ajuns în parcările magazinelor Lidl, unde se distribuie toate acestea, o mai pot face până pe 27 mai.
„Arhivarul” Oradiei: Cine este istoricul care are o colecție impresionantă de cărți poștale cu orașul de pe Criș? (FOTO)
Oradea noastră
De peste 20 de ani, Constantin-Liviu Demeter caută cu atenţie printre fotografiile pe care le găseşte la târgurile de antichităţi şi pieţele de vechituri. Când era adolescent, a început să strângă cărţi poştale cu Oradea, îndeletnicire pe care şi-a păstrat-o. 
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON