URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Strada George Enescu a apărut prin întubarea Pârâului Paris
Oradea noastră
Istoricul Mircea Pașca arată că pârâul a fost întubat în anii 1912-1913 de firma lui Izsó Rozenberg pe un traseu scurtat. Astfel, de la calea ferată, canalul a fost îngropat prin spatele caselor cu numere pare de pe strada Doja, continuând pe sub bulevardul Magheru, pentru a se vărsa în Criș lângă vechiul pod Báross, azi Dacia. O primă urmare a fost crearea unei noi străzi, paralele cu Doja, azi partea nordică a străzii George Enescu.
15 Septembrie 2023, 17:07
„Pubela” Oradea: Orașul e „invadat” de gunoaie clandestine fiindcă mii de orădeni nu își umplu niciodată pubelele!
Bihoreanul tipărit
Oradea se confruntă cu un nou fenomen nedorit: tot mai mulți saci cu resturi menajere zac aruncați pe lângă coșurile stradale. Nici nu-i de mirare: anul acesta, 20% dintre orădenii care stau la case și mii de firme din oraș nu și-au scos pubelele de gunoaie în fața autogunoierelor RER Vest. Și e greu de crezut că n-au adunat, timp de opt luni, nici măcar un sac cu mizerii...
15 Septembrie 2023, 07:58
Cum fac alții? Ce „rețete” de colectare separată a deșeurilor se aplică în Occident
Oradea noastră
O condiție obligatorie pentru reciclare, colectarea separată a deșeurilor le dă bătăi de cap multor orădeni, mai ales că, din această vară, trebuie să arunce resturile în cinci fracții, fiecare cu o frecvență diferită de ridicare. Adică exact cum se întâmplă în Italia, Germania sau Austria! În Occident, regulile de colectare separată sunt diferite de la un oraș la altul, însă linia directoare este aceeași: deșeurile trebuie sortate, ca să poată fi reciclate.
13 Septembrie 2023, 13:34
Ne enervează: Pârâul sălbatic, „gazdă bună” pentru gunoaiele Oradiei (FOTO)
Ne enervează
Pârâul care coboară de pe dealurile Oradiei pe lângă blocurile ANL de pe Ștefan cel Mare, este mai mult murdar decât sălbatic, cum îi e numele.
12 Septembrie 2023, 12:10
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Caselor Adorján
Oradea noastră
Colțul străzilor Patrioților și Moscovei oferă un mic spectacol secession inspirat din folclor, prin două clădiri ridicate de Emil Adorján, unul dintre proprietarii Palatului Vulturul Negru.  Arhitecții caselor Adorján I și II au fost Komor Marcell și Jakab Dezső, iar antreprenor Szarill Ferenc...
Ne enervează: Vecinii de coșmar care alungă copiii din locurile de joacă de pe strada Moldovei (FOTO)
Ne enervează
Mai multe mămici de pe strada Moldovei nu mai știu cum să îi trateze pe niște vecini nemulțumiți de un loc de joacă din apropierea blocurilor. Ca să gonească micuții, o familie aruncă pe geam cu apă, ouă sau cartofi și, mai rău, murdărește leagănele și băncile...
Salvatorii trecutului: Cu copiii în braţe, o familie de orădeni salvează bisericile de lemn din Bihor (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În Bihor au fost atestate 281 de biserici din lemn, dintre care doar 58 mai pot fi văzute azi, în timp ce restul s-au făcut una cu pământul. Nici cele rămase în picioare nu o duc prea bine... Doi arhitecţi din Oradea încearcă să le scoată de pe drumul dispariţiei şi au adus în ajutor Ambulanţa pentru Monumente, care funcţionează cu succes în ţară încă din 2016. Parteneri de viaţă şi de muncă, arhitecţii orădeni Gréta Zsák şi Adrian Pescaru le salvează de la dispariţie...
01 Septembrie 2023, 09:03
Metoda „descurcării”: Cum încearcă orădenii să fenteze regulile și să scape gratis de deșeurile din construcții
Știri Bihor
Curățenia Oradiei este pusă în pericol chiar de locuitorii ei. Obligați să încheie un contract pentru transportul deșeurilor rămase în urma construcțiilor sau reamenajărilor interioare ample, tot mai mulți orădeni încearcă să eludeze acest serviciu și caută soluții „independente” și care nu îi costă. Pe scurt: aruncă molozul clandestin la marginea orașului sau în alte locuri ferite de ochii autorităților!
31 August 2023, 08:02
Fața orașului: Aspectul Bulevardului Decebal se schimbă radical (FOTO)
Oradea noastră
Aspectul Bulevardului Decebal, la intersecția cu Calea Aradului, se schimbă radical. Săptămâna trecută, muncitorii au început să demoleze conductele uriașe de termoficare care treceau pe lângă gardul Poliției de Frontieră, rețeaua fiind mutată în subteran.
Oradea ieri, Oradea azi: Locurile de joacă, o problemă veche de zeci de ani (FOTO)
Oradea noastră
În peisajul urban, locurile de joacă sunt o necesitate. În începutul anilor 1970, în Oradea apăreau noi cartiere de blocuri, unde erau și mulți copii, care aveau nevoie de spații publice numai pentru ei. În 1971, gazetarii de la Crișana făceau o anchetă în Rogerius pentru a afla situația din teren, date fiind scrisorile locuitorilor cum că locurile de joacă erau insuficiente.
Tot mai cald. Ce putem face?
Oradea noastră
De mult timp oamenii de știință atrag atenția că încălzirea globală este accentuată de emisiile de gaze cu efect de seră. Până când guvernele lumii se vor pune de acord să ia măsuri eficiente, mulți oameni obișnuiți se întreabă: ce putem face?
19 August 2023, 09:03
Reguli la vedere: Noi afișe pe țarcurile de gunoi, pentru ca orădenii de la blocuri să arunce deșeurile corect
Oradea noastră
În curând, orădenii de la blocuri nu vor mai avea motive să spună că n-au știut cum se aruncă deșeurile. Pe lângă promovarea regulilor prin pliante și ghiduri privind colectarea separată, RER Vest duce informația chiar pe ușile țarcurilor pentru deșeuri.
18 August 2023, 10:00
Ce spune un specialist în peisagistică despre viitorul „verde” al Oradiei: „Copacii au nevoie de protecția noastră”
Oradea noastră
Furtuna din 25 iulie le-a amintit orădenilor că forța naturii este greu de combătut, o vijelie scurtă, dar foarte puternică, distrugând aproape 3.000 de copaci. Urmările dezastrului puteau fi limitate, totuși, dacă Primăria ar fi asigurat o mentenanță „ca la carte” a arborilor din oraș, crede Adrian Burca, fondatorul și administratorul firmei de peisagistică Kaluna. În interviul acordat BIHOREANULUI, el spune ce ar trebui să facă municipalitatea pentru ca asemenea dezastre verzi să fie evitate.
18 August 2023, 08:00
Învățăm să separăm! RER Vest le arată orădenilor cum să arunce corect deșeurile, în cele cinci fracții (VIDEO)
Oradea noastră
Pentru că oamenii de pe întreg mapamondul s-au obişnuit să consume fără remuşcări produse care epuizează resursele Terrei, de câţiva ani încearcă să-şi facă loc în fiecare gospodărie din Europa conceptul de "economie circulară".
17 August 2023, 10:08
Ne enervează: Halul în care arată toaleta publică de pe strada Padișului
Ne enervează
Dacă au nevoi fiziologice când sunt în parcul de pe strada Padișului, orădenii n-ar trebui să se bazeze pe toaleta publică de acolo. Nu doar că este plină de desene făcute de vandali, dar în interior este adeseori murdară din cale-afară.
16 August 2023, 11:29
„Bihorul este fruntaș la colectarea separată”. Șefa APM Bihor, Sanda Mercea, spune cum stăm cu poluarea și curățenia
Știri Bihor
De la marginea țării, Bihorul poate da lecții despre colectarea separată a deșeurilor. Directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, Sanda Mercea, precizează că un clasament făcut în București așază județul pe primul loc la rata reciclării, la mare distanță față de capitală. „Este loc de mai bine, nu suntem la 50%, dar tot stăm mai bine ca alții”, spune Mercea.
23 Iulie 2023, 09:18
Ai o idee de proiect pentru Oradea? Înscrie-o în bugetarea participativă!
Oradea noastră
În plină vacanță de vară și perioadă de concedii, Primăria îi pune pe orădeni să se gândească la ce-și doresc pentru orașul lor. Luni începe a patra sesiune a procesului de bugetare participativă, cu un buget de 1,5 milioane de lei, care va acoperi investițiile pentru 15 proiecte a câte 100.000 de lei fiecare.
22 Iulie 2023, 15:55
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea CET-ului II, centrala în locul căreia va răsări fabrica de anvelope (FOTO)
Oradea noastră
În perioada industrializării intensive, în Oradea au fost dezvoltate mai multe platforme cu întreprinderi, iar asta a însemnat şi creşterea cererii pentru energie electrică şi termică. Între 1963 şi 1966, pe Şoseaua Borşului, a fost construită o centrală electro-termică, dar n-a trecut mult timp, că autorităţile locale au ridicat probleme tehnice şi de aprovizionare cu cărbuni (între 1972-1975), propunând construirea unei noi centrale, dar pe gaz.
De ce colectăm în 5 fracții? RER Vest explică noile reguli privind sortarea deșeurilor în Oradea
Oradea noastră
Din 3 iulie, în Oradea deșeurile se colectează separat în 5 fracții, după ce resturile până acum depozitate în sacul galben s-au „scindat”. Dacă până acum orădenii aruncau la grămadă deșeurile din plastic, metal, hârtie și carton, acum trebuie să le separe în două categorii. În plus, tot separat se adună și sticlele.
Invitație de la Bibliotecă: Vacanța aceasta, fii oaspetele nostru!
Invitații Bihoreanului
Ești pasionat de cărți, lectură și film? Te așteptăm la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai! În plină vacanță de vară, la noi poți descoperi ceva nou în fiecare zi, transformând această perioadă într-una de dezvoltare. O invitație de la Ancuța Șchiop,
directoarea Bibliotecii Județene din Oradea...
20 Iulie 2023, 10:07
„Rețeta” ieftinirii: Vești bune pentru orădeni, s-au redus costurile de salubritate!
Oradea noastră
Orădenii încep să simtă în buzunar avantajele unui sistem de salubritate modern și racordat la normele europene. Din luna iunie, toți locuitorii municipiului primesc de la RER Vest facturi de salubritate mai mici, ieftinire care se datorează faptului că deșeurile reziduale nu mai ajung direct la groapa de gunoi, ci în prealabil sunt tratate. Iar „tratamentul” e în folosul cetățenilor...
18 Iulie 2023, 09:58
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Căii Aradului
Oradea noastră
Drumul de ieşire din Oradea către Salonta este vechi, el dezvoltându-se şi mobilându-se cu clădiri de-a lungul a două secole. În 1841, drumul ieşea din actuala stradă Primăriei, pe latura nordică începând să se construiască primele case ale aşa-numitului cartier al "păsărilor", fiindcă străzile aveau să poarte nume de păsări.
Verde „natur”: Cum arată primul spațiu verde din Oradea amenajat în armonie cu natura (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Admirate și fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc orașul și ajung pe drumuri mai puțin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluție și pentru înfrumusețarea orașelor. În țările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spații verzi câștigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre orașele care își întoarce atenția spre natură. 
Cum să pivotăm în această vară?
Oradea noastră
Am fost rugat să întocmesc o listă de recomandări sau să descriu cum experimentez eu lunile de vară. Pot spune că nu e seară de vară fără o plimbare în Parcul Petőfi și grădinile Palatului episcopiei romano-catolice. Că e fără formă o seară de vară fără tumultul teraselor Lokal, Moszkva sau MaHub. Că merită trezitul dis-de-dimineață, duminica, pentru ca să prinzi vibe-ul de la Ocsko. Că îți poți lua prietenii în parcul Cetății pentru un film cool la Summer Film în luna august. Că îți poți impresiona partenerul cu o plimbare pe Libertății și un stop la pianina din Parcul Libertății...
06 Iulie 2023, 11:01
Experience Oradea: O echipă de tineri le oferă turiștilor servicii digitale gratuite și organizează evenimente inedite în oraș
Știri Bihor
Pasionat de mic de turism și geografie și cunoscut în oraș pentru tururile gratuite pe care le organiza când încă era licean, orădeanul Alex Trandafir a lansat o aplicație menită să ofere turiștilor care ajung în orașul de pe Crișul Repede o experiență unică. Experience Oradea este un centru turistic virtual, unde curiozitățile turiștilor primesc răspunsuri, iar orădenii pasionați de orașul lor pot deveni... ambasadori.
06 Iulie 2023, 10:03
Start la sortare! Începând de azi, orădenii selectează deșeurile în cinci fracții, în loc de trei
Oradea noastră
Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deşeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic şi metal, hârtii şi cartoane, respectiv sticle. RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să ştie cum să arunce deşeurile ori când să le scoată la limita proprietăţii.
03 Iulie 2023, 13:01
Reciclabile pe stil nou: Cum va funcționa colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții, ce se introduce în Oradea din 3 iulie
Oradea noastră
Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deșeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic și metal, hârtii și cartoane, respectiv sticle.
24 Iunie 2023, 09:31
Oradea ieri, Oradea azi: Cum era economia locală acum o sută de ani
Oradea noastră
După alipirea unei părți a Bihorului la Regatul României, economia orădeană a intrat în sistemul românesc, adoptând moneda leu. Anii 1920 au început cu revenirea economică de după război, a urmat o perioadă de creștere, dar finalul aceluiași deceniu a aparținut crizei economice începute în 1929 în SUA și care s-a extins rapid, inclusiv în Oradea. În general, economia locală a perioadei s-a bazat pe industrie și comerț
23 Iunie 2023, 19:01
O dulceață de fată: La doar 11 ani, Nectaria Jejeran a lansat o carte de povești, cu ilustrații făcute de o colegă de clasă
Bihoreanul tipărit
Până nu demult, Nectaria Jejeran nici nu ştia ce este o lansare de carte. Fetiţa are 11 ani, abia a terminat clasele primare şi n-a avut ocazia să participe la vreun eveniment în care un autor îşi prezintă public cartea. Cu siguranţă, nu va uita însă prima lansare de carte la care a fost prezentă. Nu de alta, dar volumul îi poartă semnătura! 
23 Iunie 2023, 08:00
Jos pălăria! Ce soluție au găsit niște orădeni pentru a acoperi mirosurile de la țarcul de gunoi (FOTO)
Oradea noastră
O idee foarte bună au avut locatarii asociației Plopul, de pe strada Flammarion nr. 2A, din Rogerius, care au „mascat” țarcul de gunoaie cu caprifoi.
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON