URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2018, 17:27

Lumea roboţilor: Peste 150 de copii şi tineri şi-au demonstrat abilităţile în robotică la Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 50 de roboţi au "invadat", în acest weekend, complexul comercial ERA Park, la a opta ediţie a Robotics Championship, cel mai mare concurs de robotică din vestul României.

"Avem 155 de participanţi împărţiţi în 51 de echipe", a declarat pentru BIHOREANUL Flaviu Birouaş, asistent universitar la Departamentul de Mecatronică al Universităţii din Oradea şi coordonatorul evenimentului. Majoritatea participanţilor au fost elevi şi studenţi din România, însă au venit şi tineri din străinătate.

Roboţi... cu susu-n jos

Fiecare echipă a înscris un robot în cel puţin una dintre probele concursului. De pildă, roboţii au trebuit să parcurgă autonom un traseu cu obstacole, să identifice ieşirea dintr-un labirint sau să se lupte cu alţi roboţi, în mini-ringuri de sumo. Probele de "line follower", adică de urmărire ale unui traseu, sunt cele mai întâlnite la concursurile de profil, motiv pentru care majoritatea roboţilor au avut forma unor maşinuţe anume create pentru aceste probe.

Inedită a fost şi proba la care roboţii au trebuit să parcurgă linia neagră pe traseul care urca şi pe tavan, astfel că, pe lângă priceperea în urmărire, dispozitivele au trebuit şi să sfideze gravitaţia.

"O revelaţie au fost echipele venite de la Suceava. Până acum, n-au mai participat la concursul nostru, dar acum au venit cu mai mulţi roboţi foarte buni", a mai spus Birouaş.

În premieră, în acest an organizatorii au pregătit şi probe Lego, pentru roboţii creaţi de copii din astfel de piese. Special pentru această probă au venit la Robotics Championship mai mulţi copii din Mongolia, însoţiţi de profesorii cu care studiază robotica. Cei mai buni la roboţii Lego s-au dovedit însă copiii din Oradea, care au şi câştigat proba.

Robot din jucării

Printre copiii orădeni participanţi s-a numărat şi David Cherecheş (foto), care, deşi are doar 10 ani, şi-a făcut propriul roboţel. Nu din piese Lego, ci din jucăriile lui. "Este un robot care urmăreşte linia, realizat dintr-un excavator şi o telecomandă de la un elicopter. L-am făcut cu tati în câteva luni", a explicat micuţul pentru BIHOREANUL.

Elev în clasa a III-a la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, David n-a concurat cu alţi copii, ci s-a înscris la proba "Free Style", unde fiecare robot şi-a prezentat abilităţile. "Cred că se va descurca", a spus micuţul despre "creaţia" sa.

La aceeaşi probă, ţinută duminică, curioşii care au trecut prin centrul comercial au mai putut vedea o dronă "handmade", un braţ robotic care imită mişcările umane ori un prototip de bicicletă electrică, realizat şi el de un grup de adolescenţi.

Din juriul concursului, pe lângă reprezentanţi ai Universităţii, au făcut parte şi angajaţi ai unor firme din parcurile industriale orădene. Care, astfel, au testat "piaţa", făcându-şi o idee despre cum vor arăta viitorii ingineri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON