URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2018, 22:10

Oradea "ca la carte": Laude pentru oraş şi primarul Bolojan, la emisiunea "România, te iubesc" (VIDEO)

Oraşul din România administrat de primar după cum scrie în cărţi. Aşa a fost prezentată Oradea, duminică seară, la emisiunea "România, te iubesc". Jurnalistul Alex Dima a făcut o comparaţie între urbea de pe Crişul Repede şi Botoşani, iar Oradea a fost de departe câştigătoare. 

"Botoşaniul a dat omenirii doi sfinţi şi peste 270 de personalităţi. Cu asta se laudă şeful Consiliului Judeţean. Este şi zona în care aproape jumătate din drumurile judeţene nu sunt asfaltate. Un motiv pentru care investitorii nu merg acolo: nu au pe unde. La polul opus, Oradea poate fi oricând un exemplu de "aşa da". Acolo administraţie se face după carte", s-a spus în emisiunea difuzată de PRO TV. 

Primarul Ilie Bolojan a fost intervievat de jurnalistul din Bucureşti, iar acesta, s-a văzut din reportajul rezultat, a fost impresionat de cărţile pe care edilul orădean le-a citit şi le cunoaşte bine, despre administraţia publică. Bolojan a arătat inclusiv o carte scrisă de "nebunul de Bloomberg", adică Michael Bloomberg, fost primar în New York, care, a explicat primarul, arată negru pe alb cum se administrează un oraş. 

Emisiunea mai laudă centura oraşului, parcurile industriale, programul de reabilitare a faţadelor, dar şi lucrările de extindere de la Aeroportul Oradea. De asemenea, este scos în evidenţă patrimoniul arhitectural al oraşului şi faptul că Oradea este singura localitate din România inclusă în reţeaua internaţională Art Nouveau, despre aceste clădiri vorbind Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune. 

Vezi mai jos partea din emisiune dedicată Oradiei:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Control...psihologic?
Ai probleme grave tataie. Mergi la un control ca poate iti pusca vreo vena de ramai leguma. Tu pricepi sa lasi jignirile, ca nu te cunosc si nu ma cunosti. Ca sa nu fie prea tarziu apoi, zic! Iar daca ai tu anumite frustrări, mergi pe canapea la psiholog si te tratezi, nu de alta da daca te dau de gol o sa ai altele apoi. Pe bune, cauta tratament de specialitate pana nu devii irecuperabil. P.s. stim citi si fara sa scrii de 2 ori
Postat 14 Martie 2018, 02:18 de poiu
@poiu
Esti un separatist cu vizele tale de la Carpati cu tot. Esti un individ rau, retrograd. Minti cu nerusinare.
Postat 13 Martie 2018, 05:28 de Control_Room
@poiu
Esti un escroc separatist cu vizele tale de la Carpati cu tot. Esti un individ, rau si retrograd. Minti cu nerusinare.
Postat 13 Martie 2018, 05:26 de Control_Room
Contol...sau nu
Daca atata ai inteles din ce am scris, eu inchid aici contribuția mea. Si mainlent cu jignirile, mi-am expus un punct de vedere. Dar tu o dai cu ale tale. O viata buna, ca nu esti capabil sa tii o discutie pe o linie dreapta daca nu faci devieri.
Postat 13 Martie 2018, 04:48 de poiu
@poiu
Minti cu nerusinare! De altfel e tipic. Tu esti ala care o dai cu vizele pt romanii de dincolo de Carpati. In Har-Cov, maghiarofonii (cei care vorbesc ungureste) sunt majoritari si cer autonomie teritoriala. Faptul ca romanofonii (cei care vorbesc romana), minoritari in zona nu vor separatism, nu conteaza. Aici o dati cu banii. Banii sunt doar un pretext. Bucurestiul are cel mai slab procentaj in ceea ce priveste raportul dintre banii primiti de la bugetul de stat si banii varsati sub forma de taxe si impozite. Bucurestiul primeste aprox. 11 la suta inapoi, in timp ce Bihorul primeste aprox. 65 la suta inapoi din ceea ce da! Pt un individ de soiul tau, principiul solidaritatii in legatura cu zonele defavorizate, principiu care functioneaza in fiecare tara, nu trebuie sa existe. Oradea se modernizeaza cu fonduri U.E. nerambursabile, deci, tot principiul solidaritatii. Daca si occidentalii ar fi la mintea ta, ar spune si ei: "Sa nu dam nimic in estul Europei, sa-i folosim noi toti in vest".
Postat 12 Martie 2018, 22:15 de Control_Room
Control room
Nu sunt separatist, am prins aluzia. Dar nici nu e corect că un astfel de mare procent sa meargă la București și apoi să țină asistatii sociali din sudul țării. Și sudoarea frunții noastre. Și mai culmea, cu toate astea tot ei sunt in urma cu 8-10 ani cel puțin. Vezi mentalitatea, gândirea, lăudăroșenia. Multi bucureșteni cu salarii cum ziceți multi, mari, se înglobează in credite care mai de care. IT manager de la provident cu salariul mult peste al meu are credite de peste jumate salariul lui făcute de el, frate, sotie, etc. Ca sa ce... Sa zică și el ce apartament cu 3 camere și-a tras. Nu sunt maghiar sau ungur, sunt roman urmaș al unei victime de la Moisei. Deci tragi concluzii, dar am prieteni foarte buni, ca din familie care sunt unguri. Nu îmi doresc și nici în coșmaruri nu am Ungaria mare, că nu există. Exista Transilvania, dar în sufletul meu exista Bihorul că și cel mai frumos judet, locul unde m-am născut și de unde nu vreau sa plec. Exista Oradea care m-a primit cu drag și de care sunt mai atașat decât să fi crezut. Asta in sensul in care as putea pleca mâine în alte țări net superioare, dar nu o fac.
Postat 12 Martie 2018, 20:06 de poiu
Transilvania si separatistii
Separatistii vor granita si vize pt romanii de dincolo de Carpati. O data realizat acest lucru, totul ar fi foarte simplu pt ei. Refacerea Ungariei mari este scopul lor final.
Postat 12 Martie 2018, 16:00 de Control_Room
Transilvania si separatistii
Revizionistii vor orasele si judetele dezvoltate ale Transilvaniei sa produca pt "tara mama". Vize pt romanii de dincolo de carpati, iar pt romanii din Transilvania care nu si-ar abandona limba, istoria, credinta, cultura, traditiile populare, intr-un cuvant identitatea nationala, sa plece. Sunt orori pe care, din pacate, istoria acestor meleaguri stramosesti, romanesti, le-a mai trait de cateva ori. Mentalitatea bestiala, primitiva, separatista, izolationista a revizionistilor colcaie in Transilvania.
Postat 12 Martie 2018, 15:20 de Control_Room
bine pt bugetul local, oradenii mai asteapta
toate-s nou refacute si frumoase,insa salariile din oras sunt departe de a fi "europene".... cata vreme firmele din parcurile industriale dau salarii de 1400 net la muncitori si 2000 pt studii superioare, bani care se ofera si fara experienta si prea calificat, asta da de gandit... era interesat sa se vorbeasca si de transportul in comun,aceasta bataie de joc zilnica, iarna au circulat tramvaiele FARA CALDURA! vedeti voi, Europa discuta despre reducerea poluarii oferind transport public gratuit in orase! la noi nu se accepta aceasta idee, pt ca primaria scoate 2 mil euro doar din parcarile cu plata plus inca 1 mil euro din biletele si abonamente, deci....mai este mult pana la nuanta europeana. ce s-a facut, s-a facut bine, insa s-a facut doar pt a atrage straini si a creste incasarile, nu pt bunul trai al oradenilor (*exceptie: centurile si târgurile de iarna, spectacole, etc). inca o chestie pecare nu o inteleg: daca tota mers pe plus aquapark-ul, cu 1 mil euro venit, de ce nu s-au cumparat aparate pt nou-nascutii din maternitate/spitale, avand in vedere ca un incubator costa 10-12 mii euro? copiii nu sunt o prioritate pt oras? si ar fi o idee buna ca primaria sa incurajeze nasterile oferind o suma de bani premiu tinerilor parinti.
Postat 12 Martie 2018, 15:08 de roger
next level
Bolojan a facut mai mult decit glazura, totusi. A mers cu toate, incepind de la infrastructura de baza: centrala termica, centura-drumuri-poduri-pasaje, autogari, linii de tramvai noi, parcari supra/subterane, parcari intre blocuri, piete, spitale-centru oncologic-medici, scoli, reteaua de termoficare, parcuri industriale, centru intermodal. Acum toate aceste piese de puzzle se asaza la locul lor, mai urmeaza polivalenta, Muzeul TC si noul terminal (mersi CJ-PSD), iar tabloul arata destul de impresionant dupa orice standarde. La care se adauga intr-adevar glazura: parcuri, fatade, pietonale, cetatea, muzeele, aquapark-ul. Ca sa fim un hub de high-tech, ar mai trebui un parc tehnologic si o universitate mai performanta. Dar e limpede, Oradea ruleaza deja cu viteza de croaziera.
Postat 12 Martie 2018, 15:01 de poli
Oradea-oras european ...
Bolojan are meritul de a fi refacut glazura...fatada cladirilor construite inainte de primul razboi mondial (...de altii)...refacerea Pasajului Vulturul Negru (daca o putem numi refacere), dureaza deja dublu sau triplu fata de timpul necesar construirii intregii cladiri (e adevarat ca aveau mesteri si firme de constructii calumea acu 110 ani). Comparatia Oradea- Botosani...e cam nefericita, pt ca orasele joaca in ligi diferite. Fatadele, bordurile, gardurile...sunt glazura...ceea ce lipseste in Oradea e miezul reprezentat de investitii in industrii cu valoare adaugata care sa ofere locuri de munca calificata (ca sa nu zic High Tech) decent platite.
Postat 12 Martie 2018, 14:10 de Cleopard
Răbdare
Nu se poate face totul într-o zi. Nu se poate vorbi de începutul promițător, noi am trecut de faza asta. Mai sunt multe de făcut, si eu as vrea sa se faca totul intr-un singur mandat, dar fizic nu se poate. Mulțumim Bolojan ai arătat României ca se poate, ne-ai schimbat cultura de bananieri într-o cultura europeană. Dar sa nu uitam fraților, si BÂRLADUL e al nostru.
Postat 12 Martie 2018, 11:55 de Sandu1201
Bolojan - Primar pe viata ! Merita !
Merita, pentru ca a facut pentru oras mai mult decat au facut la un loc toti primarii pe care i-a avut Oradea de cand locuiesc eu in acest oras. Si anul acesta se implinesc 50 de ani de cand traiesc in Oradea!
Postat 12 Martie 2018, 11:43 de User anonimizat
Măi...
Multe mai sunt de făcut în Oradea și multe chestii făcute deja prost ar fi trebuit făcut (mai) bine, însă față de alte orașe din țară și chiar din străinătate, Oradea arată bine. Sper să continue proiectele și, apropos de poduri, sper să se mai construiască vreo câteva, mai ales în amonte de podul Constantin Prezan. Oricum, felicitări administrației actuale care de zece ani chiar muncește serios.
Postat 12 Martie 2018, 08:04 de Shogun
Și miticii observa asta
Chiar si strainii, numai oradenii se plang de orasul asta. Modelele lui Bolojan sunt adevarati eroi ai administratiri publice. Bloomberg chiar a fost nebun la vremea lui dar azi New York e dat ca exemplu. Daca e lasat sa isi faca treaba o sa ajungem si noi un exemplu aici in estul Europei. In Romania suntem deja. Bravo Bolojan, la cat mai multe si mai mare. Si bravo Oradea, asa cum siceti voi, oi fi eu "vinitura" aici dar prefer sa imi dau banii administratiei locale cand vad ceva de pe urma lor. De am.putea sa nu mainpasam nimic la mitici ci doar local am fi si mai in fata. Si de s-ar alinia si CJ si ar lasa finantarile pe baza culorii politice ar fi aproape perfect (aproape pentru ca la restul de sud de Carpati ar trebui sa aiba viza sa treaca muntii ca sa vada ca, desi ne sug de bani, totusi aici se poate, de aia suntem cu mult inaintea lor).
Postat 12 Martie 2018, 08:00 de poiu
european
Oradea=un adevarat oras european
Postat 11 Martie 2018, 23:23 de Dan1977
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON