URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Oradea

Elevii mai multor școli din Oradea au cântat împreună de Ora Pământului (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Elevii mai multor școli din Oradea, sub coordonarea profesoarei Nicoleta Țâmpu, au susținut sâmbătă seara un concert în Parcul 1 Decembrie, unde luminile au fost stinse vreme de o oră, în cadrul manifestării internaționale numite Ora Pământului. 
24 Martie 2024, 08:21
„Ne rugăm pentru încetarea avorturilor”: Copii, baloane, cântece și mărturii, la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
O mulțime de orădeni, printre care părinți și copii, preoți ori alți reprezentanți ai cultelor religioase bihorene, au participat sâmbătă în centrul Oradiei la o nouă ediție a Marșului pentru Viață, o manifestare menită să descurajeze avorturile, susținându-se că „viața începe la concepție”. 
23 Martie 2024, 14:16
'Bravo, Rocky!': Sute de copii au aplaudat câinii poliţişti şi au testat maşinile de Ziua Poliţiei în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Curtea Cetăţii Oradea a devenit loc de joacă pentru sute de copii care au participat vineri la activităţile organizate de Ziua Poliţiei Române. Oamenii legii i-au aşteptat cu jocuri, expoziţii de tehnică şi arme, dar şi cu demonstraţii în care protagonişti au fost câinii poliţişti.
22 Martie 2024, 16:15
Siemens cumpără o fabrică din Oradea
Știri Bihor
Compania germană ebm-papst a semnat o înțelegere cu Siemens AG pentru vânzarea diviziei Industrial Drive Technology, ce include și o fabrică de motoare și ventilatoare electrice din Oradea, potrivit unei informări oficiale făcute de cele două companii. 
22 Martie 2024, 15:04
Strada Jean Calvin din Oradea se închide vineri, vreme de câteva ore
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunțat vineri că strada Jean Calvin va fi închisă circulației rutiere în aceeași zi, vreme de câteva ore, pe tronsonul dintre străzile Primăriei și Episcop Mihai Pavel.
22 Martie 2024, 12:15
Cum vor fi celebrate în Oradea Duminica Floriilor și Paștele de credincioșii romano-catolici 
Știri Oradea
Credincioșii romano-catolici vor celebra Floriile duminică, 24 martie, iar o săptămână mai târziu, pe data de 31 martie, vor sărbători și Paștele. Episcopia Romano-Catolică de Oradea a trimis un comunicat de presă în care sunt prezentate evenimentele liturgice din următoarea perioadă.
22 Martie 2024, 10:31
Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, din fostă inculpată, invitată specială a şefului DNA, la inaugurarea noului sediu: „Nu mai putem corecta ce s-a greşit!”
Știri Bihor
Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, una dintre cele mai vehemente opozante ale "statului paralel", care a descris DNA ca fiind "un monstru", dar a fost invitată acum de procurorul şef al DNA, Marius Voineag, la inaugurarea noului sediu, a îngropat „securea războiului”. „Nu mai putem corecta ce s-a greşit”, a punctat judecătoarea, care s-a declarat onorată de gest.
21 Martie 2024, 20:40
DNA Oradea s-a mutat la palat: Sediu de 6,8 milioane lei pentru ca procurorii „să vină cu plăcere la lucru” (FOTO)
Știri Oradea
DNA Oradea s-a mutat în Palatul Apollo din centrul municipiului, iar la inaugurarea noului sediu a fost prezent şi procurorul şef al DNA, Marius Voineag, care consideră că cele 6,8 milioane lei cheltuite pentru reabilitare şi dotare au fost necesare pentru ca angajaţii „să vină cu plăcere la muncă”.
Zilele Filmului Istoric, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Printre participanți, Gheorghe Visu și Adrian Cioroianu
Timp liber
Cea de-a doua ediție a evenimentului „Zilele Filmului Istoric” va avea loc în perioada 27-28 martie la sediul Muzeului Țării Crișurilor. Printre invitați se numără managerul Bibliotecii Naționale Adrian Cioroianu, dar și actorul Georghe Visu, cunoscut pentru rolurile din serialele de televiziune. 
21 Martie 2024, 17:00
Coaliția Rogerius contestă regulamentul de salubritate: „A trăi în Oradea este o amendă”
Știri Oradea
Coaliția Rogerius, care reunește asociații de proprietari din municipiu, cere Prefecturii să anuleze noul regulament de salubritate al Oradiei, pe motiv că a fost votat de Consiliul Local fără ca în prealabil să fie organizată o dezbatere publică și fără să justifice urgența aprobării lui într-o ședință extraordinară. Membrii coaliției s-au arătat revoltați de faptul că Primăria va amenda orădenii care nu colectează separat, cerând ca această măsură pecuniară să fie abrogată în municipiu.
Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Facultatea de Litere: Întâlnire cu poetul Ioan Moldovan
Timp liber
Studenții filologi ai Universității din Oradea se vor întâlni luni cu poetul orădean Ioan Moldovan. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei și va fi deschis pentru orice curios.
21 Martie 2024, 11:11
„Înger” și „Înger căzut”: expoziție de sculptură în fața Catedralei Sf. Nicolae din Oradea
Timp liber
Expoziția de sculptură formată din lucrările „Înger” și „Înger decăzut”, realizate de artistul Adrian Ilfoveanu, va fi vernisată luni, 25 martie, de la ora 11.30, în fața Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea.
21 Martie 2024, 09:49
Orădenii mai pot să-și microcipeze gratuit câinii, la două cabinete veterinare din oraș. Până acum, doar 420 de patrupede au primit microcip
Știri Bihor
Campania de microcipare gratuită a câinilor cu stăpân din Oradea continuă. Potrivit Primăriei, până acum au fost microcipate 420 de animale, un număr mic comparativ cu cei aproximativ 3.000 de câini neînregistrați din municipiu. Ca să nu riște să ia amenzi, microciparea câinilor fiind obligatorie, orădenii se pot adresa în continuare celor două cabinete veterinare din oraș cuprinse de municipalitate în această campanie.
20 Martie 2024, 16:43
Premiera spectacolului „Undeva, Cândva” la Teatrul Regina Maria: Un ansamblu de poveşti despre dragoste, suferință și legăturile umane
Timp liber
Teatrul Regina Maria din Oradea a pregătit pentru publicul orădean premiera spectacolului „Undeva, Cândva” de John Cariani, care va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la ora 19, la Sala Transilvania.
19 Martie 2024, 15:45
Parcări, extremă urgență! Șantierele din zona Spitalului Județean din Oradea au „ucis” parcările. Unii văd în asta o afacere (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Șantierele din zona Spitalului Județean au redus la mai puțin de 100 numărul locurilor de parcare, într-o zonă deja aglomerată, cu mii de mașini în fiecare zi. În timp ce locuitorii zonei reclamă autorităților că șoferii își lasă mașinile pe trotuare, la intrările în curți sau pe spațiile verzi, un întreprinzător a profitat de situație încropind o parcare privată, ceea ce îi nemulțumește pe vecini.
Dreptate pentru Muffy: Un câine tânăr de la Adăpostul Grivei din Oradea a murit imediat după ce a fost adoptat. Cine e vinovat? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Noi acuzații pentru „lagărul” Grivei, unde un câine tânăr a murit subit, la scurt timp după ce a fost adoptat. La nici doi ani de la scandalul câinilor înfometați și ținuți în condiții mizere, adăpostul din Oradea încalcă iar legea și propriile reguli. Un bichon sănătos, de doar doi ani, a murit pe drum spre noua lui casă, la câteva minute după ce a fost sedat de reprezentanții adăpostului. Fără să fie supravegheați de medicul veterinar, care era în concediu, angajații ADP i-au administrat patrupedului un sedativ care i-ar fi provocat un infarct.
Oradea are un nou regulament de salubritate. Anunțul primarului Birta despre scumpirea facturilor de gunoi
Știri Bihor
Cu votul exclusiv al consilierilor liberali, în timp ce colegii lor din PSD și UDMR s-au abținut, Oradea are un nou regulament de salubritate, care prevede că cetățenii vor fi penalizați dacă nu colectează deșeurile separat. Regulamentul nu aduce tarife majorate pentru orădeni, însă primarul Florin Birta a spus că, totuși, facturile de salubritate vor crește în perioada următoare.
18 Martie 2024, 19:40
Mici, dar harnici: Elevii de la Școala Bălcescu au făcut curățenie pe malul Crișului (FOTO)
Jos pălăria
50 de elevi de clasa I de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu și învățătoarele lor au făcut curățenie, luni dimineață, pe malul drept al Crișului Repede. Micuții au adunat gunoaiele din zona verde, devenind un exemplu pentru cei mai mari dintre orădeni.
18 Martie 2024, 18:30
Incident în avionul Oradea-București. Deputatului PNL Ioan Cupșa i s-a făcut rău și a primit primul ajutor de la PSD-istul Florian Bodog
Știri Bihor
Un incident a avut loc luni într-un avion care a plecat de la Oradea spre București. Deputatului PNL de Bihor Ioan Cupșa i s-a făcut rău brusc, primind ajutor medical de la PSD-istul Florian Bodog și de la un alt medic.
18 Martie 2024, 16:43
Se reface asfaltul pe strada Eroului Necunoscut din Oradea. Cum se va circula în zonă 
Știri Bihor
Primăria Oradea a anunțat luni că încep lucrările de înlocuire a stratului asfaltic de uzură pe strada Eroului Necunoscut din municipiu. Circulația va fi restricționată, strada urmând să devină cu sens unic spre intersecția Dacia-Decebal.
Se schimbă liniile de tramvai din Calea Aradului. Opoziția PSD s-a contrat cu primarul Birta pe... semantica șantierului
Știri Bihor
În paralel cu lucrările la carosabilul de pe Calea Aradului, care va fi lărgit la patru benzi, față de trei câte sunt în prezent, Primăria Oradea va face investiții și în infrastructura liniilor de tramvai de pe această stradă. Luni, Consiliul Local a aprobat alocarea a aproape 6 milioane de lei pentru lucrările de refacere integrală a căii de rulare, șantier ce se va derula pe timpul nopții, astfel încât circulația tramvaielor să nu fie afectată.
18 Martie 2024, 15:40
Temperaturi între -2 și 20 de grade. Află cum va fi vremea în următoarele două săptămâni!
Știri Bihor
Vremea va fi oscilantă în Bihor în următoarele două săptămâni, după cum arată cea mai nouă estimare a evoluției temperaturilor pentru perioada 18 - 31 martie. În regiunea Crișana se vor înregistra temperaturi între -2 și 20 de grade.
18 Martie 2024, 15:25
Teatrul Szigligeti din Oradea pregătește două premiere
Timp liber
Trupa Teatrului Szigligeti din Oradea a început repetiţiile pentru două noi producţii, care se vor juca în luna aprilie la Sala Mare şi Sala Transilvania: "Floare de cactus" şi "Alice în Ţara Minunilor".
17 Martie 2024, 19:45
Mahmut Orhan a făcut show la Oradea. Fanii au aruncat spre el cu trandafiri (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Unul dintre cei mai în vogă DJ-i ai momenului, turcul Mahmut Orhan, a umplut Arena Antonio Alexe din Oradea, sâmbătă seară, cu oameni puși pe distracție. Înconjurat de o mulţime de aproximativ 2.000 de fani, artistul de origine turcă a făcut un show memorabil.
17 Martie 2024, 11:25
5.000 de participanți la sărbătoarea maghiarilor, în Oradea! Au pornit într-un marș cu torțe și au desfășurat un drapel al Ungariei lung de 100 de metri (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Peste 5.000 de oameni au participat la un spectaculos marş cu torţe, în cadrul festivităţilor organizate, vineri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în Oradea. Alaiul condus de husari a purtat prin centrul oraşului un drapel roşu-alb-verde lung de 100 metri, din faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii până în faţa statuii poetului Petőfi Sándor din parcul care-i poartă numele. 
Fiți ca doamna Doina! La 91 de ani, o fostă învățătoare din Oradea îngrijește cu entuziasm spațiul verde din fața casei (FOTO)
Jos pălăria
În prima săptămână a campaniei de igienizare a domeniului public, muncitorii RER Vest au curățat zona centrală a Oradiei, ocazie cu care au strâns și crengile sau frunzele adunate de orădeni din fața caselor ori din curțile blocurilor. Printre locuitorii orașului care și-au demonstrat spiritul civic și au dereticat scuarul din fața imobilului se numără fosta învățătoare Doina Coltău, care, la 91 de ani, este un exemplu pentru mulți orădeni.
„Tot parcul este vraiște”: Orădenii reclamă aspectul dezolant din Parcul Bălcescu, Primăria se pregătește să-l modernizeze (FOTO)
Ne enervează
Aspectul Parcului Nicolae Bălcescu din Oradea, înființat pe amplasamentul vechii grădini Rhédey, suferă din cauza șantierelor la rețelele subterane care l-au brăzdat anul trecut și care au distrus suprafețele înierbate, transformându-le în noroi, dar și ca urmare a furtunii devastatoare din iulie 2023. Nici mobilierul urban din parc nu o duce prea bine: băncile de odihnă sunt rupte, iar fântâna arteziană din centru este ținută laolaltă cu sârme. Ca să rezolve toate aceste probleme, Primăria Oradea pregătește acum un șantier de modernizare a parcului.
Pregătiri de Ziua maghiarilor. Primăria Oradea a aprobat restricții de circulație pentru desfășurarea în siguranță a festivităților de 15 martie
Știri Bihor
Primăria Oradea a aprobat miercuri, la solicitarea UDMR, instituirea mai multor restricții de circulație în zona centrală a orașului, pentru desfășurarea în condiții de siguranță a festivităților din 15 martie, ocazionate de Ziua maghiarilor de pretutindeni. Traficul rutier va fi afectat timp de două ore, începând cu ora 18:30, în zona Parcului Libertății și a străzii Republicii.
13 Martie 2024, 18:21
Încep lucrările la promenada de sub Podul Sf. Ladislau din Oradea, care va avea ferestre subacvatice. Cum va arăta zona la final (FOTO)
Știri Oradea
O investiție inedită va începe săptămâna viitoare pe malul drept al Crișului Repede, în amonte și aval de Podul Sf. Ladislau. Administrația Bazinală de Apă Crișuri și Primăria Oradea vor amenaja aici o promenadă care va conecta actuala alee de pe strada Emilian Mircea Chitul cu strada Libertății. Investiția va include realizarea unei scări pentru pești cu ferestre de observare, ce vor permite trecătorilor să vadă fauna și flora subacvatică.
Copaci înfloriți, mutați din cauza șantierului de pe Calea Aradului. Cât plătește Primăria Oradea pentru transplantarea lor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pentru a nu fi sacrificați, 15 copaci maturi sunt mutați de pe Calea Aradului, stradă intrată în șantier, cu un utilaj de mari dimensiuni anume adus din Ungaria, întrucât nicio firmă din România nu deține o asemenea mașinărie. Rămâne de văzut, însă, dacă misiunea va fi una de succes, dat fiind că transplantarea arborilor se face, de regulă, în afara perioadei de vegetație, or acum în Oradea copacii sunt în floare.
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON