URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2015, 07:35

Aici sunt banii dumneavoastră! Primăria şi-a programat pe 2015 lucrări de 837 milioane lei, de 15 ori mai mult decât în orice alt an

Aici sunt banii dumneavoastră! Primăria şi-a programat pe 2015 lucrări de 837 milioane lei, de 15 ori mai mult decât în orice alt an FĂRĂ ABURELI. În acest an Primăria extinde cu 20 km programul de înlocuire a reţelelor de termoficare, investiţia de 33 milioane euro urmărind eliminarea pierderilor de pe conductele din strada Tudor Vladimirescu şi din alte 19 zone
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2015 va fi anul marilor investiţii. Dintr-un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 77% peste cel de anul trecut, 837 milioane lei vor merge în această direcţie.

"Volumul lucrărilor programate este de 15 ori mai mare decât de obicei. Dacă într-un an bun bugetul de investiţii este de 10 milioane euro, anul acesta va sări la 160 milioane euro", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Banii de proiecte

Inginerii municipalităţii îşi pot face poză cu birourile. Cum dă căldura, vor fi scoşi pe şantiere. Consiliul Local a redus joia trecută cheltuielile de funcţionare ale municipalităţii la pragul minim posibil, pentru a putea canaliza cât mai multe resurse pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură. Nici nu era de ales. 680 milioane lei, reprezentând peste 80% din cele 837 milioane lei alocate dezvoltării vor merge pe cofinanţarea proiectelor europene contractate în anii anteriori.

Oraşul are de terminat anul acesta 26 proiecte europene de amploare, de la construirea noului CET pe gaz şi a drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu până la reabilitarea a 17,5 km de reţea de termoficare şi modernizarea Pieţei Rogerius. Amânate din 2014, investiţiile vor trebui finalizate până în decembrie. În caz contrar, toate plăţile făcute în primul trimestru al anului viitor vor fi suportate de orădeni, iar dacă se depăşeşte şi acest termen municipalitatea va trebui să returneze toţi banii. Ceea ce nu ar fi deloc plăcut...

Foame de bani

Deşi majoritatea şantierelor sunt la început, edilii sunt convinşi că oraşul nu va ajunge în situaţia să returneze bani. "Toate lucrările se vor termina la timp", susţine viceprimarul Mircea Mălan (foto). Mai mult, Primăria vrea să contacteze şi altele, noi!

Municipalitatea a primit săptămâna trecută aprobarea Autorităţii de Mediu pentru înlocuirea a încă 20 km de reţea de termoficare, pe lângă cei 17,5 km aflaţi deja în lucru. Estimată la 33 milioane euro, investiţia va fi suportată din fonduri UE, contribuţia municipalităţii fiind de 5%. "Ar fi o prostie să nu profităm de ocazie, cu atât mai mult cu cât lucrările care nu se termină în 2014 pot fi decontate în următorul ciclu bugetar", explică Mălan.

Deşi lucrează pe un buget atât de umflat încât stă să facă implozie, conducerea oraşului încă l-ar mai pompa. Vinerea trecută, angajaţii Direcţiei de Proiecte au depus la ADR Nord-Vest şi proiectul de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri. Investiţia de 3,2 milioane euro prevede transformarea acesteia în arteră pietonală, cu terase şi spaţii verzi, şi va trebui finalizată în 6 luni.

"Când au văzut documentaţia, cei de la Cluj au zis că suntem nebuni. «Cum, mai vreţi să depuneţi şi alte proiecte?», ne-au întrebat. Normal că vrem! Dacă vor apărea economii în urma licitaţiilor şi vor mai fi fonduri disponibile, am putea reabilita strada odată cu lucrările la Piaţa Unirii", spune  Mălan. De fapt, dacă ar fi fost după ei, edilii ar mai fi cerut finanţări europene inclusiv pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand. Dar atunci chiar ar fi dat peste cap, complet, atât circulaţia prin centrul oraşului, cât şi aritmetica bugetului...

Renovăm pe datorie

În termeni reali, veniturile oraşului abia dacă pot susţine 10% din investiţiile contractate. Lucrările programate pentru anul acesta vor fi suportate în proporţie de circa 45% din fonduri europene şi 30% de la bugetul de stat, diferenţa de 20% urmând să fie acoperită din credite. Primăria a negociat cu Banca Europeană de Investiţii un împrumut de 23 milioane euro, cu o dobândă mult sub 3% şi cu rambursare pe 20 de ani, după 5 ani de graţie.

Creditul va fi luat pentru cofinanţarea lucrărilor la Aquapark-ul Nymphaea, drumul rapid din strada Ecaterina Teodoroiu, reabilitarea dealului Ciuperca şi amenajarea pasajelor supraterane pe care şoseaua de centură va traversa DN 76 Oradea-Beiuş-Deva şi DN 79 Oradea-Arad, şi care altfel nu ar putea fi puse în operă. În ciuda sumei ameţitoare, fondurile sunt şi aşa insuficiente. Oraşul mai are nevoie de circa 7 milioane euro pentru a acoperi costurile ce-i revin la proiectele pentru introducerea încălzirii pe bază de apă geotermală în Nufărul, reabilitarea reţelelor din Alecsandri, refacerea Podului Ferdinand şi altele. "Probabil vom deschide o linie de credit din care să putem face noi plăţi în funcţie de cum ne intră decontările din fondurile UE", spune city-managerul Eduard Florea (foto).

Oradea se "repară"

În contextul în care şi-a băgat toţi banii în cofinanţarea proiectelor europene, Primăriei îi va fi greu să lanseze noi investiţii din fonduri proprii.

Pentru 2015 municipalitatea şi-a propus finalizarea lucrărilor începute anii anteriori, cum ar fi construirea Podului Dragoş Vodă ori modernizarea străzilor Înfrăţirii, Belşugului şi Adevărului. În plus, mai sunt programate alte 29 lucrări noi, ca de pildă reabilitarea străzilor Hack Halasi Gyula, care va deveni un fel de centură a cartierului Grigorescu, amenajarea trecerii pe sub calea ferată spre bulevardul Ştefan cel Mare în zona străzii Secarei,  modernizarea unor străzi ca Borşului, Măgurei, Olteţului, Pelinului şi Vasile Pârvan.

Pe lista de investiţii mai figurează reabilitarea, pe banii AIO, a palatelor Poynar, Stern şi Moskovits, amenajarea Parcului Salca II şi construirea în şanţul Cetăţii a Parcului Arena, care să găzduiască spectacole şi evenimente sportive.

Investiţii în completare

La fel ca oraşul, majoritatea societăţilor aparţinând municipalităţii vor avea anul acesta o libertate de mişcare limitată, fiind obligate să se concentreze pe lucrări complementare celor finanţate pe fonduri europene.

Spre exemplu, odată cu lucrările din Piaţa Unirii, Compania de Apă îşi va înlocui reţelele din strada Independenţei, iar la intrarea în reparaţii a Podului Ferdinand va reabilita conductele de sub acesta. La fel, odată cu construirea noii centrale pe gaz, Electrocentrale va fora un puţ în curtea CET pentru a-şi asigura necesarul de apă de adaos şi va investi în vechiul cazan şi vechea turbină 1, ambele pe gaz, deoarece din acest an nu mai îndeplinesc standardele de mediu şi vor trebui să fie apte să suplimenteze, la nevoie, agentul termic furnizat oraşului de noua centrală.

Prin noi înşine

Un caz atipic e cel al Administraţiei Domeniului Public. Chiar dacă nu va derula anul acesta proiecte europene, nu înseamnă că ADP nu va avea de lucru. La începutul lunii, conducerea societăţii a dat ordinul de începere a lucrărilor la viitoarea parcare subterană din Piaţa Independenţei, care va fi construită în asociere cu RDS-RCS şi care trebuie finalizată până în vara anului viitor. În plus, spre deosebire de alţi ani, ADP va finanţa din fonduri proprii modernizarea pieţelor Decebal şi Nufărul, care vor fi transformate în hale moderne, va cumpăra turnicheţi pentru intrarea în Ştrandul Ioşia şi va amenaja încă o parcelă de 5 hectare pentru Cimitirul Municipal.

Ca un element de noutate, ADP a preluat de la Primărie un corp de clădire din Ştrandul Ioşia pentru a amenaja aici prima spălătorie comunală a municipalităţii. "Preţul va fi simbolic, undeva la 2-3 lei, tocmai pentru că ne adresăm orădenilor cu venituri mici, care altfel nu ar avea cum să se spele", explică directorul Liviu Andrica (foto). Căci, până la urmă, anul 2015 va fi cel în care Oradea se va schimba complet la faţă. Cum şi cu ce preţ, vom afla în decembrie...


 

BUGETE MAI MARI
Venituri în creştere!

Joia trecută, aleşii orădenilor au mai aprobat în unanimitate bugetele societăţilor subordonate Consiliului Local. Astfel, Eurobusiness Parc va miza anul acesta pe o creştere a veniturilor cu 20,5% (5,6 milioane lei), Termoficare anunţă o creştere cu 3,1% (131,1 milioane lei), Compania de Apă Oradea şi-a propus un buget cu 2,35 % mai mare (62,6 milioane lei), iar OTL prevede o majorare a veniturilor de 1,6% (51,4 milioane lei).

La cealaltă extremă, Electrocentrale a prognozat un buget în scădere cu 0,6% (180,4 milioane lei), pe fondul ieftinirii preţului de producţie al gigacaloriei, iar ADP mizează pe un buget cu 4% mai mic decât în 2014, datorită diminuării suprafeţelor închiriate comercianţilor în Piaţa Rogerius, aflată încă în construcţie.

De altfel, veniturile proprii ale oraşului au crescut constant în ultimii ani. De la 668,2 milioane lei în 2013, bugetul local a sporit anul trecut la 762,2 milioane lei, iar anul acesta municipalitatea mizează pe încasări de 1,4 miliarde lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@anticomunist
Te pomenesti ca tu ei fi singl anticommunist si toti ceilalti care vad superficialitatea proiectelor sun comunisti???? Bai tica tu cred ca nu stii cum te cheama daca nu iti spune bolovanul !
Postat 23 Februarie 2015, 22:11 de scortosul
@TSD si DOS
Absolut orice proiect initiat de administratia Bolojan a fost subiectul "criticilor"voastre. Daca se face un pod, ca de ce se face cand ne trebuie spatii verzi si ca podul oricum o sa fie necirculat, cand se fac spatii verzi, ca e vrajeala cand sunt atatea de facut in sanatate, in infrastructura, cand s-au modernizat cele doua spitale ca nu avem medici si ca e degeaba...si lista ar putea continua la nesfarsit. Stiu, o sa fiu catalogat drept pupincuristul lui Bolojan, desi n-am nici cea mai mica legatura cu el si ne-am intalnit doar sporadic, dar eu unul sincer m-am saturat de cei care nu stiu altceva decat sa critice. As putea enumera zecile de proiecte pe bani europeni derulate in Oradea, dar sunt convins ca nu va intereseaza. Ca se fac si greseli, sunt convins, insa se face ceva pentru oras. Ca sa inchei, hai sa vorbim si despre turbogiratie. Cine a circulat in zona si inainte stie exact si cum a stat treaba inainte de "turbo giratie". Stateam cel putin de 3 ori mai mult pentru a trece prin acea intersectie. Cine a urmarit putin ce se intampla, realizeaza ca o cauza majora a blocajelor de acum sunt cauzate de trecerea de pietoni catre sediul Generali si Politie. Daca acea trecere ar fi semaforizata traficul ar fi mult mai fluid. Da'sa vezi ghidusie, nu primarul stabileste regulile de trafic printr-o intersectie ci Politia Rutiera. Sigur, acum apar destepti care spun ca ar fi trebuit pasaj (care ar fi costat de cel putin 10 ori mai mult), iar lucrarile ar fi durat in consecinta, insa problema cerea o rezolvare rapida, mai ales ca tramvaiele de 3 mil de euro bucata cumparate de Filip nu puterau vira asa de strans si si-ar fi pierdut garantia daca nu se rezolva problema. In cocluzie, voi criticati in continuare, iar primarul sa faca cat mai multe investitii pentru oras.
Postat 23 Februarie 2015, 11:31 de User anonimizat
@TDS
Da, ai dreptate TDS. "Turbo Giratia" nu este tocmai "turbo". Dar sincer eu prefer un primar care face, chiar si cu riscul de a nu iesi conform asteptarilor, decat unul care merge la primarie doar sa-si bea cafeaua. Si orice proiect (bun sau rau) a fost facut pe baza unor studii, nu s-a trezit bolojan asa de dimineata cu o idee pe care a si pus-o in practica. Ca a iesit sau nu, nu este doar meritul sau vina primarului. Daca ar fi fost vorba de critici constructive (cum a fost a ta, mai jos) n-as fi zis nimic. Dar cum a comentat WinDos intr-un alt articol cum ca primaria e "handicapata" ca nu asta ne lipseste, ci salarii mai mari...
Postat 22 Februarie 2015, 19:44 de marius_ro
eu...
@marius_ro: Cred ca la mine te gandeai! Iti spun ceva: nu orice proiect al PMO este hidos! (Doar)Majoritatea! Sau poate nu atat HIDOS cat complet AIURISTIC! Sa luam Piata Unirii! Este clar ca aceasta trebuia sa sufere o restaurare! Dar asta nu inseamna ca din Piata Unirii trebuie sa facem ceva similar cu Piata Centrala din Sibiu! Pana la urma faptele vin in sprijinul meu: uite ce a iesit din Palatul Vulturul Negru! Cine e de vina? Marius Mos? PMO in corpore? Alt exemplu: TURBOGIRATIA! Bani irositi! Acum Bolojan vrea acolo pasaj subteran! De ce nu a vrut de la inceput? Ca tot el era Primar! In schimb Podul Sovata este OK! Vezi? Semnalez si aspectele pozitive! Despre FILIP? Te rog nu ma provoca! Daca as scrie la modul sincer ce cred despre el sigur comentariul mi-ar fi cenzurat! Asa ca sa nu ai nici o grija! Filip are asigurat locul lui negativ in istoria muncipiului!
Postat 22 Februarie 2015, 10:21 de TDS
PS
Si WinDos (si restul carora va place sa traiti in jeg si mizerie), luati in considerare Stei-ul. Cred ca acolo v-ati integra cel mai bine.
Postat 22 Februarie 2015, 02:06 de marius_ro
gica contra
WinDos si mai e unu pe-aici (imi scapa cum isi spune) sunt un fel de gica contra. Orice, dar absolut orice proiect demarat de primarie este hidos, o prostie, primaria este "handicapata" pentru ca ei au salarii mizere samd. Este pacat ca in anul 2015 mai exista oameni care-si pun crezul politic in fata realitatii. Probabil Filip care in tot mandatul a schimbat niste becuri si si-a insusit niste spatii le-a fost mai pe plac. Va invit sa va mutati in zecile de orase din tara care arata exact ca pe vremea raposatului, poate acolo va veti simti ca acasa. Acolo primariile nu investesc in nimic, isi vad linistite de furaciunile lor si voi puteti dormi lnistiti noaptea. Drum bun !
Postat 22 Februarie 2015, 01:57 de marius_ro
@David
Tu esti unul din cei ce doar asta stiu : sa pupe bolovanul in dos, sa aplaude toata naroziile lui, toata incompetent directive tehnice a PMO. Sigur esti parte a prostiei !!! Iti propun sa comentezi subiectul articolului si nu comenturile altora !!! Esti JENANT !!!
Postat 21 Februarie 2015, 13:24 de scortosul
@WinDos
daca tu nu crezi ca traiesti in civilizatie, te invit sa pleci si sa nu mai dai prin Oradea niciodata. Dar nici sa nu mai comentezi nimic din ce se face in oras. Voi care comentati, de fapt sunteti cei care trageti orasul in jos... nu va pasa de nimic si in acelasi timp nimic nu va convine
Postat 21 Februarie 2015, 12:55 de David
Vise frumoase .
Problema este ca 90% din lucrari sunt prost facute si de proasta calitate . Fara gust , drumuri cu gropi , dupa un an cade tencuiala . ORASUL (TARA) LUCRURILOR PROST FACUTE .
Postat 20 Februarie 2015, 22:15 de EmzePerix
totul 1/2 . "cincinalul 4 ani jumate "
In ritmul la care se lucreaza la piata Frdinand se vor termina lucrarile chiar in august .... 2020 ! Toate lucrarile sunt proiectate pe picior si lucrarile vor fi asemenea si reparatiile si completarile, si remedierile vor mai tinea cativa ani. Din pacate nu avem o directive tehnica in PMO , doar slujbasi de tiul Yes-man gata sa aprobe tot ce fata mintea bolovanului. Lucrari multe jumatate fara rost, cealata jumatate gandite pe jumatate iar finalizarea va-a fi asa...... "merge si asa " Ca cum sefu PMO v-a fi si lucru !!!
Postat 20 Februarie 2015, 20:26 de scortosul
Re: David
Adică tu chiar crezi că trăieşti în "civilizaţie" !!! Dacă astea îţi sunt standardele atunci locul tău ar trebui să fie asigurat mult timp pe lângă bezmeticul din fruntea primăriei !!! Nu de alta dar, de anul viitor după ce primeşte rechizitoriul de la DNA, o să fie lipsă mare la pupat fundul acestuia !!!
Postat 20 Februarie 2015, 19:33 de WinDos
Sub rezerva succesului nenumaratelor proiecte, primaria Oradea va fi liberala inca 25 de ani!
Nu stiu daca sunt in stare sa termine cele 26 de proiecte pana la 31.12.15. Dar daca le termina, Bolojan sau liberalul desemnat ca succesor vor fi primari in Oradea inca un sfert de secol ! Merita sa incerce !
Postat 20 Februarie 2015, 16:17 de Cenzura
@WinDos
vai de capul tau. Eu in locul tau m-as muta intr-un catun pe undeva departe de civilizatie ca sa nu ma auda si sa nu ma vada nimeni
Postat 20 Februarie 2015, 11:15 de David
Prâslea cel viteaz şi merele de aur !!!
Ultimul trimestru al acestui an va fi dedicat scuzelor şi justificărilor !!! Apoi, viitorul primar ce va fi ales din 2016 încolo, o să-şi dedice prima parte a mandatului ca să se scape de cârtiţele şi scheletele rămase de la actualul edil !!!
Postat 20 Februarie 2015, 09:59 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON